Stora Valla, 2021-09-27 19:00

Degerfors - AIK
2 - 1

Fem spaningar efter Degerfors - AIK: Att svära i kyrkan
Nabil Bahoui visar sitt missnöje under gårdagens match mot Degerfors.

Fem spaningar efter Degerfors - AIK: Att svära i kyrkan

Kräftgången på bortaplan fortsätter för guldjagande AIK. Med bättre gulsvart skärpa framför mål hade resultatet blivit något annat. Istället kunde Edvardsen göra två klassmål och säkra tre viktiga poäng för Degerfors i bottenstriden.

Grus i evighetsmaskinen
Det är otroligt smärtsamt att återigen få skriva negativt om en av våra största någonsin, men samtidigt inte helt förvånande. Senast Per Karlsson fick starta i Allsvenskan var mot BK Häcken borta, en match där han hamnade helt fel och blev förbisprungen stup i kvarten. Lika svag var inte dagens insats, men ingenting ser längre lika självklart ut som det gjort tidigare säsongen.

Det stora problemet i mina ögon var den passiviteten som veteranen hade matchen igenom. Istället för att ta rygg och gå in i dueller, bjöd han på utrymme till motståndarna i allmänhet, och Edvardsen i synnerhet. Just det blev oerhört tydligt vid 2-0 målet från Edvardsen. Ja, det är ett otroligt mål från Edvardsen, men inte omöjligt att undvika. Pertan väljer att ta någon meter i djup istället för att gå upp på anfallaren. Ett beslut som enligt mig är felaktigt när han har så pass lång tid på sig att komma rätt in i situationen i och med att bollen slås från eget straffområde. Lägg därpå till att vindsnabbe Otieno befann sig i närheten, för även om duellen skulle vinnas av Edvardsen skulle det inte gå lika fort som när han nu fick ta med sig bollen perfekt i steget. 

Jag vet att det är att svära i kyrkan men det måste sägas, Per Karlsson är inte längre bra nog för AIK.

Inlägg på inlägg
Det var tydligt hur AIK tänkt att såra Degerfors under gårdagen. Med både Radulovic och Bahoui centralt i banan så är AIK ett tungt lag i offensivt straffområde. Efter den bleka starten på matchen så började det matas inlägg från båda kanterna, framför allt den högra. Lustig och Zach blev därför spelarna som slog inläggen, men där varierade kvalitén. Att Lustig inte är den bästa offensivt är långt ifrån en nyhet, men att så många inlägg fastnade på första försvarare eller gick överlångt när han fick så lång tid på sig att måtta är inte godkänt. 

Det var via inläggspelet som AIK var nära att få in kvitteringen under den första halvleken. När matchuret stod på 22 minuter borde Radulovic ha placerat in 1-1, det efter en klassaktion från Otieno, men Whiteman stod för en fin benparad. Fem minuter senare kunde Nabil möta ett inlägg från Elbouzedi med högerfoten, men avslutet letade sig strax utanför den vänstra stolpen. I slutsekunderna av första halvleken var Radulovic nära att raka in ett inlägg från Otieno precis framför mål, men ett uppoffrande försvarsspel från Sebastian Ohlsson räddade hemmalaget. 

Naturligtvis ska Bojan inte lämna den första halvleken mållös, men samtidigt är serben den bästa AIK har att måtta inlägg på. Därför förvånades jag av att han blev utbytt i halvtid. Goitom är i mina ögon en betydligt mycket bättre fotbollsspelare, men med tanke på matchbilden så ser jag inte riktigt varför man inte fortsatte med Radulovic.

Elbouzedi fortsätter ha ett övertag mot sin motståndare på kanten och kommer till många inläggslägen. Att han skulle bli en så stor del i AIK:s offensiv var inget jag trodde, men något som glädjer. Kan han, som jag skrivit förr, höja kvalitén på sista tredjedelen så kommer poängskörden för honom och AIK öka markant.

Nabil ska fortsätta centralt 
Lagets främste målskytt har hittat rätt i spelet och dessutom träffat målformen under de senaste matcherna. På Stora Valla fick Bahoui starta centralt bakom Radulovic. Det gör att AIK blir tyngre och farligare i boxen än med Stefanelli på den positionen. I och med att laget har svårt att låsa upp lågt stående försvar med kombinationsspel så ser jag att Nabil passar lagets spelsätt på ett bättre sätt än argentinaren. Men, där Stefanelli i sin tur är vassare än Ring och bör därför starta ute till vänster. Nabil kunde, kanske borde, ha gjort mål i första halvlek, men avsluten var inte riktigt som han hoppats. Istället fick han göra mål i matchens slutskede och har nu gjort mål i tre raka matcher. 

Tyvärr fick sig Stefanelli en smäll och tvingades utgå i paus, men de första 45 som vänsterytter gav ändå hopp om något positivt. Det var vid flera tillfällen som han begav sig inåt i planen, något som fungerar utmärkt i och med att Otieno forsar fram och tillbaka längs med kanten under 90 minuter. För en Stefanelli i och runt straffområdet kan även det leda till mål. Det inte minst med tanke på att försvararna hos motståndarna redan behöver tänka på Bojan/Goitom och Nabil.

Mot Djurgården ser jag gärna att Bartosz formerar anfallet med Goitom i spetsen, Nabil bakom och Stefanelli samt Elbouzedi som yttrar.

Truppen för svag
Spaningen som många var inne på redan inför säsongen blev igår väldigt tydlig. Att laget ska kunna besegra Degerfors utan Milosevic och Larsson råder det inga tvivel om, men sneglade man på bänken vid underläge 2-0 var det egentligen ingen som väckte hopp. Erik Rings formkurva har gått från en stadig ökning till ett fritt fall. Det är bolltapp mest hela tiden och felbeslut som är svåra att förstå. Trots det så är han mer redo för seniorfotboll än Tom Strannegård. 

Strannegård, som visserligen gjorde assisten till Nabbe igår, är alldeles för tunn och pojkig i sitt sätt att spela. Det är tydligt att han inte är redo för spel på den här nivån än. För AIK:s och Toms del så hoppas jag verkligen han blir utlånad direkt vid nästa säsong.

Jag vill vara tydlig med att förlusten inte ska tilldelas de unga, utan snarare de rutinerade. Men man måste kunna ge kritik till spelare som Ring och Tom trots sin ålder. 

Ofori går inte att känna igen längre. När jag tänker på Ofori från sin tidigare sejour i klubben tänker jag på en mittfältare som aldrig tappade bollen eller hamnade i trångmål. Mittbackarna kunde sätta en passning på honom felvänd med motståndare i ryggen och han vände bort dem med första touchen. Det är märkligt hur vissa spelare kan tappa så mycket av sig själva på relativt kort tid. Ska dock sägas att han räddade AIK med en lysande glidtackling när Edvardsen befann sig i ett farligt avslutsläge.

Utöver inhopparna fanns spelare som Stefan Silva, Saku Ylätupa och Budimir Janosevic. Kan i och för sig hellre se Ylätupa komma in än Strannegård framöver. Det är helt klart att ingen av de som inledde på bänken, är bra nog för att göra skillnad i matcher i dagsläget.

Skrämmande inledning
Att AIK efter en så pass ifrågasatt prestation i Kalmar tidigare i veckan skulle följa upp det med en skakig inledning på Stora Valla är under all kritik. Det var knappt så att man hunnit sätta sig i TV-soffan innan Edvardsen lurade Sotte och placerade in 1-0 bakom Nordfeldt. Det borde inte finnas brist på motivation i ett guldjagande AIK, men just det var känslan att det gjorde inledningsvis. Det går att ha i åtanke att båda lagen är i stort poängbehov och att Degerfors gjorde det bra, men mer ska kunna krävas från AIK.

Efter den passiva starten på matchen så växte laget in i det och tog över. Vilket ska poängteras också. Det är inte en jättedålig insats sett över 90 minuter, men där det blir resultatet som präglar känslan efteråt. Faktum är att gårdagens insats i sig var bättre än många tidigare bortamatcher. En tanke som bara den är mörk. 

Vad är det som låser sig på bortaplan? Går det att gå in derbyt på söndag med någon annan känsla än ångest? Ska både Nabil och Stefanelli starta?

Filip Barkman2021-09-28 15:34:40
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen