Djurgården - Halmstads BK
1 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Halmstads BK
Djurgården firar Edward Chilufyas segermål.

Djurgården avgjorde sent med matchens enda mål hemma mot Halmstad. En seger som innebär tre poäng och serieledning. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Djurgården fick känna på Halmstads solida defensiv
Det blev den väntade matchbilden på Tele2 Arena. Djurgården förde spelet mot ett lågt stående bortalag. Faktum är att Halmstad bara har förlorat med mer än uddamålet en gång på hela säsongen (en 2-0-förlust). AIK är dessutom det enda laget som har släppt in färre mål i år. Den här matchen var inget undantag. Djurgården hade svårt att bryta ned Halmstad och skapa några farligheter. Hemmalaget hade svårt att spela sig ur Halmstads tidiga press och fick till en följd av det slå den långa bollen utan framgång. Trots en svårgenomtränglig defensiv lyckades Djurgården jobba fram matchens bästa målchans, bortsett från målet, när “Mange” Eriksson hittade Joel Asoro snett inåt bakåt. Men anfallaren fick inte till avslutet.

Tålamod, tålamod, tålamod
Djurgården kom ut starkt till den andra halvlek och hade en bra period fram till minut 60. Då skapade man ett tryck mot Halmstads straffområde som ledde fram till flertalet hörnor. Efter timmen spelad äntrade Emir Kujovic planen och stockholmarna ändrade om till fler långbollar och inlägg. Under den andra halvleken gick det verkligen att känna igen Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöf lagmaskin. Laget stressade aldrig upp sig även om det fortfarande stod 0-0 på resultattavlan. Och när Edward Chilufya satte dit segermålet sent var det nog många som minns tillbaka och fick vibbar från 2019. En säsong präglad av sena mål och mycket tålamod, likt kvällens match.

De tre musketörerna är återförenade
Magnus Eriksson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell har varit gjutna i Djurgårdens startelva under hela året. Och det är inte är så konstigt varför. De kompletterar varandra på ett bra sätt. Schüller skyddar backlinjen med sin imponerande spelförståelse, Finndell bidrar med smarta korta och långa passningar och Eriksson leder laget som klubbens stora stjärna. Djurgårdens starka form under våren hade mycket att göra med att just mittfältstrion såg närmast ostoppbar ut. Inför dagens match hade de på de senaste fem matcherna endast spelat elva minuter fotboll tillsammans. Elva minuter in i derbyt mot AIK fick Schüller syna det röda kortet, vilket innebar två matchers avstängning. När Schüller väl var tillbaka mot Göteborg var det Finndells tur att vara avstängd och mot Örebro var finländaren åter avstängd. På dessa fem matcher har Djurgården tre förluster, en indikation på hur viktiga mittfältarna är för klubben. Det var därför skönt för Kim och “Tolle” att äntligen ha tillbaka sin stomme på mitten mot Halmstad.

Magnus Eriksson bäst i Djurgården. Är han bäst i Allsvenskan?
Djurgårdens kapten har varit oerhört viktigt för sitt lag genom hela säsongen. När Djurgården har spelat bra har “Mange” varit bra, när laget har spelat mindre bra har han oftast varit bäst i den blårandiga tröjan. Inför matchen mot Halmstad låg han på fjärde plats i Allsvenskans poängliga med fyra mål och tolv assist. Han spelade fram till matchens två bästa målchanser. En resulterade i assist nummer 13 och Eriksson är nu endast ett mål eller en framspelning från Norrköpings Samuel Adegbenro i toppen av poängligan. Det går att argumentera för att Magnus Eriksson varit hela Allsvenskans bästa spelare i år. Ingen lär bli särskilt förvånad om han skulle kamma hem priset som Allsvenskan mest värdefulla spelare i december.

Det eviga sökandet fortsätter
Ingen kan väl klandra Djurgårdens tränarduo längre? De har provat allt. Kalle Holmberg har fått mest speltid av anfallarna och svarat med ett mål. Joel Asoro har successivt fått mer och mer speltid, men kommer bättre till sin rätt på en kant. Emir Kujovic finns också att tillgå, men spelet blir alldeles för lidande då han inte passar in i Djurgårdens spelidé. Tränarna har gått så långt att mittbacken Isak Hien har fått göra inhopp som anfallare. Vad de än gör och vem de än väljer, så blir det inte bättre. Nu känns det som att det bästa är att välja den som ser hetast ut på träningarna och hoppas på det bästa. Bosse Andersson behöver ge sig ut på anfallsjakt till säsongen 2022 oavsett vad som händer i de sista tre matcherna.