Fem spaningar efter AIK - Degerfors
Vincent Thill med sitt första mål i den svartgula tröjan.

Fem spaningar efter AIK - Degerfors

I omgång 23 väntade Degerfors på hemmaplan där matchen visade sig bli minst sagt intressant. Söndagseftermiddagen blev en besviken sådan då slutresultatet skrevs till 1-1. Efter matchen har följande spaningar pekats ut.

Hanteringen av favoritskapet

AIK har genom åren stundtals inte kommit upp i en tillräckligt hög prestationsnivå mot lag på den nedre halvan av tabellen. För att hitta ett exempel på just detta behöver vi inte spola tillbaka längre än den senaste omgången mot Varberg BoIS där ”Gnaget” var uddlösa och gick av matchen utan poäng. Dessa prestationer har varvats med stabilare insatser mot topplag i Allsvenskan vilket har fått flertalet supportrar att peka på matcherna mot bottenlagen som en betydande anledning till att man inte är med i guldracet. 

Huvudtränare Goitom pratade inför matchen om att det viktigaste var att kunna diktera tempot i matchen och det får man säga att AIK misslyckades med. Utöver ett fåtal sämre aktioner i uppbyggnadsfasen visade AIK åtminstone till en början att man är tillräckligt bra för att styra matchbilden dit man vill. I många stunder under första 45 minuterna fanns ett tålamod i spelet där man väntade på rätt läge för att gå till attack. Samtidigt visade offensiva spelarna som Thill och Ayari att det också kan blixtra till i situationer där man minst anar det. Detta är något AIK behöver visa under större delar av matcherna och kanske främst i de stunder man förväntas vara det lag som för matchen med sitt bollinnehav. Just att kontrollera matchbilden är något Goitom kan bidra med till sina spelare i och med sin erfarenhet i både Allsvenskan och Europa men på sina korta tid i rollen som huvudtränare har han inte lyckats att få ut det till spelarna på planen.

AIK i ledning

Ingen har missat att AIK är ett starkt lag på Friends Arena och statistiken talar för just detta. De svartgula är ofta laget som förknippas med 1-0 segrar och att väldigt sällan förlora hemmamatcher där man tagit ledningen. I och med Vincent Thills ledningsmål kunde AIK känna sig trygga i en situation man befunnit sig i flertalet gånger under de senaste säsongerna. I stället kan man tycka att utvecklingspotentialen ligger i att kunna utöka ledningen då man har både chanser och kontroll till att göra det.  Efter 1-0 målet har bland annat Nabil Bahoui en god möjlighet till att skapa ett ännu tryggare läge men lyckas inte förvalta den målchansen. Detta får man säga är ett återkommande mönster då matcherna sällan rinner i väg till vår fördel. 

Andra halvleken startas som den första halvleken avslutas. Det stora bollinnehavet som skulle avlutas med en konkret målchans blev i stället en slarvig passning i sista tredjedelen vilket gjorde att Degerfors kunde arbeta sig in i matchen mer än önskat för AIK:are. När det dessutom kommer ett kvitteringsmål av bortalaget i början på den andra halvleken får man säga att den inbytte målvakten Jeffrey Gal inte hade allt för mycket att göra under den andra halvleken. Perioden efter kvitteringsmålet visar betydelsen av att utnyttja målchanserna, även när man är i ledning under matchen.

Saknaden av individuell skicklighet

Majoriteten av matcherna kommer innehålla faser där matchen står och väger. Efter kvitteringsmålet hamnar AIK och Degerfors i ett ställningskrig i vilka som ska vara det lag som avgör matchen där spelet kännetecknas av tidiga anfall, utökat antal inlägg och fler spelare i sitt offensiva straffområde. I dessa faser kan en spelare som med sin individuella skicklighet önskas för att ändra på den tidigare beskrivna matchbilden. För att bryta mönstret i ställningskriget skulle AIK må bra av till exempel en yttermittfältare som på egen hand kan ta sig förbi sin motståndare och skapa farligheter. En spelare som ”AAA” som såldes under sommarfönstret är ett bra exempel på den spelartypen som i matchen mot just Degerfors i våras visade prov på individuell skicklighet. I den typen av spelare får man räkna in ett antal misstag då det är ett spel med högre risk än normalt men med spelaren på plan finns möjligheten att utnyttja den typen av egenskaper. Utan en sådan spelartyp på planen blir det i stället ett spel som bestod av ett antal längre bollar mot Guidetti och Bahoui utan något vidare resultat. 

Under vårsäsongen kunde även inlånade Jordan Larsson axla den rollen där han i många situationer agerade länk mellan mittfält och anfall vilket skapade en dynamik i AIK:s anfallsspel som saknas i dagens match. Larsson bidrog även till ett kombinationsspel centralt på planen som gjorde att ”Gnaget” kunde anfalla både centralt och via kanterna.

Vinnarmentaliteten

Årets upplaga har vid många tillfällen, möjligt främst mot topp-6 lagen, visat att man står upp fysiskt i matcherna kombinerat med en stor vilja att lämna planen med samtliga tre poäng. I matcher som denna saknas just den glöden hos spelarna vilket är oroväckande. Har man varit en aktiv fotbollsspelare under en längre tid vet man att det kommer krävas bra prestationer på olika sätt under hela säsongen för att kunna utmana om ett SM-guld. De individuella prestationerna kommer att variera under säsongen men då krävs ett kollektiv som vet vad som krävs för att vinna fotbollsmatcher. 

I dagens trupp ser vi tyvärr för få spelare som på planen gör allt i sin makt för att vinna matchen. Med den mentalitet spelarna visar ger man inte laget bästa möjliga förutsättningar att faktiskt utmana om guldet då man rent sportsligt skall vara det bättre laget i den här typen av matcher. Den mentala aspekten har i matcher som dessa en stor betydelse då det i många fall handlar om att spelarnas vilja att kriga för klubbemblemet på bröstet och de tre pinnarna som står på spel.

Kravbilden på och av John Guidetti

Den stora snackisen både inför och under säsongen har många gånger stavats John Guidetti. När han anslöt under sommarfönstret med en oklar status rent fysiskt och formmässigt är det svårt att slå fast en rimlig kravbild på Guidetti för höstsäsongen 2022 i Allsvenskan. Många i och runtomkring klubben hade full förståelse för den eventuella inkörningsperioden anfallaren behövde för att komma in i matchtempo som i sin tur skulle leda till en poängproduktion som vi fått se av Guidetti i tidigare klubbar. I skrivande stund har Guidetti spelat ett tiotalet matcher för klubben utan att göra något större avtryck än så länge. Hans inledning på säsongen har förvisso påverkats av mindre hack i form av skador men frågan kring vilken kravbild man ska ha på Guidetti kvarstår.

I andra änden har anfallaren kommit in med en inställning som visar att han ständigt vill skapa oreda i motståndarens backlinje. I och med detta är det en spelare som kräver mycket av sina medspelare i form av fler passningar och inlägg i rätt lägen enligt honom själv. Med det sagt finns det även en fråga kring kravbilden på sina medspelare av Guidetti då han i många situationer på planen kan upplevas som besviken och upprörd vid eventuella uteblivna passningar. Det finns ingen tvekan om att en hög kravställning på sina medspelare är positivt men i slutändan får man inte glömma att det finns spelare i truppen som gör sin första allsvenska säsong. Således kan skillnaden mellan erfarenhet i över 10 år från Europaspel och en debutant i Allsvenskan bli stor och då kan man ställa sig frågan kring hur man kan hitta den balansen på ett bättre sätt än dagens situation.
 

Nabil Osman 2022-09-18 20:30:22
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen