Djurgården - Hammarby
4 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Hammarby IF
Edward Chilufya firar sitt 4-1-mål.

Djurgården stod för en perfekt insats när rivalen Hammarby besegrades med 4-1 på Tele2 Arena. Här är fem spaningar efter derbyt från Forum 1891 som fanns på plats.

En inledning som gick att känna igen…
Matchen började som så många gånger förr. Publiken taggade igång spelarna till tusen och Djurgården tog tidigt tag i taktpinnen. Hemmalaget avancerade fram i våg efter våg och Asoro jobbade fram matchens första målchans redan i den första minuten. Den här scenen har dock spelats upp i tidigare derbyn. Ett Djurgården som tydligt dominerar utan att spräcka nollan och ett motståndarlag som ändå lyckas ta ledningen. Var dagens match ett undantag? Nej, för i den 19:e matchminuten styrde Ludwigsson in 0-1 till Hammarby. En rejäl kalldusch för blåränderna.

...men istället för att vika ned sig, bröstade Djurgården upp sig
I nio fall av tio hade Djurgården vikt ned sig, vilket historiken tydligt visar. Men idag ville laget annat. Hammarby hade en kort tre minuters period innan Djurgården återigen började pressa på. Chilufya sprang ifrån Fenger ute på högerkanten och tog sig in i straffområdet. Yttern accelererade fram mot mål, fälldes av Fjoluson och domaren kunde inte göra något annat än att blåsa straff. Fram klev Eriksson med en svagt slagen straff, men han var påpasslig och kunde trycka in returen bakom Ousted i Hammarbys mål. Nio minuter senare nådde Ekdal högst på en hörna och vändningen var ett faktum. Innan lagen gick till pausvila hann Asoro med att göra sitt första mål i Allsvenskan med ett fint placerat skott.

Systemförändring i andra halvlek
Efter paus valde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att flytta ned sitt lag och lät Hammarby rulla runt utan att skapa farligheter. Tränarna ändrade dessutom om i positionerna. Radetinac, som spelade yttermittfältare i första halvlek, blev nu wingback på högersidan. Nyholm flyttade in ett steg och bildade en trebackslinje med Une Larsson och Ekdal. Detta gjorde att Djurgården fick kontroll på Hammarbys wingbacks Jeahze och Rodic. Bortalaget fick mer bollinnehav, men Djurgården var fortsatt sylvassa i kontringsspelet. Och det var just på kontring som Djurgården skulle sätta spiken i kistan. Widell Zetterström uppfattade en löpande Chilufya och satte snabbt igång efter inspark. Insparken nådde zambiern som på egen hand dribblade förbi två Hammarbyförsvare och placerade in 4-1 i det bortre hörnet.

Magnus Eriksson bar Djurgården på sina axlar
Det spelade ingen roll att han armbågades blodig och blev liggande. Eriksson skulle bara vinna detta derby, oavsett vad. Även om det krävdes att slänga upp ett helt lag på sina axlar och visa vägen. Straffen var förvisso dåligt slagen men att ta sig fram på returen visade på krigarmentalitet. Därefter lät han fötterna tala. Ett perfekt inlägg till en framstormande Ekdal och en läcker soloräd som avslutades med framspelning till Asoros 3-1-mål. Ett mål och två assist är inte fy skam i ett derby. I den andra halvleken agerade Eriksson rutinerat genom att vinna flertalet frisparkar, vilket gjorde att Djurgården kunde andas lugnt. Med sina 14 poäng i Allsvenskan är han nu ensam i topp.

En match som passade snabba Djurgården
Chilufya och Asoro fick chansen från start mot Hammarby. Två spelare som har haft svårt att hitta formen de senaste omgångarna. Det gick inte känna igen i dagens match. De satte skräck i Hammarbys backlinje med sylvass snabbhet. Trots att bortalaget ofta var väl samlat hamnade deras tre mittbackar isolerade med antingen Chilufya eller Asoro. Chilufyas snabbhet ordnade fram en straff och ett friläge medan Asoro var kvick på små ytor vid Djurgårdens tredje mål. Hammarbys mittback Björn Paulsen summerade det bra efter matchen:
   - Ja, de är väldigt snabba. Vi är tre killar över 30 som blir allt långsammare. Vi hade respekt för det, men hamnade för ofta i en mot en-lägen.