Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna
Lagkapten "Mange" Eriksson blev stor matchhjälte med sina två mål.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna

Djurgården tog under lördagseftermiddagen emot BP i Svenska Cupens sista gruppspelsmatch. Lagkapten “Mange” Eriksson klev fram och blev matchhjälte med sina två fullträffar. Här är Forum 1891:s fem spaningar från segern.

Bästa möjliga elva från start
Inför dagens match ställdes det en del frågetecken till hur Kim och "Tolle" skulle formera startelvan. Redan innan matchstart stod det klart att Blåränderna skulle få klara sig utan nyförvärvet Oliver Berg, därför var en ny mittfältstrio att vänta från matchen mot Örebro. Med tanke på att Rasmus Schüller är avstängd på torsdag mot Lech Poznan var det många i supporterled som ville se hans ersättare starta i dagens match. Det fick de också se - till viss del. För även om Schüller fanns med i startelvan var det Hampus Finndell som tog den defensiva mittfältsrollen medan finländaren hoppade upp ett steg och spelade som åtta. I övrigt var startelvan identisk från matchen mot Örebro. Något som jag personligen kan ställa mig frågande till.

Visserligen var det viktigt att vinna för att på så vis få hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Men samtidigt är det inte vilken match som helst som väntar på torsdag. Matchen mot Lech Poznan är den kanske största i föreningens historia. Personligen hade jag därför gärna sett en något mer roterad startelva. Speciellt när gruppsegern redan var ett faktum. 

Fegt av Kim och “Tolle”
Visst går det att köpa till viss del att man väljer att formera ett så starkt lag som möjligt på banan. Att säkra den eftertraktade hemmaplansfördelen i Svenska Cupens kvartsfinaler kan visa sig ha oerhört stor betydelse när matchen hamnar precis mellan Poznan-matcherna. Skjutsen av hemmapubliken kan hjälpa laget framåt när många ben förmodligen kommer vara trötta efter hårt matchande på kort tid. Men att inte våga lufta några spelare alls kan jag tycka är lite fegt ledarskap från Kim och “Tolle”. Jag tvekar på att matchen hade påverkats allt för mycket om exempelvis Jesper Löfgren eller Pierre Neurath Bengtsson hade fått starta idag. Nu kommer rotationen istället att ske nästa helg då det är Svenska Cupen-kvartsfinal. Hur mycket vill man att laget ska roteras då om det exempelvis skulle vankas derby mot AIK? 

En annan sak jag kan tycka är lite trist är att man väntar så länge med vissa byten. Jacob Bergström kommer in först i den 83:e minuten och Lucas Bergvall fick inte spela en enda minut. Ja, jag förstår vikten av att säkra segern, men skulle verkligen det äventyra segern med dessa byten? Jag tvekar på det. 

Hampus Finndell har svårt att hitta formen
En av försäsongens stora frågetecken var Hampus Finndell. Mittfältaren har blandat och gett i sina prestationer under vintern och fick inleda tävlingssäsongen på bänken när Djurgården hemmaslog Landskrona på Tele2 Arena. Förra söndagen kom han till start mot Örebro borta där han stod för en riktigt svag insats. I dagens match fick han spela på en något ovan position då han klev ner i Rasmus Schüllers sexa-roll, ett test inför matchen på torsdag. Men det var inte hans bästa dag på jobbet idag heller. Många felpassningar och ofta ur position i försvarsspelet. Byttes ut efter 60 minuter utan att ha kommit upp i nivå. Känslan just nu är att 22-åringen är ganska långt ifrån en startplats ifall Kim och Tolle skulle mönstra en startelva med en hel och frisk trupp. Rasmus Schüller och Magnus Eriksson är gjutna i startelvan och det finns lite som talar emot att även Oliver Berg är det efter hans inledning i blårandigt.   

Kaptenen visar vägen
När många spelare gömde sig under dagens match klev en spelare fram och visade vägen, kapten Magnus Eriksson. Med sina två sena mål under den första halvleken blev han stor matchhjälte och vände på egen hand på Djurgårdens prekära situation. Målen var heller inte vilka som helst. Två riktiga kalasträffar där den första sticker ut extra mycket. Man kan nästan tro att det är mohikan-Mange som spelade idag. Målen andas verkligen Mange a lá 2017, säsongen då han vann den allsvenska skytteligan. 

Fullt fokus på Polen
Det märktes inför matchen, under matchen och även nu efter matchen. Det finns bara en match i sikte, och det är åttondelen nere i Polen på torsdag. Det går absolut att argumentera för att det är den största matchen i föreningens historia. Aldrig tidigare har man spelat en slutspelsmatch i Europa-sammanhang. Matchens dignitet är nästan svår att ta på. Det är en situation som är ovan för de flesta inom föreningen, inklusive många av spelarna. Många djurgårdare ska ner till Polen och härja på vad som kan bli den fetaste bortaresan någonsin. Lech Poznan är kända för att ha passionerade supportrar och många äldre minns nog stöket som blev i och med dubbelmötet man hade i Europa League mot AIK 2012. Läktarkampen nere på Stadion Miejski lär därför bli något utöver det vanliga. Ett på alla plan episkt dubbelmöte står på agendan! 

* * *

Vad tycker du om dagens match? Har du din egna spaning? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-03-04 16:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården