2022-08-23 18:00

Apoel Nicosia - Djurgården
3 - 2

Fem spaningar efter APOEL FC – Djurgårdens IF
Elias Andersson och Djurgården stod för ett avancemang som satt väldigt långt inne. Forum 1891 har fem spaningar från matchen.

Fem spaningar efter APOEL FC – Djurgårdens IF

Djurgården stod för en insats som hade sina likheter med den mot IFK Norrköping 2019. Forum 1891 har samlat ihop fem spaningar efter det enormt viktiga avancemanget.

En första halvlek att glömma för Widell Zetterström
Djurgårdens målvakt har varit väldigt lyckosam sedan han fick chansen 2021, men de två första målen fick han stå för merparten av ansvaret. Först drällde han med bollen, vilket ledde till APOEL:s första mål på hörna, sen hamnade han ännu en gång i centrum när APOEL gjorde mål på en direkt kantfrispark. Det är inte första gången "JWZ" släpper in en frispark på det sättet. Senast det skedde mot Sepsi OSK svarade Blåränderna kvickt och effektivt, men i dagens match borta på Cypern fann man det desto svårare. Otroligt skönt för både målvakten och Djurgården som lag när Lidingösonen slog assisten fram till Joel Asoros 3–2.

En halvtidspaus som hänt förut
De 15 minutrarna som följde 0–2-kollapsen liknade dem som utspelade sig i Norrköping den andra november 2019. Läget var inte lika prekärt, då Djurgården med 0-2 fortfarande hade tagit sig vidare nere på Cypern, men en klar uppryckning krävdes för att stå emot anstormningen. Efter den miserabla första halvleken tog sig djurgårdarna i kragen och levererade en insats likt den som bärgade hem det allsvenska guldet. Med sig in i gruppspelet i Europa Conference League kan man nu ta att man vände och vann i Kroatien, spelade ut Sepsi i Rumänien och till slut, gjorde vad som krävdes för att ta sig vidare i Cypern. Att gå obesegrade 14 raka matcher är viktigt, men hade man inte tagit sig vidare idag hade det känts näst intill förgäves. Nu upprepade man den insats som många Djurgårdare håller som mest kärt under 2000-talet. Det kan vara ännu viktigare än att behålla den obesegrade sviten.

Den moderna backlinjen
Djurgårdens förlösande 2–1-mål var resultatet av ett fint kombinationsspel på Djurgårdens vänsterkant. Gustav Wikheim och Magnus Eriksson kanske man tänker på då, men det var istället vänsterback och vänster mittback som befann sig högt upp i plan och fick in bollen i nät. Hjalmar Ekdal lyfte bollen till Elias Andersson, som tryckte upp bollen i nättaket. Både Ekdal och Andersson har gjort sig kända för att följa med i offensiven, men backlinjen brukar ofta byta av varandra i den offensiva tredjedelen. Den devisen var inget man praktiserade när man kämpade sin väg vidare i Europa.

Isak Hiens troligtvis sista match
Kliven som Djurgårdsförsvararen Isak Hien har tagit på två tredjedelar av en säsong är något som nästan inte har skett förut i Blåränderna. Michael Olunga är en annan spelare som också tog väldigt stora steg väldigt snabbt under hans tid i Djurgården. Det belönades med en hel del slantar in från rikare klubbdestinationer. Ödet verkar bli detsamma i fallet Hien. Mittbacken fick fjolåret förstört av skador och i början av säsongen 2022 var han inte helt given efter att Jacob Une Larsson gått till Grekland. Han fick sin chans när Djurgården letade förändringar efter en förlust i ett Stockholmsderby och sen dess har stockholmssonen inte tittat tillbaka. Fysiken, tajmingen, farten och passningsfoten har alla varit på en nivå som är både en och två klasser över den allsvenska. Dagens prestation blev inte hans allra bästa i blårandigt, men han kommer stolt kunna avrunda sin karriär med att ha hjälpt Stockholmslaget till Europas finrum, om det här var slutet. Framöver verkar det som att han kommer husera antingen i Italien eller Turkiet, men det är inte orimligt att se honom i den blågula dressen framöver.

Gruppspel klart - nu väntar viktig period i Allsvenskan
Sviten på matcher utan förlust tog slut idag, men det gjorde inte så mycket då Djurgården tog sig vidare med totalt 5–3. Det blårandiga laget har upplevt en fotbollssommar som nästintill saknar motstycke och som slutade i gruppspel och miljonregn över föreningen. Hur viktigt detta avancemang var gick att se inte minst på sportchef Bosse Andersson, som bjöd på en livevideo mitt i Djurgårdens firande på bästa sändningstid i Sportbladets studio. Innan man ger sig in i det första gruppspelet sedan Intertotocupen 1996, gäller det att ta igen det man förlorat när laget har roterat sig fram i Allsvenskan. En bra svit även i Allsvenskan förvisso, men poängen räcker så här långt bara till en tredjeplats tre poäng bakom serieledande Häcken. Djurgårdens fulla manskap, galaelvan om man så vill, har fått visa att man håller enormt hög klass, men det var ett tag sedan de fick visa vad de gick för i Allsvenskan. Nu har Blåränderna i uppgift att ta tag i seriespelet innan det hårda matchandet fortsätter. 

Gabriel Hof@gabbehof2022-08-23 21:30:00
Author

Fler artiklar om Djurgården