Bravida Arena, 2022-07-24 17:30

Häcken - Djurgården
1 - 2

Fem spaningar efter BK Häcken - Djurgårdens IF
Djurgårdsspelarna fick fira för sjunde matchen i rad. Denna gång efter seriefinalen mot BK Häcken.

Fem spaningar efter BK Häcken - Djurgårdens IF

Djurgården roterade sig till en seger i seriefinalen mot BK Häcken. Forum 1891 har fem spaningar efter matchen.

Friskt vågat, matchen vunnen
Det täta matchandet som europaspel innebär betydde att Kim och ”Tolle” valde möblera om hela vänsterkanten. Elias Andersson tog vänsterbacksplatsen, Gustav Wikheim tog vänsteryttern och inte minst Emmanuel Banda tog platsen till vänster på innermittfältet från ”Mange” Eriksson. Att vila sin lagkapten i säsongens hittills viktigaste match är inte det mest givna beslutet man kan ta, men det gjordes och man kom skonsamt undan med det. Banda och Andersson betalade tillbaka förtroendet med varsitt mål. Med facit i hand fick Kim och "Tolle" helt rätt när dom vågade satsa på firma Andersson-Banda-Wikheim i en roterad elva.

Direkta eller korta hörnor?
Under den första halvleken valde Djurgården att satsa på direkta hörnor, något som resulterade i enkla rensningar för BK Häcken. Både säsongen 2021 och 2022 har Djurgården funnit mer lycka vid korta hörnor än vid direkta hörnor, något som visade sig vara en sanning även borta på Hisingen. Den första hörnan i den andra halvleken slog Andersson kort till Wikheim, som hittade in till Edvardsen i straffområdet, anfallaren tackade för passen genom att hitta Banda som slog in den i mål. Den typen av mål är inte första gången Djurgården har gjort, borta mot Sundsvall gjorde man också detta med samma resultat. Den korta hörnan visade sig återigen vara mer effektiv, framtiden får utvisa hur man hanterar hörnor framöver.

Sjunde (!) raka segern
För tredje gången denna säsong vände Djurgården matchen till 2-1 efter att ha släppt in det första målet. Först mot IFK Norrköping i en match som tidigt ’räddade’ säsongen, sen borta mot HNK Rijeka där man gav sig ett utomordentligt bra läge till returen och nu mot BK Häcken där man satte sig själva i serieledning. Djurgården har visat upp en mycket fin förmåga att ta sig tillbaka i matcher, något som visades i det lugn Djurgården spelade med. Bortamatchen mot BK Häcken verkade på förhand ha hamnat lite dåligt till för blåränderna. Mittemellan dubbelmötet mot HNK Rijeka skulle man vara tvungna att möta seriens svåraste motstånd i serieledande Häcken. Inför matchen hade blårandiga supportrar troligtvis inte varit helt motsatta ett kryss, då man på senare tid har varit bortskämda med sex raka segrar i tävlingsmatcher. Hjalmar Ekdal, kapten för dagen orsakade olyckligt en straff som skytteligaledaren Jeremejeff skickade i nät. I det läget var det nog ännu fler som hade accepterat ett kryss, men Djurgården vände på steken och Elias Andersson fastställde vad som blev den sjunde raka segern i tävlingsmatcher, den sjätte raka i Allsvenskan. Med det gav man Häcken sin första förlust för säsongen och klättrade upp i ensam serieledning för första gången i år. Frågan många ställer sig är när, och om Djurgården kommer sluta vinna?

Välkommen hem Marcus Danielson
Guldkaptenen från 2019 fick kröna sin återvändardebut med en seger och ett inhopp. Danielson kom in som högerback, men blev efterhand inflyttad i en trebackslinje när Löfgren byttes in. Det var ingen spektakulär insats som "Mackan" gjorde i avslutet av matchen, men fullt dugligt för en spelare som inte spelat på länge. Hjalmar Ekdal och Isak Hien har sen säsongen började, gasat och aldrig riktigt tittat bakom sig. Att peta det givna mittbacksparet kommer vara svårt, men med det tajta spelschemat kommer nog speltid inte vara ett problem för den gode Danielson. 

Avgörande bortafölje
Inför matchen annonserades det att Bravida Arena var slutsåld, under matchens gång hörde man sig till att en betydande del av biljetterna gick till de blårandiga gästerna. Efter den lyckade bortaresan till Kroatien verkar det som om djurgårdarna har fått mersmak både på planen och på läktaren. Sportsligt sett har DIF haft det svårt på bortaplan under inledningen av säsongen, men mycket tack vare det fina bortastödet har man nu tre raka bortasegrar i ligan, fyra om man räknar in europamatchen mot Rijeka. 

Gabriel Hof@gabbehof2022-07-24 20:43:00
Author

Fler artiklar om Djurgården