Fem Snabba: MFF-ÖFK - 4-0 i Safaris sista match
Evig himmelsblå hjälte

Fem Snabba: MFF-ÖFK - 4-0 i Safaris sista match

Malmö FF avslutade säsongen med storvinst, men matchen kommer nog främst minnas för att ha varit Behrang Safaris sista.

Rasande start - signum för säsongen
Från alibiinsatsen mot Varberg fanns inte mycket att känna igen. MFF gick in i dagens kamp med en furiöst tempo, knivskarpa attacker och effektivitet i avsluten. Mycket påminde om guldmatchen mot Sirius och tillställningen var i praktiken avgjord redan efter 10 minuter. Just tidiga mål har som bekant varit lite av temat på hela säsongen. Klasskillnaden idag var monumental och 4-0-ledningen i paus var i underkant. I andra halvlek hände däremot… precis ingenting. 

Offensiven 
Med 64 mål gjorda har MFF gjort överlägset flest i serien i år. Kiese Thelin gjorde ett idag och slutade på sammanlagt 14 strutar, medan Anders Christiansen med två dagsfärska baljor landade på 13 (!) säsongsmål från sin mittfältsplats. Där bakom skuggar Ola Toivonen som öst in såväl mål som assists i sin återkomst till himmelsblått. Våra superstjärnor har varit just superstjärnor, samtidigt som spelare som Berget och Rieks levererat vad som förväntats av dem. Det har gått undan framåt i år. 

Doldisarnas höst
Erdal Rakip och Eric Larsson har i omgångar varit i skottlinjen för ofta rättmätig kritik de senaste säsongerna, men under denna hösten har bägge varit både viktiga och väldigt bra. Rakip har i en mer defensiv roll med stort ansvar i presspelet kompletterat kapten Christiansen fint på mittfältet, medan Larsson bidragit med mål och enorm energi längs hela högerkanten. Bägge gjorde nya fina insatser i säsongsfinalen. 

Behrang Safari
Det är oerhört tråkigt att hans sista säsong i himmelsblått inte blev som vi alla hoppats på, men det påverkar inte hans betydelse på och utanför planen i Malmö FF de senaste 4,5 åren. Utöver att ha varit en av Allsvenskans främsta försvarare har han varit en bärande del i europaframgångarna de senaste åren. Framförallt har han varit en symbol, en kulturbärare och en sällsynt vacker representant för Sveriges främsta fotbollsförening. 

Idag gjorde han sin sista match som fotbollsspelare i Malmö FF. Hans betydelse för klubben är emellertid evig. 

Bokslut
Coronasäsongen 2020 är till ända. Det mesta har varit upp-och-ner och få saker har varit sig likt från vad vi är vana vid. Vi har vunnit SM-guld, halkat bort cuptiteln och sprungit in i ett alldeles för bra Granada i europakvalspelets sista runda. Spelmässigt har det sett spännande ut och Anel Ahmedhodzics enorma genombrott är troligtvis det som har varit roligast att bevittna. Slutbetyg: Väl godkänt?

Nu ser vi framemot ett annat 2021. Vi gör det utan Behrang Safari men förhoppningsvis med publik. Ett guld ska försvaras och årets missade europagruppspel ska påvisas ha varit ett undantag. Jag längtar massor.

Carl Angerborn2020-12-06 16:29:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?