Eleda Stadion, 2023-10-22 17:30

Malmö FF - Varbergs BoIS
5 - 0

Fem snabba MFF-Varberg: Fyra lätta poäng i guldstriden
Artist

Fem snabba MFF-Varberg: Fyra lätta poäng i guldstriden

Sällan har ett lag varit större favorit i en Allsvensk match. Då kan nojjiga hemmasupportrar frukta en kombination av underskattning och guldfrossa. Men oftast slår kombinationen motivation och klass avsaknaden av båda.


Henke rörde om i grytan.
Inte nog med att Ismael Diawara fick ersätta en Johan Dahlin med lättare skadekänning. Coach Rydström överraskade med några inte helt väntade val i startuppställningen. På mittfältet spräckte han duon Berg Johnsen och Pena. Den förstnämnde fick börja på bänken och ersattes av Sebastian Nanasi, vilket innebar att Sergio egentligen fungerade som ensam defensiv mittfältare i en uppställning som närmast liknade 4-1-4-1.

Litet förvånande också att pålitlige poängspelaren Vecchia inte fick plats i startelvan. Nya in i elvan var Sebastian Jörgensen som högerytter och Sören Rieks som något slags släpande anfallare. Vid avsparksintervjun framhöll Rydström värdet av Rieks erfarenhet av matcher i det här skedet av säsongen samtidigt som han också erbjuder mycket löpningar. Trots två fina starter på högerbacken av Adrian Skogmar fick han denna gången stå över till förmån för Martin Olsson, som förresten tog hand om alla hörnor och inläggsfrisparkar.

Men det finns mycket kvar i skafferiet
Malmö har alltid den bredaste truppen och bästa bänken. Det är sedan gammalt. Och det gäller trots skador på spelare som Christiansen, Dahlin, Tinnerholm, Berg och Ceesay. En kvart in på andra halvlek byts Rieks, Pena och Jörgensen ut mot Rosengren, Berg Johnsen och Vecchia. Det dröjer bara några minuter innan Vecchia spelar in i banan till Johnsen som stöter fram bollen till Rosengren. Bagarino avancerar litet och drämmer till knallhårt från 25-30 meter. 3-0. Det är också Bagarinho som fångar upp ett huvudlöst uppspel från en bortaspelare och elegant tunnel-frispelar Taha Ali till 4-0. Och på övertid visar Stefano Vecchia vilken högkaratig avslutare han är genom att kontrollerat med bredsidan skruva in en konstig höjdboll i bortre stolpen.
Och visst får Adrian Skogmar speltid för tredje matchen i rad.

Circus Taha
Efter att ha sett litet blekare ut en period klev Taha Ali fram och visade precis vilken briljant fotbollsspelare han kan vara. Man tycker nästan synd om dom stackars motståndarbackar som måste försvara Tahas kant. Idag tvingades Oliver Silverholt ta ett rejält grepp om Alis tröja för ett gult kort redan i minut 21. Och i andra halvlek var det bara för Varbergstränare Askebrand att byta in en ny högerback. När matchen resultatmässigt fortfarande står och väger litet ger sig Taha in på en galen dribblingsräd som avslutas med att han stenhårt drar in bollen mot Isaac Kiese Thelin framför mål. Den studsar in på en olycklig Varbergsförsvarare. Dribblandet kryddas med flera fina defensiva insatser, killen är underskattad bollvinnare

Sebbe ger igen
Säsongen 2020 lånades Sebastian Nanasi som spoling ut till Jocke Perssons Varberg. Det blev inte superlyckat. Etthundratre minuter fördelat på sex inhopp. Kanske har det gett Sebbe litet extra tändvätska i möten mot just Varberg. I våras gjorde han hattrick i bortamötet. Och i afton är det han som spräcker nollan i trettiofemte minuten när han kvickt bredsidar in bollen i en litet rörig situation som Sebastian Jörgensen varit drivande i.

Fyra lätta poäng
Segern idag innebär en serieledning åtminstone över natten. Men före match hade vi samma målskillnad som Elfsborg. De fem målen idag innebär i praktiken en extra poäng i guldstriden. Vid samma antal poäng vinner Malmö, om inte Elfsborg får till något extraordinärt i någon av de matcher som föregår den väntade guldfinalen.


 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2023-10-22 19:50:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?