Stora Valla, 2022-10-01 17:30

Degerfors - Djurgården
3 - 0

Fem spaningar efter Degerfors IF - Djurgårdens IF
Magnus Eriksson med lagkamrater åkte på en blytung förlust borta mot Degerfors.

Fem spaningar efter Degerfors IF - Djurgårdens IF

Djurgården fick inte alls till det i förlustmatchen mot Degerfors. Forum 1891 har summerat matchen i fem spaningar.

Slarvigt Djurgården
Både Djurgården och Degerfors gick in i matchen med mycket att spela för. En mulen dag i de värmländska skogarna bjöd på en batalj med mycket bolltapp och efterföljande kontringsspel. Djurgården och Degerfors fick sina beskärda delar av anfallen, men det var Degerfors som fick utdelning. Sett till tabelläget hos båda lagen var detta kanske inte förväntat, men slarvig bollhantering av mittfält och försvar i Djurgården ledde till att bollen gång efter annan hamnade i mindre fördelaktiga lägen för bortalaget. Än slarvigare skulle det bli för Djurgården när en kommunikationsmiss ledde till att en relativt simpel hemåtnick blev till att Marcus Danielson lobbade bollen över en chanslös Widell Zetterström till 2-0 i inledningen av andra halvlek. Det skulle inte bli mindre olyckligt för Danielson när en misslyckad rensning styrdes från hans fot på Bertilsson och in i mål för att fastställa slutresultatet till 3-0 Degerfors.

Misslyckad rotation
Kim och ”Tolle” har mycket framgångsrikt roterat sin anfallstrojka under Djurgårdens smått otroliga sommar och tidiga höst, men idag blev det inte som man tänkt. Victor Edvardsen och Joel Asoro kan båda klassas som högst ordinarie i Djurgården 2022, men detta som ”nia” respektive högerytter. Idag fick både Edvardsen och Asoro ta ett varsitt kliv åt vänster då Amadou Doumbouya främst spelar som högerytter. Victor Edvardsen kom loss efter fint kombinationsspel på sin kant och avlossade ett skott, men annars producerade de inte nämnvärt offensivt. En ny spelare in, men då man flyttade runt positionerna blev det mer likt tre nya spelare i offensiven, eftersom ingen var helt bekväm. Denna anfallstrio fick 45 minuter på sig och gjorde inte speciellt mycket avtryck. I halvtid byttes både Edvardsen och Doumbouya ut till fördel för Wikheim och Radetinac, dessa två skulle inte heller få gå av planen med hedern i behåll, då Djurgården nollades även i den andra halvleken.

Första underkända insatsen sedan maj
Bortamatch, naturgräs, rödvitt motstånd, ja senaste gången det såg ut så här för Djurgårdens IF hade en hel del likheter med dagens match. Djurgården har haft bedömt tufft för lagen som spelar på naturgräs i Allsvenskan och idag blev inte något undantag. Under Djurgårdens gyllene period går det att peka på två mindre bra resultat, borta mot Värnamo och Varberg (båda på gräs), men då man skrapade med sig två oavgjorda resultat har dessa resultat räknats in som godkända i den blårandiga boken. Det skulle bli först idag, återigen borta mot rödvitt motstånd, som Djurgården gick ifrån en match rejält missnöjda med både prestation och resultat. Mot Kalmar var det en nick i matchens slutminuter, idag var det tre tydliga noll med baklängesmål i olika skeden av matchen. Hade Djurgården gjort Degerfors match hade det setts som en rutinerad överkörning, precis så dominerade blev Blåränderna nog inte, men poängfördelningen får karaktäriseras som rättvis.

Stort tapp i guldstriden
Tidigare under dagen spelade guldkonkurrenterna Malmö och Hammarby en mållös match på Eleda Stadion i Malmö. Ett resultat som troligtvis välkomnades i det blårandiga lägret. Om Djurgården vann dagens match hade man haft åtta poäng ner till stockholmsrivalerna och tio till malmöiterna, men nu har man fått nöja sig med fem respektive sju. Den största guldrivalen, BK Häcken, har sin match för omgången på söndagen borta mot Varbergs BoIS. Djurgården leder Allsvenskan med ett poäng, vilket betyder att Häcken ligger två poäng före blåränderna inför nästa veckas seriefinal, om man vinner sin match. Djurgården vet själva hur svårt det är att spela mot bottengäng på deras hemmaplaner och hoppas troligtvis att Häcken åker på en liknande smäll under morgondagen.

Större än fotbollen
Ett 1-0-underläge mot ett av ligans sämsta lag är en tuff verklighet, men när Djurgårdssupportrarna vinkade sig till läkarnas uppmärksamhet innan halvtidspausen blev det plötsligt helt oviktigt hur det gick i matchen. Djurgårdens SLO:er gick ut på Twitter och bekräftade att den inblandade var i medvetande skick och skickade samtidigt ut ett tack till hjälpen på arenan. Situationer som dessa understryker hur viktigt det är med snabbt och skickligt agerande av människor på arenan. Forum 1891 skickar sitt stöd till den inblandade och sitt tack till de hjälpande.

Gabriel Hof@gabbehof2022-10-01 21:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården