Fem spaningar efter Dalkurd FF 0 – 3 AIK: Det sista vi såg av John Guidetti?
John Guidetti utgick skadad när AIK slog ut Dalkurd ur svenska cupen.

Fem spaningar efter Dalkurd FF 0 – 3 AIK: Det sista vi såg av John Guidetti?

Efter en trög första halvlek växlade AIK upp och kunde, tillslut, avfärda Dalkurd och bli klara för svenska cupens gruppspel. Taha Ayari stal showen, men det stora samtalsämnet handlade återigen om John Guidetti som tvingades utgå skadad. Här är fem spaningar från matchen:

1. En trög start från AIK
Henning Berg valde att rotera laget och ge flera spelare som inte särskilt många minuter tidigare under säsongen chansen från start. Hur utfallet blev? Sådär inledningsvis. Trots ett stort spelövertag så saknades tempo och skärpan för att bryta ner ett kompakt Dalkurd.

Även om hemmalaget inte skapade särskilt mycket är det enormt frustrerande att AIK har problem med att bryta ner ett topplag från division ett. Tillslut ordnade det sig men den första halvleken var långifrån godkänd enligt mig. Ineffektiviteten och oförmågan att driva upp tempot i matcher har varit två stora problem hittills under Henning Berg (och egentligen hela säsongen). Det måste lösas snarast för just nu är Gnaget alldeles för beroende av individuella prestationer för att man ska vinna matcher. Att vara ”påkopplade från start” är ett uttryck som blivit uttjatat i AIK-kretsar, men gång på gång ser man en spelartrupp som ofta är trögstartade och växer in i matchen ju längre den går. Om Gnaget kan starta matcher med rätt attityd och inställning kan det bli avgörande för att trenden ska vända.

2. Bytena blev avgörande
Tillslut skulle dock AIK visa att man är klassen bättre än Dalkurd men det krävdes att Anton Saletros och Ioannis Pittas entrade planen. Duon låg bakom ledningsmålet där cyprioten nickade in mittfältarens hörna. Därefter växlade Gnaget upp tempot i passningsspelet, vilket gjorde att Dalkurd hade svårt att hänga med. Återigen syntes det hur viktig Saletros är för AIK:s spel, vilket är både oroväckande och positivt på samma gång.  

Det är glädjande att mittfältaren kommer in och bidrar direkt och visar vilken klasspelare han är men samtidigt är det problematiskt att vara så pass beroende av en spelare. De flesta minns nog hur pass mycket Bartosz förlitade sig på Jordan Larsson under vårsäsongen 2022 och hur det totalt fallerade efter att anfallaren lämnade under sommaren. Gnaget är i skriande behov av trepoängare och just nu har man inte ett stabilt grundspel att förlita sig på utan istället hänger allt på att Saletros håller sig skadefri.

En som kan komma att avlasta AIK-mittfältaren är Ioannis Pittas. Målskytt idag och det kommer bli otroligt viktigt att han fortsätter att leverera, när övriga anfallare i AIK i dagsläget har svag form eller är skadade. Visst, motståndet var beskedligt men det är otroligt viktigt att cyprioten kommer in i ett målstim snabbt, då han kommer bära ett tungt ansvar framöver. De två målen anfallaren har gjort är riktiga måltjuvsmål och mycket tyder på att Pittas är den spelartypen AIK har letat efter.

3. Sista vi såg av John Guidetti?
John Guidetti skulle få chansen att bevisa sig när Henning Berg gav anfallaren chansen från start. Men tyvärr skulle ytterligare ett bakslag drabba 30-åringen. Jag tror många med mig redan givit upp hoppet om ”JG”.  Matchen mot Dalkurd kändes som en sista chans för honom att motbevisa alla tvivlare och ge supportrarna ett sista hopp om att de faktiskt ska kunna lossna.

Guidetti hann med att missa ett bra läge framför mål, där han inte fick kontroll på bollen, innan han efter 37 minuter satte sig ner i gräset och tog sig för hälen.  AIK-anfallaren tvingades därefter bytas ut och det såg absolut inte bra ut och frågan måste ställas, var detta det sista vi såg av John Guidetti i den svartgula tröjan? Jag har svårt att se att han återhämtar sig från detta och får man spekulera så är han nog borta minst ett par veckor. Det är bara konstatera att värvningen av Guidetti är ett stort fiasko och för båda parter är det nog bäst om kontraktet bryts. Det är såklart otroligt tråkigt om det skulle sluta på det här sättet och även om Guidetti ska ha stor del av kritiken, anser jag det medicinska teamet och fysteamet borde få en släng av sleven, då de borde identifierat Guidettis fysiska status innan värvningen och således suttit stopp för den. För med facit hand blev det en enorm påkostad chansning som inte alls föll väl ut.

4. Taha Ayari en man för startelvan
Taha Ayari fick chansen från start och 18-åringen tog verkligen chansen. Ett mål, en assist och bäst på plan enligt undertecknad. AIK-produkten har stått för pigga insatser så fort han fått chansen och nu har han spelat till sig en ordinarie plats i startelvan, enligt mig. Gnaget är i stort behov av kreativa spelare som vågar utmana och kan göra sin gubbe. Dessa egenskaper besitter Ayari och jag tror att han verkligen kan bidra till den trubbiga AIK offensiven.

Mot Dalkurd visade han prov på en fin teknik och en känslig fot när han läckert placerade in 2–0 målet. Då Henning Berg verkar vilja använda sig av en 4-4-2 uppställning är AIK i stort behov av kreativa yttrar och då det är skralt med offensiva alternativ i dagsläget tycker jag Ayari är en spelartyp som saknas i en AIK-elva och med dagens prestation i ryggen blir det svårt för Henning Berg att bänka honom framöver.

5. Knepig situation för Brolin

Trots att han tillhört klubben sedan 2017 har Samuel Brolin inte spelat en tävlingsmatch i den svartgula tröjan, fram till nu. Mot Dalkurd gav Henning Berg 22-åringen chansen och på det hela taget var det en stabil prestation av målvakten. Brolin ställdes inte på särskilt mycket prov men tog det han skulle och gav ett lugnt och kontrollerat intryck. 

Personligen tycker jag synd om Brolin. Han är en fullgod Allsvensk målvakt med framtiden för sig. Tyvärr är möjligheten till speltid begränsad då Kristoffer Nordfeldt är tydlig förstamålvakt i dagsläget. Att sitta på två starka målvakter är såklart det optimala men jag är inte så säker på att Brolin är lika sugen på att vara tydlig andramålvakt. Han är i ett skede i sin karriär där han behöver speltid och de garantierna finns inte i Gnaget idag. Kontraktet går ut i december och även om jag hoppas att AIK-målvakten förlänger har jag svårt att se det ske, tyvärr.  

Vad är era tankar om matchen? Håller ni med om spaningarna? Har Taha Ayari spelat in sig i startelvan för att stanna? Var detta det sista vi såg av John Guidetti i AIK?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-08-16 23:39:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen