Nationalarenan, Friends Arena, 2022-05-11 19:00

AIK - Malmö FF
2 - 0

Fem spaningar efter AIK - Malmö: Råämnet Kimpioka
Laget firar Sebastian Larssons mål som punkterade matchen.

Fem spaningar efter AIK - Malmö: Råämnet Kimpioka

Segrarna på hemmaplan fortsätter komma som på löpande band för AIK. Ett ramstarkt och skickligt AIK lyckades hålla undan Malmö FF och vann med 2-0, en seger som gör att laget nu toppar tabellen.

Ytterbackslyx
Inför säsongen var det många som ställde sig tveksamma till ytterbacksuppsättningen i truppen. Att Erick Otieno ute till vänster skulle vara briljant visste alla redan. Ute till höger var det däremot frågor som: håller Lustig en säsong till? Är Mendes redo? Svaret på båda de frågorna är JA! Mikael Lustig har under säsongen varit en av AIK:s bäste spelare och det var därför tungt när han skadade sig inför matchen mot Sundsvall. Joe Mendes som suttit vid sidan sedan den allsvenska premiären har i och med Lustigs frånvaro fått spela från start mot Sundsvall, Göteborg och Malmö. Matcherna mot Sundsvall och Göteborg utförde den unge ytterbacken på ett bra sätt, men igår ställdes han mot betydligt svårare motstånd i Malmö. 

Att Lustig och Mendes är två helt olika ytterbackar blev så otroligt tydligt i gårdagens drabbning mot Malmö. Gång efter annan forcerade Mendes fram och tillbaka längs med högerkanten. Lustig kan också täcka stora ytor, men det blir inte i närheten av samma offensiva hot framåt som med Mendes på planen. Ett praktexempel på just det var AIK:s ledningsmål som Mendes gör mer eller mindre på egen hand. Ytterbacken hamnar vid kortlinjen vid Malmös mål, fintar inlägg, viker in och dunkar in 1-0 via försvarande ben. Det går inte säga annat än att Mendes tre senaste matcher är briljanta.

Det ska bli spännande att se hur Bartosz formerar elvan mot Hammarby. I mina ögon förtjänar båda en start, men det ser jag inte hända. Troligast är att Lustig startar ute till höger. Det hade varit spännande att få se Mendes som högerytter, men där tror jag Zach får fortsätta.

Viktig nolla för Janosevic
Den serbiske målvakten hade inget roligt 2021. Det bjöds på flertalet tabbar och han fick efter Nordfeldts ankomst nöja sig med en bänkplats. Janosevic fick med kort varsel ställa sig mellan stolparna. Att göra det mot Malmö är kanske inte den mest tacksamma uppgiften, men han såg inte ut att darra en enda gång. Det avlossades inte många skott från de himmelsblå under matchen, men han gjorde inga misstag på det han fick emot sig. Att han spelade riskminimerat var helt rätt. Istället för att försöka att limma inlägg och dylikt så boxade han istället undan bollen.

Vad status på Nordfeldt är återstår att se, men med tanke på att han nästan kunde spela igår så lär han vara tillbaka inom en snar framtid. Hur som helst kommer säkert Nordfeldt bli avstängd då han är en varning ifrån och då är det viktigt att ha en andramålvakt som också kan leverera. Viktig nolla för både Janosevic personligen men också för AIK. 

Ett fungerande kontringsspel?
En av AIK:s största svagheter i offensiv riktning under 2021 var det nästintill obefintliga kontringsspelet. Under fjolårssäsongen gjorde AIK enligt Bartosz ett enda kontringsmål, även om jag får det till något ytterligare, vilket naturligtvis är för dåligt. I matchen mot Malmö så ägde bortalaget mycket boll, vilket öppnade upp för AIK att just kontra. Under den första halvleken kom flertalet möjligheter, en del efter defensiva fasta, till att straffa Malmö i omställningar. Oftast var det Erick Otieno som transporterade boll, men till skillnad från tidigare matcher fanns det också alternativ att spela. Tyvärr var siktet inte riktigt inställt hos kenyanen och skånelaget kom undan med blotta förskräckelsen. Även Nabil kom i ett kontringsläge under den första halvleken i ett tre mot två läge, men passen ut till Zach lämnade mer att önska. 

Dessutom har AIK blivit mycket bättre på att spela in i ytan mellan motståndares försvar och mittfält, inte minst Bilal Hussein. När AIK vinner boll och direkt kan sätta Stefanelli eller Jordan i lukrativa ytor är mycket vunnet för kontringsspelet. Det är också på sin plats att hylla Stefanelli. Argentinaren har inte gjort så många mål som han borde, men det går inte att komma ifrån hur viktig han är i spelet. Flertalet gånger hamnade han i de ytor jag nämnt och där är han lurig. Tyvärr stämde det inte riktigt i den sista passningen. Det känns som att han tänker för mycket istället för att emellanåt bara avlossa skott. 

Att det sedan i matchens slutskede fanns ytor i kontringar hör knappast till ovanligheten när ett lag trycker på för en kvittering. Att AIK däremot lyckades få till det tidigt i matchen bådar gott för framtiden.

Råämnet Kimpioka
Det här var precis vad Kimpioka behövde. Under de tidigare inhoppen anfallaren stått för har han inte fått så mycket att arbeta med. Som supporter har man kunnat se en snabbhet, styrka och urkraft som med lite finslip kan bli väldigt spännande. När han igår kom in med drygt 25 minuter kvar att spela fick han de ytor han behöver. Redan efter fem minuter på plan var han nära att placera in 2-0 i bortre, men skottet parerades av Diawara. I matchminut 86 avgör Kimpioka matchen när han är påpassligt framme, rundar Diawara och fixar straff. Det fanns flertalet lägen för AIK att frispela Kimpioka ytterligare gånger under slutskedet av matchen och då hade han mycket väl kunnat få chansen att göra sitt första mål i klubben också.

När AIK leder framöver känns Kimpioka som ett klockrent alternativ att slänga in då han med sin snabbhet och pigga ben kan avgöra matcher. Än är han inte redo för att på allvar konkurrera om någon startplats, men gårdagen visade att det finns en framtid för Kimpioka i svartgult. Nabil Bahoui har inte rosat marknaden den senaste tiden, däremot har jag svårt att se honom bänkas inom en snar framtid. Kimpioka behöver nog visa upp den här typen av inhopp några fler gånger innan en diskussion om vem av de som ska spela på allvar kan inledas. 

När AIK gör 1-0 blir det inte förlust
Om det är någon statistik som fått mycket speltid är det just att AIK inte förlorar efter att laget gjort det första målet. Faktum är att den senaste gången AIK tappade en 1-0 ledning i allsvenskan var efter att Amin Affane gjorde 1-0 mot Göteborg den 10:e augusti 2017. Det är ett facit som är ruggigt imponerande. Vad det beror på är inte speciellt svårt att sätta fingret på. AIK har under en längre tid varit ramstarka bakåt och har inga problem med att ge över initiativet till motståndaren. 

Malmö var det lag som inledde matchen på Nationalarenan bäst. AIK blev aningen låga och det var oroväckande där jag på förhand såg hur AIK skulle ta tag i taktpinnen från start. Bartosz var tydlig med att han ville ha ett kokande Friends inför matchen och med det i bakhuvudet samtidigt som Malmö saknade flera av sina bästa spelare så trodde jag att AIK skulle inleda med en hög intensitet. När Mendes sedan gjorde kvällens första mål så blev känslan naturligtvis bättre. Malmö tilläts komma runt på kanterna i jakt på kvittering, men där lyckades de inte skapa mycket. Utöver ett skott med knät i stolpen från Abubakari var Malmö aldrig riktigt nära att få hål på AIK. 

På presskonferensen efter matchen var Milos Milojevic tydlig med just svårigheten att måtta inlägg mot en backlinje som centreras av Sotte och Milo. Lägg därpå till att AIK i slutet även hade Lustig och Per Karlsson på plan och det är lätt att förstå varför de stora chanserna uteblev för Malmö.

Vad är era tankar om matchen? Håller ni med om spaningarna? Hur länge kan Nabbe vara under isen innan Kimpioka får förtroende från start? Hur vill ni se Bartosz ställa upp elvan mot Hammarby?

Filip Barkman2022-05-12 17:37:59
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen