Djurgården - Apoel Nicosia
3 - 0

Fem spaningar: Djurgårdens IF - APOEL FC
Djurgården firar 2-0 efter finlir i samband med en hörna.

Djurgården tog hand om match ett i dubbelmötet mot APOEL FC med bravur. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter tre mål mot noll på Tele2 Arena.

Galaelvan tillbaka, med modifikation
Efter både skadebekymmer och rotation satsade Kim och ”Tolle”, sånär, på den elva som startat i majoriteten av Europamatcherna. Med det enda undantaget att Andersson gick in istället för Neurath Bengtsson, i ett drag som kanske inte bara handlade om att den sistnämnde har lidit med skadebekymmer. Andersson har verkligen spelat upp sig och var en starkt bidragande faktor till dagens vinst, med avgörande spel så väl offensivt som defensivt. Både spets, rutin och ungomlig entusiasm innehåller elvan som under 2022 varit enormt lyckosam. Det syns tydligt på spelare som Isak Hien och Joel Asoro hur viktigt det är med både förtroendet att vara ordinarie och att ha stöttepelare som Magnus Eriksson, Rasmus Schüller och Haris Radetinac med sig på plan.

Det han värvades för
Om du frågade en Djurgårdare för ett år sen vad hen visste om Victor Edvardsen, hade nog svaret innehållit någonting om att Göteborgssonen inte är usel på att skjuta från distans. Inför årets säsong värvades Edvardsen in från Degerfors för att göra mål. Anfallaren har under året visat sig vara en mångsidig spelare, som står för både mål, assist och så kallade ”hockey-assist”. I dagens match visade Edvardsen varför han köptes, då han kyligt i matchens nionde minut tog sats från halva plan och satte bollen i nätmaskorna. Efter idag är Victor Edvardsen förlåten för vad han gjorde den nionde maj 2021 på Stora Valla.

Konstgräsmatchen avklarad – nu väntar retur på gräs
Djurgårdens form denna säsong har skilt sig markant på konstgräs kontra naturgräs. Lag som Bodö/Glimt har visat vikten av att vara bra på sitt underlag. Djurgården har varit tydliga med att man vill spela ”sitt spel” ute i Europa och det spelet har varit en snabb, intensiv fotboll som passar sig som allra best hemma på Tele2 Arenas konstgräs. Idag räckte den fotbollen hela vägen till 3-0 och en enorm fördel inför returen på naturgräset på GSP Stadium i den Cypriotiska huvudstaden Nicosia. 3-0 är bra, men Djurgården måste visa att man klarar sig från motgångar på mardrömsunderlaget. Sådan tur är för Djurgården har man visat i två raka bortamatcher på Europeisk mark att det inte ska vara några problem med underlaget.

Varianternas variant
Hemma mot Sepsi OSK gjorde Djurgården något man inte har varit kända för på länge, nämligen mål på en ’direkt hörna’. Djurgården har under året visat att man är mer för den korta hörnan, bland annat i seriefinalen mot BK Häcken där Banda kvitterar efter förspel av Wikheim och Edvardsen. Idag gjordes en ännu mer avancerad variant där bollen, efter att ha spelats runt i vad som kändes som en minut, nådde Finndell som studsade den vidare till Ekdal som knoppade in den i öppet mål. Gång på gång har Kim och ”Tolle” visat att de har flera olika vapen i sin hörn-arsenal.

En onödig, nödvändig utvisning
Mitt i euforin som rådde i Globenområdet runt åttatiden under onsdagen drog Rasmus Schüller på sig en utvisning med 20 minuter kvar av matchen. Dagens strid ute på konstgräset kom att bli en överkörning, men Djurgården blev påminda av stundens skörhet när man fick se sin defensiva mittfältare gå av planen och rakt ner i omklädningsrummet. De sista 20 minuterna blev istället en period där Blåränderna fick sjunka djupt och försvara egen kasse. Det är såklart aldrig bra att åka på en utvisning, men det var ett gott tecken att Djurgårdarna inte vek ner sig en tum, trots manfallet. Om man, i värsta fall, åker på två snabba mål i Nicosia, visade man idag att en Cypriotisk anstormning mot eget straffområde är något man ska klara av.