Skytteholms IP 1, 2022-03-07 19:00

AIK - Örebro
1 - 1

Fem spaningar efter AIK - Örebro: Kostsam utvisning
Bild på Nabil Bahoui från matchen mot Örebro som slutade 1-1.

Fem spaningar efter AIK - Örebro: Kostsam utvisning

Det blev ett snöpligt slut på AIK:s annars fina gruppspel i svenska cupen. Sebastian Larsson gav hemmalaget ledningen tidigt i matchen, men efter Lustigs röda kort så kunde Örebro kvittera. I och med utebliven seger så kommer kvartsfinalen spelas på bortaplan och lotten blev tuffaste möjliga i Malmö FF.

AAA eller Ayari från start?
En spelare som verkligen imponerat under försäsongen och cupspelet har varit AAA som visat prov på en beslutsamhet och självklarhet i sitt offensiva spel. Det var därför både roligt och intressant att se honom i startelvan, men det blev tyvärr inte den insats vi alla hoppades på. AAA gav flertalet lägen för Örebro till omställningar när han tappade bollen på den egna planhalvan. Istället för att spela enkelt när det behövdes försökte han med svåra vändningar eller dribblingar och kanske är beslutsfattningen något han måste bli bättre på. Samtidigt är det svåra spelet och dribblingar där han visat upp sin oerhörda talang och potential. 

När Ayari efter dryga timmen ersatte AAA så gick det att konstatera att den sistnämnde stod för en ganska beige insats. AIK blir två olika lag beroende på vem av de unga talangerna som spelar ute till höger. Ayari bidrar mer till den höga pressen och vinner bollen högt via återerövring medan AAA har en högre höjd en mot en. Under den halvtimme Ayari fick så visade han enligt mig att han bör starta i kommande matcher. 

Det är viktigt att komma ihåg hur unga både Ayari och AAA är, men samtidigt måste det kunnas ställa krav på spelare i en klubb som AIK. 

Orutin från rutinen själv ledde till kvartsfinal i Malmö
Att en spelare som Mikael Lustig med närmare 100 matcher i blågult och mer än ett halvt decennium i Celtic ska tappa huvudet mot Örebro i gruppspelet av Svenska cupen är underkänt. Att efter matchen läsa hur Glenn Nyberg (domaren) avgjort matchen genom att felaktigt visa ut Lustig är enligt mig fel sätt att se det på, inte minst då vi supportrar inte känner till vad Lustig slängt ur sig. Jag ska verkligen inte fortsätta spä på med någon gissning om vad som sagts, men landar ändå i att Lustig inte ska utsätta sig själv för risken att få sitt andra gula för snack vilket han uppenbarligen gjorde.

Utvisningen blev så kostsam den bara kunde bli, då Örebro efteråt kunde kvittera genom ett felriktat inlägg som seglade förbi Nordfeldt. Kvitteringen innebar att AIK inte längre skulle bli seedade och får därmed spela kvartsfinalen på bortaplan, men tyngst av allt var det att dra lotten Malmö FF. 

Höga pressen
Den största skillnaden på Bartosz lag den här säsongen jämfört med tidigare är utan snack den höga pressen. Att det fallit så väl ut som det har gjort så här tidigt på året imponerar stort och bådar gott för det stundande slutspelet och därefter seriespelet. Tyvärr så var det bara korta stunder under gårdagen som presspelet föll väl ut. Det är inte helt lätt att sätta fingret på vad, men det faktum att spelet med boll var sämre tror jag faktiskt spelar en stor roll. När det slarvas med boll så får motståndarlaget möjligheten att flytta upp sina positioner och den höga pressen blir då svårare att sätta. När AIK under tidigare matcher tryckt ner motståndet fullständigt så har den höga pressen gjort det nästintill omöjligt för dem att lämna den egna planhalvan.

Att AIK ska fortsätta med den höga pressen ser jag som en självklarhet, men det ska bli spännande att se hur man resonerar när Malmö står för motståndet om mindre än en vecka. Ska AIK ändra sitt spel baserat på motstånd? I en drömvärld spelar AIK på samma självklara sätt oavsett motstånd, men i praktiken blir det nog svårt. Men det är också där en otrolig styrka finns i truppen. För om det är något som AIK visat upp de senaste åren är det just ett vattentätt försvarsspel där det andra laget ibland tillåts att styra matchen. 

Utöver flexibiliteten mellan ett lågt respektive högt försvarsspel så ser jag stora möjligheter till formationsförändring under matcher eller från match till match. En möjlig formation att byta till vid ledning exempelvis, skulle kunna vara 3-5-2 där Lustig, Milo och Sotte kan bilda treback. 

Hur ska backlinjen formeras?
Inför säsongen kändes det som en självklarhet hur fyrbacken skulle ställas upp, men med Mendes intåg har det blivit allt knepigare. De två spelare som är självskrivna där bak är naturligtvis Milosevic och Otieno. I mina ögon kommer det framöver bli en kamp mellan Mendes, Lustig och Sotte om de två återstående platserna. Lyxproblem för Bartosz när en av de tre kommer lämnas utanför startelvan.

En av de repigare skivorna inom AIK-kretsarna just nu är kanske att Lustig inte längre är den ytterback han en gång varit och många anser att han idag gör störst nytta centralt i planen. Förra året saknades det en bra ersättare till Lustig, men med Mendes intåg så går det verkligen att argumentera för att den sistnämnde ska starta till höger och Lustig som mittback. Skulle Bartosz använda sig av den lösningen lämnas Sotte på bänken, något som i dagsläget inte känns otänkbart. Sotte som vid oräkneliga tillfällen fått en att slita av sig håret när han trampat på bollen och satt sig själv och/eller sina lagkamrater i skiten har inte visat upp den bästa formen hittills på säsongen. Nu senast mot Örebro tappade han bollen i farliga lägen vid flera tillfällen och det av just den anledningen att han inte vet vad han ska göra när han väl har bollen. 

Mot Malmö blir inte det här något dilemma då Lustig på grund av sin utvisning inte är uttagningsbar, men framöver ser jag just nu helst Sotte på bänken. Det kommer säkerligen ändras under säsongen och då tänker jag främst på att Mendes kanske inte riktigt är redo för att spela mot de bättre lagen i allsvenskan. 

Ett utmärkt gruppspel med bittert slut
Inför matchen mot Örebro hade AIK imponerat stort under de två föregående gruppspelsmatcherna och även i några av matcherna under försäsongen lämnades publiken på Skytteholm nöjd. Brasklappen att laget inte än riktigt mött något toppmotstånd finns såklart där, men sättet AIK städat av lagen under inledningen av året är långt ifrån vanligt för det svartgula laget. Oavsett om laget tagit ledningen så har spelarna fortsatt att jaga efter mer, något jag tycker syns i små detaljer som när bollen går ut till inkast och spelarna vill få igång spelet så fort som möjligt. Hade det varit en annan säsong hade det troligen inte varit någon brådska då laget litade sig mer på defensiven.

En annan detalj som imponerat stort är just förmågan att fullständigt trycka ner motståndet djupt ner på deras egna planhalva, men det lyckades inte riktigt mot Örebro. Förutom den höga pressen så lyckades AIK inte med det egna spelet. Det var slarviga passningar, felbeslut och slarv som gjorde att Örebro kunde trycka upp laget högre än andra lag kunnat göra tidigare mot AIK. 

Att besvikelsen efter slutvisslan ljöd fanns där är naturligtvis befogat, men samtidigt är det här ett av de bättre gruppspel jag sett AIK göra. Är det ett underbetyg till tidigare säsonger? Verkligen. Samtidigt tycker jag de tre matcher som spelats har varit överraskande bra och det är något som inte ska glömmas bort efter ett snöpligt poängtapp mot Örebro.

Vad är era tankar om AIK:s matcher i svenska cupen så här långt? Vem av Ayari och AAA vill ni se från start mot Malmö? Hur ska Bartosz formera backlinjen framöver? Tror ni den höga pressen kan leda AIK till framgång i år? Kommer den dystra trenden i Malmö att brytas?

Filip Barkman2022-03-08 13:38:31
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen