Nationalarenan, Friends Arena, 2022-07-02 15:00

AIK - Mjällby
0 - 1

Fem spaningar efter AIK - Mjällby AIF 0-1: Nattsvart
Alexander Milosevic deppar efter AIK:s förlust mot Mjällby

Fem spaningar efter AIK - Mjällby AIF 0-1: Nattsvart

AIK skulle försöka att studsa tillbaka när Mjällby gästade nationalarenan, men det slutade med en ny fiaskoinsats. "Gnaget" fick aldrig fart på det offensiva spelet och huvudtränare Bartosz Grzelak har en del huvudbry inför kommande matcher. Här är fem spaningar från matchen:

1. Ytterligare en missräkning
Förra säsongen tog AIK en poäng mot Degerfors borta och Mjällby hemma. I år blev det exakt samma facit. AIK:s fortsatta problem med att inte kunna städa av mitten och bottenlagen fortsätter, vilket är oroande. På förhand fanns det ett guldläge för “Gnaget” att rycka i toppen. Malmö hade förlorat mot Sundsvall, Hammarby och Djurgården möts idag och någon av de kommer att tappa poäng och Häcken har på papperet en tuff match mot Elfsborg. Att då bjuda på den här prestationen är underkänt. Ska AIK vara ett topplag som vill vara med i guldstriden måste man kunna ta tre enkla poäng mot den här typen av motstånd.

Personligen tror jag mycket handlar om inställning. AIK har ofta lätt att tagga till och komma upp i nivå i toppmatcherna. Spelare som Sebastian Larsson, Alexander Milosevic och Mikael Lustig står ofta för fantastiska prestationer i stormatcher, men mot de mindre lagen där de verkligen behövs, kommer de inte alls upp i nivå. Mot Mjällby saknades inställning och passion. Det kändes som de flesta spelarna trodde att de skulle lösa sig av sig självt och stundtals såg det extremt lojt ut. Detta har varit ett återkommande problem, men det har blivit än mer påtagligt under Bartosz ledning. Den här typen av resultat kommer att kosta AIK i toppstriden och det är dags att spelartruppen och ledningen börjar rannsaka sig själva.

2. Stora brister i det offensiva spelet
Trots ett stort bollinnehav hade AIK förtvivlat svårt att ta sig in i Mjällbys straffområde och skapa högkvalitativa målchanser. Det saknades kreativitet i det offensiva spelet. Zack Elbouzedi stod på nytt för en svag prestation och slog inlägg som var närmare inkastlinjen än att pricka en AIK-spelare i boxen. Amar Abdirahman inledde piggt, men försvann snabbt ur matchbilden. Kimpioka såg otajmad ut och visade brister i spelförståelsen. Stefanelli såg inte riktigt ut att vara bekväm i sin nya roll och hittade inte alls in i matchen. Det saknas en tydlig spelidé när det kommer till den sista tredjedelen och AIK är enormt beroende av individuell kvalitet för att luckra ett kompakt försvar, likt Mjällbys. Samtidigt är kvalitén på inläggspelet alldeles för dålig och de spelare som får ta emot den största kritiken är Elbouzedi och Otieno. Duon hade otroligt svårt att slå bra inlägg och det har varit ett konstant problem den här säsongen. Samtidigt är avsaknaden av en boxspelare i straffområdet stor. Nabil Bahoui eller John Guidetti skulle kunna vara lösningen på detta problem, men ingen av dem är i dagsläget tillgängliga för spel. Bartosz lät inte särskilt positiv på presskonferensen angående Bahouis skada:

– Vi har en dialog med läkarna och i dagsläget är det oklart hur länge han kommer att bli borta, sa AIK-tränaren

Ett annat stort problem är omställningsspelet. Det går ofta alldeles för långsamt när AIK kontrar och man lyckas sällan utnyttja den snabbhet som finns i laget. De flesta omställningarna i gårdagens match slutade med hemåtpass och man väljer att lugna ned tempot, vilket gör att Mjällby enkelt kunde samla sig och stänga ner AIK effektivt. Bartosz har en del att fundera på när det kommer till det offensiva spelet.

3. Avsaknaden av Jordan
En spelare som varit vital för AIK:s offensiva spel under våren är Jordan Larsson. Matchen mot Mjällby var AIK:s första match utan anfallaren sedan premiären mot Häcken  och avsaknaden blev tyvärr smärtsamt tydlig. AIK saknade Jordans kreativitet i anfallsspelet och hade svårt att luckra upp Mjällbys försvar. Nicolas Stefanelli fick spela på Larssons position och lyckades tyvärr inte fylla tomrummet. Detta understryker det jag var inne på tidigare, hur pass beroende AIK är av individuell kvalitet i anfallsspelet. Hur AIK ska lyckas ersätta Jordan är en svår nöt att knäcka, då vi i dagsläget inte har en tydlig ersättare på den positionen. Jag tror inte att John Guidetti kommer att vara den spelartypen, då hans kvaliteter främst ligger i presspelet och i straffområdet, snarare än att droppa ner i banan och agera uppspelspunkt. Antingen väljer Bartosz att anpassa spelsättet utefter materialet och använder sig av en mer rak 4-4-2 med Guidetti och Bahoui på topp, eller så måste en ersättare värvas in på den positionen vilket jag bedömer som osannolikt.

4. Dags att bänka “Sotte”
Upprinnelsen till Mjällbys ledningsmål var en grov kommunikationsmiss mellan "Sotte" och Kristoffer Nordfeldt. Båda agerade passivt, vilket Silas Nwankwo utnyttjade. Det är såklart ett misstag som inte får hända på den här nivån och tyvärr är det inte första gången “Sotte” är inblandad i den här typen av situationer. AIK-mittbacken hade en tung eftermiddag och agerade slarvigt i uppspelen och förlorade många närkampsdueller. Det var uppenbart Mjällby försökte styra de flesta uppspelen mot “Sotte” då han ofta får problem när han hamnar under press.  Jag tycker Papagiannopoulos blandar och ger alldeles för mycket och det börjar bli dags att bänka honom. 

Mikael Lustig borde få chansen på mittbackpostionen igen, även om han stod för en svag prestation mot Häcken i premiären. Han har fysiken och en helt okej passningsfot. Att flytta in Lustig gör att AIK  kan ge Joe Mendes chansen på högerbackspostionen. AIK-talangen kan bidra mer offensivt och jag tycker “Gnaget” blir ett bättre lag när Mendes spelar ute till höger.

5. Truppen måste spetsas 
AIK har en av allsvenskans tunnaste trupper och i gårdagens match blev det extra kännbart när både Axel Björnström och Nabil Bahoui var otillgängliga. Det fanns få alternativ att slänga in när AIK hamnade i underläge. Bänken var förvisso talangfull, men att förlita sig så hårt på unga och orutinerade spelare håller inte. Henrik Jurelius har sannerligen en del att fundera på när transferfönstret öppnar, för just nu håller inte AIK:s trupp för att vinna SM-guld.  

Vad måste värvas då? Först och främst en högerytter av kvalitet. Jag tycker inte att Zack Elbouzedi håller för att vara ordinarie i AIK, så den postionen måste förstärkas. Sedan behövs det bredd på det centrala mittfältet, där vi är extremt tunna om Bilal Hussein skulle försvinna. Jag tycker inte att Yasin Ayari tagit de kliv som krävs för att vara ordinarie i AIK och Jesper Ceesay har fått alldeles för lite speltid för att bedöma hans kvaliteter. Med ett europaspel på ingång väntar ett tätt matchande och ska “Gnaget” klara av att kriga på båda fronter måste det värvas under sommaren.

Vad är era tankar om matchen? Håller ni med om spaningarna? Är det dags att bänka "Sotte"? Vilka postioner behöver AIK förstärka?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-07-03 16:43:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen