Nationalarenan, Friends Arena, 2022-08-04 19:00

AIK - Shkendija
1 - 1

Fem spaningar efter AIK - Shkendija 1–1
En besviken Sebastian Larsson deppar efter 1-1 mot Shkendija

Fem spaningar efter AIK - Shkendija 1–1

AIK lyckades bara få med sig oavgjort i hemmamötet mot Schkendija. En underkänd prestation där John Guidettis insats var ljusglimten. Här är fem spaningar från matchen:

1. AIK på nytt sega ur startblocken
26 sekunder tog det för Fehran Hasani att göra 1-0 för Shkendija. AIK var på nytt inte påkopplade från start och Axel Björnströms snåla pass till Bilal Hussein som var upprinnelsen till ledningsmålet var det yttersta beviset på detta. De svaga inledningarna på matcherna är något som har kostat Bartosz Grzelaks manskap dyrt den senaste tiden. Man har pratat om att vara påkopplade från start men hittills har vi inte fått se några effekter av detta. De första 10 minuterna av matchen var det ett AIK som uppträdde ofokuserat och lojt. Det slogs en mängd felpass och man hade svårt att etablera något tydligt spel. AIK blev dock bättre ju längre matchen led, men hade fortsatt enorma problem med att få in bollen i straffområdet och skapa högkvalitativa målchanser.

Detta är ett återkommande problem den här säsongen och inför returmötet i Skopje nästa vecka har AIK absolut inte råd att vara trögstartade. Vad detta kan bero på är svårt att veta. I gårdagens match var stämingen på topp från start men inte ens det hjälpte. Det gäller att komma in med rätt attityd från start och det saknades under gårdagen.

2. Resultatet och prestationen var en besvikelse
Om man bara ser till resultatet är 1-1 på hemmaplan ingen större katastrof, men det här var en match som AIK skulle ha vunnit. Shkendija imponerade inte nämnvärt men lyckades ändå få med sig ett bra resultat ur Nordmakedoniernas synvinkel, vilket syntes på firandet efteråt. AIK:s prestation däremot lämnade en hel del att önska. Känslan var att Bartosz Grzelaks manskap mötte Schkendija med för mycket respekt. AIK vågade inte växla upp och pressa ner Shkendija. De få gånger man lyckades med det så kunde man såra bortalaget. Men oftast var tempot alldeles för lågt. Spelare som Sebastian Larsson och Bilal Hussein vågade inte slå de öppnande passningarna bakom Shkendijas backlinje utan valde oftast att slå passningar i sidled.

Offensivt fick vi inte se samma frenesi som mot Vorskla. AIK hade svårt att ta sig till målchanser och inläggsspelet var svagt. De två lägen som ska nämnas var Nicolas Stefanellis friläge i första halvlek och “Sottes” nick i andra halvlek. Det första läget ska vara mål enligt mig. Offensiven har sett trubbig ut ett tag nu och den ultimata lösningen är om styrelsen öppnar plånboken och värvar en ytter, men det bedömer jag som osannolikt. Vincent Thill får nyss nämnda Vorskla kommer lånas in till juli 2023 men jag tror inte han är spelaren som kommer få fart på offensiven. AIK har ett guldläge att nå Conference League gruppspelet och det vore synd om vi slarvar bort den här möjligheten.

3. Ny klassinsats av Guidetti
Efter en perfekt crossboll av Sebastian Larsson kunde John Guidetti nicka in sitt andra mål i AIK-tröjan. Anfallaren blir bara bättre och bättre, han var extremt nyttig både i presspelet och i targetspelet då han lyckades plocka ner bollen felvänd, vända upp och starta anfall. Det syns verkligen att Guidetti är en nivå över flertalet spelare i AIK och hans kvaliteter är högst nödvändiga för att AIK ska ha ett anfallsspel just nu. Guidetti och Stefanelli har ett lyckosamt samarbete på topp och hittar varandra bra i kombinationsspelet, dock måste den sistnämnde sätta sina lägen. Guidetti kommer helt klart ha en nyckelroll om AIK ska gå vidare mot Schkendija, för just nu bär han AIK:s offensiv på sina axlar.

4. Collins fortsätter att ta kliv
En annan spelare som imponerade under gårdagen var Sichenje Collins. Mittbacken stod för ett flertal viktiga brytningar och visade ingen pardon i närkampspelet. Kenyanen visade även prov på god bollkontroll då han flertalet gånger lyckades vända bort motståndaren och ta sig ur pressade situationer. Collins har verkligen varit ett stort utropstecken de senaste matcherna och jag tror han inte är lång ifrån en ordinarie plats. Visst, han är fortfarande opolerad i vissa situationer och framöver kommer han nog gå bort sig i en del brytningsförsök men då gäller det för ”Sotte” eller Milosevic att täcka upp bakom. Ska AIK fortsätta att spela 3-5-2 så ser jag Collins som given bredvid Milosevic och ”Sotte”. Fortsätter Kenyanen på den inslagna vägen kommer en utlandsflytt ligga runt hörnet inom en snar framtid.

5. Fortsätta med 3-5-2?
På presskonferensen efter matchen ställde undertecknad frågan till Bartosz Grzelak om han ska fortsätta spela 3-5-2 eller återgå till 4-4-2. AIK tränaren var inte helt säker på om han vill fortsätta med 3-5-2:
– Det beror på vilka spelare vi har tillgängliga och hur vi kan få ut det bästa av spelarna både offensivt och defensivt, vi får fundera lite det finns ingenting som är ristat i sten.

Utifrån det kan man göra analysen att Bartosz förmodligen kommer att laborera med uppställningen en del framöver. Personligen anser jag att 3-5-2 är rätt väg att gå. AIK får ut mer av spelare som Otieno och Joe Mendes som har kvaliteter främst i det offensiva spelet. Jag tycker duon hämmas lite av att spela ytterback i ett 4-4-2 kontra wingback i ett 3-5-2. Dessutom är kvalitén på yttrarna i truppen alldeles för svag i dagsläget och jag tycker våra wingbacks bidrar mer i spelet. Det centrala mittfältet blir betydligt mer balanserat med tre kontra två mittfältare och risken att bli överkörda på mittfältet minimeras. Jag tycker Yasin Ayari har varit en positiv överraskning de senaste matcher och bör få fortsatt förtroende.

Det svåra är att få in skadade Nabil Bahoui i den här ekvationen. Stefanelli och Guidetti har ett bra samarbete på topp och bör vara givna. En lösning är att Bartosz flyttar ner ”Nico” som offensiv mittfältare bakom ”Nabbe” och John, men jag ser helst att argentinaren spelar forward.

Härnäst väntar Kalmar på bortaplan och det ska bli intressant och se vilka förändringar Bartosz Grzelak väljer att göra.

Vad är era tankar om matchen? Varför är AIK inte påkopplade från start? Bör AIK fortsätta att spela 3-5-2? Vad tycker ni om Collins insats?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-08-05 14:55:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen