Djurgården - Häcken
2 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - BK Häcken
Jacob Une Larsson firar sitt mål med lagkamraterna.

Djurgården bärgade lagets tredje raka seger och kliver upp i serieledning efter vinst hemma mot Häcken. Slutresultatet skrevs till 2-1. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Kraftigt spelövertag…
Hemmalaget dominerade den första halvleken totalt, bortsett från de inledande minuterna. Häcken lyckades spela igenom centralt med några snabba, precisa passningar utan att hota. Därefter tog Djurgården över och blev spelförande. Som så många gånger förr var det kollektivet och lagmaskinen som visade sig från sin bästa sida. Eriksson, Schüller och Finndell vann boll, Chilufya och Asoro hotade med löpningar bakom Häckens backlinje, och mittbackarna stängde ner bortalagets spjutspets, Jeremejeff. Häcken försökte utnyttja luckor i kontringsspelet, istället blev anfallen korta och de fick sikta in sig på att försvara sig. Ett ledningsmål låg i luften för Djurgården men matchen förblev mållös efter första 45.

...men svårt att skapa de riktiga målchanserna.
Trots Djurgårdens spelövertag saknades de där riktigt farliga målchanserna. Ytterbackarna, Käck och Witry, kom ofta runt på kanterna och matade inlägg. Kvaliteten på dessa var dock inte vad Bergstrand och Lagerlöf hade hoppats på. När de väl hittade in i straffområdet, så skulle Asoro stångas med den 197-centimeter långe Johan Hammar i Häckenförsvaret. I mitten av den första halvleken började Radetinac, Asoro och Chilufya skifta positioner. Radetinac sågs mer och mer i en tydlig anfallsposition med Asoro och Chilufya på varsin kant. Detta gjorde att Djurgården skapade ännu mer tryck och Häcken gick länge på knäna.

Försvararna fick kliva fram när de offensiva spelarna misslyckades med att leverera
Radetinac ett mål. Asoro noll mål. Chilufya tre mål. Holmberg ett mål. Bärkroth tre mål. Kujovic noll mål. De offensiva spelarna i Djurgården har inte fått till målskyttet efter 13 omgångar av Allsvenskan. Sammanlagt åtta mål från lagets mest offensiva spelare. Försvararna Witry (fem mål), Une Larsson (två mål) och Löfgren (ett mål) har bara de gjort åtta mål tillsammans. Dagens match var inget undantag. Witry tvingade fram Tobias Karlsson till ett självmål med ett hårt skott. Efter lite mer än timmen spelad avgjorde Une Larsson matchen med sitt 2-1-mål efter en fast situation. Mönstret att backarna, i allt större utsträckning, får kliva fram håller i sig för Djurgården.

Inga drömmål direkt
Om man var på plats på Tele2 Arena för att se fina och spektakulära mål hade man kommit till fel ställe. Ett misslyckat inlägg från Käck rensades ut till ytterbackskollegan Witry, som tryckte av. Han fick resultatet han ville, ett mål, men inte på det sättet han hade trott. Skottet gick via Karlsson i Häcken och 1-0 var ett faktum. Bortalaget svarade med ett kvitteringsmål mindre än tio minuter senare. Den här gången var Witry återigen i fokus. Efter dålig kommunikation med Zetterström i målet glidtacklade högerbacken in bollen i eget mål. Hemmalaget skulle ändå få lämna arenan glada. Une Larsson snappade upp bollen efter att den, likt ett flipperspel, studsat mellan flera spelare och kunde göra 2-1.

Glenn Nyberg hade en jobbig dag på jobbet
Det var väldigt irriterad stämning inne på Tele2 Arena under framför allt den första halvleken. Hemmapubliken riktade stor irritation mot domare Glenn Nyberg efter flertalet tveksamma domslut. Häckenspelarna fick göra både det ena och det andra utan att få syna det gula kortet. Det var allt från stoppande av lovande anfall genom dragning i tröjor till långa avbrott för maskning. Precis innan Nyberg blåste av för halvtid exploderade Tele2 i ny ilska. Chilufya gjordes ner i straffområdet och det skreks på straff. Många domare hade valt att blåsa i det läget eftersom repriser klart visar hur Samuel Gustafson sätter ut benet och fäller Djurgårdens ytter. Nyberg valde dock att fria och bemöttes med burop när spelarna lämnade planen i paus.