Tele2 Arena, 2023-05-24 19:00

Djurgården - Häcken
1 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – BK Häcken
Lucas Bergvall hade bitvis lekstuga mot BK Häcken – talangens riktiga genombrott i Djurgårdströjan.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – BK Häcken

Djurgården lyfter i tabellen efter segern hemma mot BK Häcken. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Rivstart
En del hemmasupportrar hade inte hunnit in på läktarna innan Djurgården skapade matchens första målchans. Gustav Wikheim var nära att ge laget ledningen innan första minuten var spelad. Det satte tonen för hela kvällen. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag satte plattan i mattan från start – och BK Häcken hade inget att sätta emot. I våg efter våg sköljde hemmalaget över Hisingelaget. Presspelet fungerade på ett perfekt sätt där Marcus Danielson och Jesper Löfgren klev högt och bröt varje boll. Tillsammans med comebackande Rasmus Schüller hade DIF god kontroll på bortalagets snabba anfallsspel. 

Flexibla Djurgården
Om första halvlek dominerades av Djurgården var andra halvlek betydligt mer jämn. Häcken hade mer bollinnehav och började sakta, men säkert ta tag i taktpinnen – vilket Blåränderna tillät. Stockholmarna visade upp att man är lika bekväma med att vara bollförande som att ta ett par steg tillbaka för att agera mer försvarsmässigt. Men det såg länge ut som att vi inte skulle få se något mål denna dag. Wikheim och Djurgården ville dock annat. Norrmannen tog sig runt på vänsterkanten och måttade ett inlägg som träffade Fridriksson på armen. Det var i alla fall så domare Joakim Östling såg det. Tv-bilderna visade i stället hur islänningen täckte bollen med magen. Straff blev det trots allt där Oliver Berg klev fram och gjorde sitt första allsvenska mål i den blårandiga tröjan – ett efterlängtat sådant.  

Bäst i år – ny topp på söndag?
Djurgårdens publikstöd – såväl hemma som borta – nådde nya höjder under sensommaren och hösten förra året. Stämningen hemma på Tele2 Arena i Europakvalmatcherna mot APOEL och Sepsi har fått hög status bland de egna supportrarna. I år har det varit lite upp och ned. Mot Lech Poznan kokade det, men i Svenska Cupen och Allsvenskan har det varit blandat. I de tre senaste hemmamatcherna känns det dock som att alla djurgårdare har steppat upp några nivåer – där det idag var bäst hittills. På söndag väntar ett Stockholmsderby som har alla förutsättningar för att bli en ny publikfest. 

Planens gigant efter sällan skådat genombrott
Publiken i all ära, men matchens bästa insats stod 17-årige Lucas Bergvall för. Född 2006 slängdes han in från start för första gången i Allsvenskan och det såg ut som att han inte hade gjort annat än att spela fotboll på den här nivån. Det var en fröjd att se nyförvärvet spela. Han plockade bort landslagsmittfältaren Samuel Gustafson helt ur matchen, samtidigt som han dansade runt på planen med bollen fastklistrad på sina fötter. I andra halvlek bjöd han på en snurrfint av högsta internationella kvalitet. Fortsätter Bergvall så här kommer varje europeisk storklubb jaga Bosse Andersson i hopp om att säkra supertalangens underskrift – om de inte redan gör det nu. En sak är säker – det blir Djurgårdens största försäljning någonsin när det sker. 

Tufft tapp, men ersättaren redo
Allt var inte guld och gröna skogar i Djurgårdsled efter segern. Precis före paus fastnade Elias Andersson med foten i en duell med Momodou Sonko i BK Häcken. Båren kallades in och det var färdigspelat för vänsterbacken, som kunde ledas av med läkarnas hjälp. 27-åringen har varit DIF:s bästa spelare den här säsongen och det blir ett jobbigt tapp om han är skadad en längre tid. Glädjande för Kim och “Tolle” var att ersättaren Pierre Neurath Bengtsson, som inte hade fått någon speltid inför kvällens match, stod för en stabil prestation. I den före detta landslagsspelaren får tränarduon en mer rutinerad spelare som har sina styrkor i defensiven snarare än offensiven – något som kan bli viktigt i kommande derby.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-05-24 23:17:00
Author

Fler artiklar om Djurgården