Eleda Stadion, 2023-07-31 19:00

Malmö FF - IFK Värnamo
3 - 1

Fem snabba MFF – Värnamo 3-1: Allsvenskans mest utskällda skyttekung

Fem snabba MFF – Värnamo 3-1: Allsvenskans mest utskällda skyttekung

Tre raka matcher utan vinst. Då räcker det inte med ett poängsnitt som pekar mot guld. För malmöiter råder kris. Eller rådde.


Värnamo förtjänar att spela i Allsvenskan
Hemmamatch mot elfteplacerade Värnamo borde vara ett perfekt tillfälle för de himmelsblå att studsa tillbaka efter tre matcher med magert resultat. Men Malmö har haft det svårt med smålänningarna.

I fjol blev det två mållösa matcher. Och även om Malmö vann med 3–1 borta i våras, var det verkligen inte någon enkel match. Vi hamnade i underläge och kunde bara vända efter ett fenomenalt solonummer av Taha Ali och en gåva från målvakt Rasheed, som dessutom hade kunnat ta Sebastian Nanasis mål i slutminuterna.

Idag skakar Kim Hellbergs manskap ännu en gång Malmö FF. Svårt att förstå att detta lag bara har två poäng ner till Degerfors på kvalplats.


Fasta
Även om så mycket gått så bra hittills i år har Malmö haft svårt att producera på offensiva fasta situationer. Idag bröts mönstret åtminstone på papperet i och med Isaks ledningsmål i första halvlek.

Men det var inte så att det idag kändes särskilt mycket farligare på de hörnor MFF skapade.
Vid målet nådde bollen fram till Isak efter att den studsat sig fram via två olika bortaspelare. Positivt dock var att Jörgensen slog hårdare hörnor än vad vi sett tidigare under säsongen. Och då ökar ju också chansen att bollen slumpar sig åt rätt håll, jämfört med de lösare och högre lyror som Nanasi stod för efter att vår danske ytter bytts ut.

Det ser sällan farligt ut.


Högerbacken
Med både Anton Tinnerholm och Joseph Ceesay på skadelistan har Henrik Rydström valt att spela Lasse Nielson som högerback. Det fungerar faktiskt riktigt okej. Vår danske veteran saknar flera verktyg för att vara den där ”moderna ytterbacken” som frejdigt stormar fram i anfallsvågor. I stället stänger han sin kant och bidrar ändå positionellt i det offensiva.

Inte mig emot om han går före Ceesay i kön i väntan på att Tinnerholms ljumske läker ut. Lasses defensiva kvaliteter öppnar för andra pjäser att utnyttja sina offensiva färdigheter mer obekymrat.


”Vi älskar Sören Rieks”
När den ene danske veteranen lämnade planen efter en smäll kom den andre in med en halvtimme att spela. Sören Rieks har inte varit haussad i supportermedier på sistone. Men sju minuter efter att han ersatt Sebastian Jörgensen sjunger hela stadion att den älskar Sören.

Han må ha blivit litet långsammare, inte lika löpstark längre. Men tekniken med boll finns kvar. Vi serverades en enastående nedtagning och vändning på mittplan. Speluppfattningen att ta löpningen så att Nanasi kan släppa fram bollen till honom innan 3–1.

Rieks gör själv det avgörande målet till 2–1. Kommentatorerna menar att det egentligen var ett ganska svagt avslut. Vi som känner till Sörens kyla och avslutningsförmåga vet bättre. Han såg luckan och siktade mellan målvaktens ben.


Trotjänare åt olika håll
Två andra trotjänare som fått utstå missnöje den senaste tiden är Isaac Kiese Thelin och Oscar Lewicki. Tyvärr är det inte sannolikt att vi får se så mycket mer av den sistnämnde denna säsong. Efter en litet bättre insats senast mot AIK hade Oscar det jobbigt idag, särskilt med passningsspelet. Nu är det svårt att inte se hur dagens två inhoppare Otto Rosengren och Lasse Berg Johnsen går före.

För Isaac behöver vi inte oroa oss. Han finns där uppe, stångas mot övermakten, en otacksam uppgift som inte är hans bästa gren. Men två gånger står han på rätt plats. Målet till 3-1 är riktigt skickligt. Passningen från Rieks gör att han måste stanna upp, men Thelin uppfattar blixtsnabbt att han då i stället kan lyfta bollen i en båge över en maktlös bortamålvakt.

Läs mina läppar: Isaac Kiese Thelin kommer att bli den mest utskällde skyttekung som Allsvenskan skådat på många år.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2023-07-31 21:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?