Fem spaningar efter AIK - Slovacko

Fem spaningar efter AIK - Slovacko

Det blev ingen mirakelvändning och AIKs avancemang till Conference League uteblir. Försöket får ses som ett fiasko, även om det finns ljusglimtar i fortsättningen för laget.

Europaäventyret är över
Det blev ingen mirakelvändning som många av oss gnagare hoppades på. Flera drömde sig säkert tillbaka till år 2012 när ett uträknat AIK slog ut CSKA Moskva i en historisk match, men faktum är att det aldrig ens var nära att bli en liknande kväll idag. Det står nu klart att klubben går miste om de prispengar ett avancemang till Conference League hade givit. Lägg därtill ökandet på spelatruppen, biljettförsäljning till ytterligare hemmamatcher och flertalet magiska kvällar på Friends.

De tongångar som genomsyrat AIK denna vecka har varit positiva och det är surt att det gamla, slagna och omotiverade AIK kostade oss ett 0-3 underläge som utgångsläge till returmötet. Spelarna gick dock ut direkt och gav oss hopp redan från start med ett aggressivt spel och gick hårt för ett tidigt ledningsmål, men efter 5-10 min började det redan mattas av. Det märktes att stressen var närvarande med bollar som skulle upp i banan så fort som möjligt, en irritation när bollen hamnade hos motståndaren och flertalet slarviga passningar.

Henok Goitoms intåg på tränarposten ger fortsatt hopp och det finns mycket som fortsatt är bättre än tidigare, men dagens uppförsbacke var alldeles för brant. Det blev aldrig den spänning vi hoppades på.

Som helhet ett stort misslyckande av klubben
Vägen till Europa har på förhand aldrig varit enklare i form av lagen som stått på andra sidan. Ett ukrainskt lag som dras med krig i hemlandet - ett lag från Nordmakedonien från en liga med en världsranking på plats 52 av 55 - ett avgörande dubbelmöte mot dagens motståndare Slovacko. Att lägga fram en säck med strax över 30 miljoner med uppdrag att slå ut dessa 3 lag får ses som en riktigt super deal, men chansen togs aldrig och hela äventyret i detta kval får ses som ett stort misslyckande.

Slovacko spelplan höll AIK i schack
Det kan se taffligt, trött och oinspirerat ut från AIKs insats när man kollar på matchen i efterhand, men jag vill påstå att Slovacko taktiskt glänser idag. Vi lyckas väldigt sällan slå första passning genom deras första press. Backarna får mest rulla boll med få alternativ då passningsvägarna framåt är totalt blockerade då Slovacko mestadels stod med 4-5 man på topp i sin defensiva uppställning. Det slutade oftast med en passning mot Bilal/Seb som väggspelade tillbaka, alternativt att passningarna hamnade på fel adress.
Att sätta en spelare som Otieno på bäcken får ändå ses som en taktisk miss av Goitom då han kan bryta mönster med sin snabbhet som hade satt motståndet på prov.

Otieno på bänken får ses som en taktiskt miss
Det var nog många som reagerade på att Björnström fick gå före Otieno idag. Det är lätt att vara efterklok men att sätta en spelare som kan argumenteras vara bäst i hela truppen utanför startelvan ger en signal att man inte tänker gå för det. Jag förstår tanken att Otieno är ett perfekt "super sub", men uppförsbacken inför denna match är enorm och de bästa spelarna måste stå på plan från första sekund. Otieno kom in till andra halvlek och bara efter någon minut hade han redan överglänst Björnström som var direkt dålig idag. I en match där full fart framåt är det enda som gäller är det obegripligt att Otieno inte får starta. 

Fullt fokus på Allsvenskan
Det gäller nu att se möjligheterna med Allsvenskan. Även om spelet ute i Europa uteblev är vi fortsatt i en toppstrid på allvar. Både Malmö och Djurgården kommer spela ett intensivt schema framöver, speciellt med ett fotbolls VM om några månader och hela gruppspelet i alla UEFA-turningar ska vara färdigspelade. Ett Häcken som få tror ska hålla hela vägen in, samt ett Hammarby vi möter på söndag.

Trots förlust idag är AIK pånyttfött med ny energi laget och efter en återhämtning från ikväll är det bara att se möjligheter framöver med ett guld i sikte. Under de senaste veckorna så har det varit mörkt, idag var det mörkt, de kommande veckorna blir ljusa. Nu tar vi Allsvenskan med storm.
 

Andreas Ristare2022-08-25 22:58:33
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen