Djurgården - Degerfors
3 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Degerfors IF
Sean Haksabanovic imponerade under sina 70 minuter mot Degerfors.

Djurgården behövde vänta till måndag för allsvensk premiär, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Hemmalaget besegrade Degerfors med 3-1 i en händelserik match. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Djurgården var bra - till en början
Konfetti och toarullar regnade in när hemmalaget välkomnades tillbaka av de blårandiga supportrarna. Sofialäktaren och långsidan visade upp ett maffigt kaostifo av högsta klass. När pyroröken hade skingrat sig och allt tifomaterial var borta kunde Djurgården trampa igång sitt spel i högt tempo. Mycket var sig likt från förra året. Rasmus Schüller vann boll högt upp i banan, Hampus Finndell använde sina silkeslena fötter och Magnus Eriksson såg så där 2021-bra ut. Men en sak var annorlunda: i startelvan hade man Sead Haksabanovic. Han behövde endast elva minuter på sig för att presentera sig för sin nya hemmapublik med ett välplacerat avslut i det bortre hörnet.

Ribban och stolpen räddaren i nöden
Med kvarten kvar av den första halvleken började Degerfors äta sig in i matchen mer och mer. Och i den 36:e minuten skapade bortalaget sin första riktiga målchans. Eller det gjorde Djurgårdens Isak Hien rättare sagt. Mittbacken slängde sig fram och styrde ett inlägg i egen stolpe. På den efterföljande hörnan prickade Degerfors återigen stolpen innan Djurgården kunde rensa undan. I den andra halvleken var det ribbans tur att vara i vägen för de rödvita vid två tillfällen. Både Adam Carlén och Sean Sabetkar träffade träffade ribban med varsin nick. Innan dess hade Victor Edvardsen varit påpasslig när han utökade Järnkaminernas ledning till 2-0. I den 66:e matchminuten fick Degerfors dock utdelning. Abdelrahman Saidi fick stå ensam på bortre och kunde enkelt göra 2-1.

Den sista pusselbiten
2021 hade Djurgårdens anfallare förtvivlat svårt att göra mål. Varken Joel Asoro, Kalle Holmberg eller Emir Kujovic fick det att stämma. Det var tydligt att man saknade den där riktiga killern i boxen. Nu har Edvardsen anlänt och motsvarade alla högt ställda förväntningar i matchen mot Degerfors. Han var förvisso relativt osynlig i första halvlek, men visade upp sina många kvaliteter. 26-åringen hotade i djupled, sög fast långa bollar och agerade som länkspelare med övriga lagkamrater. I andra halvlek gjorde han det som Djurgården länge har saknat från sina anfallare: mål. Edvardsen gjorde dessutom inte bara ett utan två mål.

Sead Haksabanovic kan bli Allsvenskans bästa nyförvärv
Det slog ned som en bomb när Djurgården presenterade Sead Haksabanovic som nytt nyförvärv inför säsongen 2022. De flesta ansåg att Stockholmsklubben potentiellt lyckats med en supervärvning. Ett fåtal lyfte den höga lönen och att spelaren i fråga endast kommer tillhöra klubben fram tills sista juni. Mot Degerfors gav Haksabanovic svar på tal. Han utmanade ständigt sina motståndare och såg ut att vara på rejält spelhumör. Förutom att bidra med poäng, som i kvällens match, kommer 22-åringen bli enormt viktig för Djurgården när man möter lågt stående försvar. Det har varit lite av Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs akilleshäl under tiden i Blåränderna, men nu har man en spelare som är duktig mot just dessa försvar.

En fullt frisk trupp var för bra för att var sann
Så här års brukar det snarare vara regel än undantag att de allsvenska trupperna innehåller skador. Det kan vara en skada från fjolåret eller en känning från försäsongen. I Djurgårdens fall hade dock firma Bergstrand-Lagerlöf en fullt frisk trupp att tillgå inför kvällens drabbning. Men Haksabanovic sågs tidigt ha problem med en fot som tvingade honom till byte i mitten av den andra halvleken. En olycka kommer sällan ensam, eller vad är det man brukar säga? För om inte det var nog fick även Pierre Bengtsson kasta in handduken med ett lindat knä.