Bravida Arena, 2023-03-19 15:00

Häcken - Djurgården
3 - 0

Fem spaningar efter BK Häcken - Djurgårdens IF
Magnus Eriksson hade mycket att skälla på under Djurgårdens förlust mot BK Häcken.

Fem spaningar efter BK Häcken - Djurgårdens IF

Djurgården kom inte upp i närheten av den nivå som krävdes för avancemang till finalen i Svenska Cupen. Forum 1891 har skrivit fem spaningar efter matchen där Blåränderna fick se sig besegrade av ett imponerande BK Häcken.

Slarvigt eller begränsat Djurgården?
Två slarviga passningar, en av Widell Zetterström och en av Sabovic, ledde till varsitt mål, men duon var långt ifrån de enda som stod för tveksamma passningar i utsatta lägen. Lägg därtill att Djurgården hade stora problem med att matcha den fart som framförallt Sadiq och Traoré visade prov på. Bollarna in bakom skapade stora problem i Djurgårdens backlinje som saknade snabbheten att hänga med. Fjolårets mittbacksduo, numera den svenska landslagsduon, Isak Hien och Hjalmar Ekdal har inte ersatts i den kapaciteten och Djurgården behöver hitta lösningar om man ämnar att stå högt med sin backlinje eftersom det ställer krav på individuella prestationer, vilket Djurgården verkligen inte visade upp en dag som denna. Frågan är om sportchef Bosse Andersson inte behöver börja kika på scoutrapporterna innehållande förstklassiga mittbackar att ta in till säsongsstart som med allra största sannolikhet finns på huvudkontoret på Tegeluddsvägen.

En ny profil i Allsvenskan
Samuel Gustafson stämplade Rasmus Schüller med en sträckt vrist i en duell där domslutet mycket väl kunde ha varit graden värre än det gula kortet som delades ut till landslagsmannen. Häckenspelaren nådde förvisso bollen först, men enligt regelbokens fokus på konsekvenserna av satsningen snarare än vem som nådde bollen först borde det nog ha varit rött. Frågan är om inte Samuel Gustafson, med sin upphöjda status sedan SM-guldet har fått börja åtnjuta rättigheten att komma undan vissa hårdare domslut likt hur mer profilstarka spelare som Magnus Eriksson, Sebastian Larsson och Markus Rosenberg har haft i Allsvenskan genom åren.

Tillbaka på gammalt underlag – tappat gunsten?
Djurgården har under inledningen av säsongen haft märkbara problem med underlaget hemma på Tele2 Arena i Stockholm. Det snabba konstgräset som Blåränderna har vant sig vid att spela på under flera år och utvecklat ett spelsätt som såg klubben vinna alla sex matcher på hemmaplan i Europaspelet, är nu utbytt mot ett långsammare, sandbaserat underlag som fått utstå kritik för att bollen rullar okontrollerat. Djurgården har saknat sitt gamla underlag, men nu när man spelade på ett underlag likt det som var på Tele2 verkade det som att man hade svårt att anpassa sig tillbaka till det spelsätt man så framgångsrikt praktiserade 2022.

En första halvlek i nivå med Molde och Malmö borta 2022 – usel
Djurgården blev fullkomligt utspelade under den första halvleken. Laget satte sig själva i tuffa positioner där Häcken hade många bra alternativ och Djurgården fick reagera. När bollen väl erövrades tjongades den allt som oftast upp till Gustav Wikheim som gång efter gång tog ned bollen med utsökt teknik, men när bollen väl kom i rullning tog det inte lång tid innan den återigen var i BK Häckens famn. Denna nivå av fullständig genomklappning kunde senast skådas under säsongen 2022 mot Molde FK och Malmö FF, där det låg till grund för säsongens två mest imponerande comebacks. Idag fick de tillresta supportrarna inte uppleva någon mirakulös vändning. Den andra halvleken var marginellt bättre, men Djurgården var det sämre laget under båda halvlekarna. 

Vad händer nu?
Säsongen har på många sätt ’inte ens börjat’, men storförluster i två raka utslagsmatcher lämnar en känsla av att säsongen är "över". Bortsett från segern med 6-1 hemma mot Landskrona BoIS har Djurgården inte gått ifrån någon match med känslan av att man spelade upp till sin maxkapacitet. Det går inte att komma ifrån faktumet att det har varit en dålig försäsong spelmässigt, men ett fotbollsår är långt och innehåller så mycket mer än detta. Prestationerna kommer troligtvis utgöra en hel del innehåll för tränarteamet att analysera för att hitta ett tillvägagångssätt som tillåter Djurgården att vända blad när Allsvenskan anno 2023 drar igång. 

Gabriel Hof@gabbehof2023-03-19 17:33:00
Author

Fler artiklar om Djurgården