Tele2 Arena, 2021-10-18 19:00

Djurgården - Elfsborg
0 - 3

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IF Elfsborg
Kapten Eriksson och hans manskap måste studsa tillbaka fort: på lördag är det dags för match igen på Tele2.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IF Elfsborg

Djurgården hade det kämpigt på ett välfyllt men kylslaget Tele2 och mötet med Elfsborg väckte flera frågetecken. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Mest kännbara utvisningen på länge?
När Rasmus Schüller gick in otajmat mot Nicholas Stefanelli i derbyt mot AIK var det många som höjde på ögonbrynen åt domarens beslut att ge rött kort direkt. Rätt eller fel: utvisningen ger fortfarande efterverkningar i och med att viktige Schüller både missade Elfsborgsmatchen och kommer att saknas när DIF på lördag gästas av spelskickliga Kalmar. Den finske mittfältseleganten fick åtminstone speltid med landslaget under det allsvenska uppehållet och ska förhoppningsvis inte hinna tappa alltför mycket matchtempo under sin avstängning.

Witrys skor fortsatt tomma
Jesper Löfgren har visat sig vara en lojal och professionell mittback som dessutom har näsa för målet. Men han är just en mittback och har inte de egenskaper man förväntar sig hos en ytterback. Löfgren må vara för bra för att nöta bänk, men lösningen för att få in honom i elvan är inte att matcha honom på en kant. Att han fick 90 minuter mot Elfsborg är en gåta. Spännande Leo Cornic har fått finna sig i att spela andrefiol bakom onaturliga lösningen Haris Radetinac och verkar nu ha fått ännu ett namn före sig i hackordningen. Frågan är varför?

När grundspelet hackar blir det jobbigt
Firma Bergstrand-Lagerlöf är ett tränarpar som håller högsta klass i många olika discipliner. De nöter med ackuratess in ett stabilt grundspel som går att manövrera ut de flesta lag med när det stämmer. Men när det kommer grus i maskineriet kan man behöva ändra en matchbild. Här är DIF:s tränare inte bäst i klassen. Man håller ofta på byten i det längsta och agerar sällan på allvar innan slutsignalen närmar sig – och då är det ofta för sent.

Torrt krut en bristvara
DIF föll tungt efter att ha misslyckats med att komma upp i normal nivå spelmässigt – men förtjänar även ris för avsluten. Över 90 minuter hade man inte mindre än 21 avslut, men det var bara 4 som träffade mål (19 procent). Jämför det med Elfsborgs nästan 50-procentiga siffror med 6 av 13 avslut på mål (och tre i mål). Målproduktionen i anfallet fortsätter att gäcka tränarna som på slutet bytte in Isak Hien i ren desperation. Blir den omskolade anfallaren nästa namn att testas i nummer nio-rollen?

Tillbakastuds på lördag?
2021 års blårandiga upplaga har visat en förmåga att studsa tillbaka ordentligt efter plattmatcher. Kan man göra samma sak på lördag mot Kalmar, samtidigt som Malmö möter Varberg borta och AIK gästas av Norrköping? Vill man hänga på i guldracet har man inte tid för någon längre formdipp, det är helt klart. Men än är ingenting kört med de tre topplagen på 44 poäng.
 

Isak Bellman2021-10-18 23:32:00
Author

Fler artiklar om Djurgården