Tele2 Arena, 2022-10-24 19:00

Djurgården - Sundsvall
4 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - GIF Sundsvall
Elias Andersson stod för en bra insats när Djurgården körde över Sundsvall på hemmaplan.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - GIF Sundsvall

Djurgården tog under måndagskvällen emot nedflyttningsklara GIF Sundsvall i en påtaglig höstkyla. Under Tele2:s strålkastarljus stod Blåränderna för en solid insats och man plockade med sig samtliga tre poäng efter mål från Gustav Wikheim, Hampus Finndell och Magnus Eriksson. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Uppgivet Sundsvall 
Det märktes tydligt på planen att de gulklädda från Sundsvall var uppgivna. Det stod klart redan förra omgången efter Degerfors vinst hemma mot Göteborg att medelpadingarna skulle spela i Superettan 2023. Gapet upp till kvalplats ökade dessutom ytterligare under gårdagen när Degerfors stod för en ny skalp, borta mot Helsingborg. Känslan är att “Giffarna” varit i Allsvenskan i år för att delta, snarare än att prestera. Insatserna klubben levererat under årets allsvenska har stundtals saknat motstycke, och det är inte på ett positivt sätt. Dagens match var inget undantag. 

Vänsterbacken Elias Andersson
Det har nämnts förut, men är väl värt att nämnas igen. Elias Andersson som vänsterback är inget annat än magi! Första matcherna på den nya positionen var han oskolad i försvarsspelet. Man såg att potentialen fanns där, inte minst i offensiv väg där det inte var många frågetecken, men nu har han blivit bättre på allt!. Han fyller gång på gång på bra längs sin kant och sitter på en av seriens bästa vänsterfötter. Idag resulterar det i en assist och ett inspel som leder till ett självmål av olycklig försvarare i Sundsvall. Men det är inte den fina offensiven som imponerar mest på mig utan det är hur snabbt han vuxit in i försvarsspelet. Han ligger numera nästan alltid rätt i försvarsspelet och vinner sina dueller på ett resolut vis. 

Nya chanser till Europabragder nästa säsong!
Segern innebär att Djurgården, med tanke på de andra allsvenska resultaten under kvällen, säkrat en ny Europaplats. Det innebär att det blir nya chanser till Europabragder för Blåränderna. Alla har nog sett hur betydelsefullt årets skalper ute i Europa har varit för klubben såväl ekonomiskt som sportsligt. Det ger sportchef Bosse Andersson större ekonomiska muskler att värva spelare för samt sätter Djurgården på kartan ute i Europa. I och med årets succé har det även bäddat för en mer gynnsam lottning vilket såklart inte är att klaga på!

Kalle Holmbergs återuppvaknande 
Det var inte många supportrar i somras som trodde att Kalle Holmberg skulle vara tungan på vågen i de avslutande matcherna av årets säsong. Men efter mål i tre raka matcher fick han idag förtroendet att leda laget längst fram i anfallslinjen. Även om det inte blev något mål idag så visade han än en gång hur viktig han är för lagets presspel. Det är få spelare i Allsvenskan som kommer upp i samma arbetskapacitet som Kalle Holmberg, han är ruskigt bra i spelet. Med lite förtroende i form av speltid har han också på senare tid visat på att det gamla måltakterna sitter kvar. Frågan nu är om kontraktsittuationen för anfallaren har ändrats. Hans kontrakt går ut i december och för någon månad sedan var nog de flesta enade om att det med all säkerhet inte skulle bli någon fortsättning i blårandigt för 29:åringen. Men har läget möjligen ändrats nu? Lagkapten "Mange" Eriksson har varit tydlig i media var han står i frågan, han vill gärna att lagkamratens kontrakt förlängs. Frågan är bara vad sportchef Bosse Andersson och inte minst huvudpersonen själv känner. Framtiden får helt enkelt utvisa! 

Spelarna har inte gett upp hoppet om guldet än
Även om allt talar för att BK Häcken står som svenska mästare när säsongen summeras så märks det att spelarna kommer ge allt in i det sista. Efter den mäktiga vändningen mot Malmö på bortaplan kom spelarna ut med gott självförtroende och redan efter en kvart stod det 2-0 på resultattavlan. Slutresultatet kunde tillslut efter ytterligare två mål i den andra halvleken skrivas till 4-0. En solid insats mot ett förvisso, riktigt svagt Sundsvall, men som kommer ge gott självförtroende till de avslutande fyra matcherna av säsongen. BK Häcken möter i nästa omgång IFK Göteborg på Gamla Ullevi och en förlust där, samtidigt som Djurgården slår IFK Norrköping på Platinumcars Arena, gör att gulddrömmarna åtminstone lever hela vägen in. Om
resultaten slår in i omgång 29 är det bäddat för en spännande avslutning för Blåränderna hemma på Tele2 Arena den sjätte november. 


* * *
 

Hur går dina tankar kring matchen? Har du din egen spaning? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12022-10-24 22:05:00
Author

Fler artiklar om Djurgården