Tele2 Arena, 2023-04-01 17:30

Djurgården - Brommapojkarna
3 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna
Glada spelare firar Hampus Finndells 3-0-mål.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna

Djurgården vann med 3-1 hemma mot BP i den allsvenska premiären efter två mål av Hampus Finndell och ett av Gustav Wikheim. Forum 1891 har skrivit fem spaningar från segern.

Formbesked
Efter de senaste matchernas resultat har många supportrar och experter höjt kritiska ögonbryn mot Djurgårdens spel. Man hade det tufft med en man mindre mot Lech Poznan och blev överkörda av Häcken. Hur skulle Djurgården komma ut till den allsvenska premiären? Jo det visade sig att man verkligen hade gjort sin läxa och kom ut till matchen i ett oerhört högt tempo. Ledningsmålet kom redan i den 16:e minuten när Hampus Finndell stod vid rätt plats vid rätt tillfälle. Hade det inte varit för bortalagets målvakt Oscar Linnér hade resultattavlan varit förändrad ännu tidigare. Ledningen utökades i den första halvlekens slutskede när Gustav Wikheim rakade in en retur och i början av den andra halvleken kunde även 3-0-målet skrivas in, än en gång Hampus Finndell. BP skulle senare komma att reducera till 3-1, men vinsten var aldrig i någon större fara. Positivt att Djurgården visar på att man kan vara bäst när det väl gäller. 

Oliver Berg i anfallsrollen
En som var tillbaka i startelvan efter ett par matchers frånvaro var norrmannen Oliver Berg. Stjärnnyförvärvet som varit en av seriens bästa spelare de senaste säsongerna har blandat och gett i sina prestationer så här långt i den blårandiga tröjan. Många gånger har han visat sig vara precis sådär bra som man är van att se honom, medan han har även stundtals sett ganska vilsen ut, exempelvis i matchen mot Lech Poznan borta. En match som förvisso går att skylla på den sjukdomsproblematik han brottades med i samband med mötet. Han kom sedan tillbaka med besked när han hoppade in i förlägningsdramat mot Malmö, som säkrade en blårandig semifinalplats. Sedan dess har vi inte sett något av honom då han missade såväl returmötet mot Lech Poznan, som cupsemin mot Häcken. 

Idag var han dock tillbaka i såväl matchtrupp som startelva och fick agera central anfallare med Gustav Wikheim och Victor Edvardsen flankerande på kanterna. Således fick Joel Asoro se sig förpassad till bänken, efter flera svaga prestationer i ryggen. Men med tanke på matchens utfall så är känslan att det blir svårt att peta in 23-åringen i startelvan. Dagens anfallstrio gjorde nämligen ett fenomenalt jobb och skapade mängder av bra målchanser. Oliver Berg gjorde det briljant med sin rörlighet och spelförmåga och kommer nästan mer till sin rätt när han spelar ett hack upp i banan. Dessutom har Hampus Finndell, som i början av året visade på en väldigt svag form, de senaste matcherna växlat upp rejält. 

Hampus Finndell tillbaka i högform
Som redan nämnt är Hampus Finndell tillbaka i form igen efter flera jobbiga månader bakom sig. Han hoppade in och visade mycket vilja mot Häcken och idag när han kom till start igen, gjorde han det med bravur. I målprotokollet två gånger om och i övrigt en fin insats. Man börjar känna igen mittfältaren igen och han närmar sig allt mer 2021 och 2022 års prestationer. Viktigt för laget och inte minst, viktigt för spelaren själv! 

BP blir inte långvariga i Allsvenskan, den här gången heller
Den allsvenska upptaktsträffen anordnades i början av förra veckan där det sedvanliga media-tipset presenterades. På sista plats tippades föga förvånande dagens motståndare BP. Det är få lag i Sverige, om än något, som anses som ett så pass stort jojo-lag som BP. Tittar man på de senaste säsongerna har BP spelat i samma serie två år i rad en gång. Det var åren 2020 och 2021 när man blev kvar i Ettan Norra efter ett misslyckat kvalspel mot Trelleborg. Annars är det ett ständigt seriebyte vi har att tala om. Dagens insats från de rödsvarta stärkte inte direkt aktierna på att de spelar Allsvenskan 2024.

Ja, det har bara gått en match av Allsvenskan 2023. Men jag har väldigt svårt att se BP vara ett allsvenskt lag i så mycket mer än en säsong. Även om man har fått behålla stora delar av stommen från fjolårets succélag och toppat det med ett gäng rutinerade namn såsom Viktor Agardius, Oscar Linnér och Samuel Kroon, så har jag svårt att se det klaffa. 

Man hade inte mycket att säga till om i den första halvleken idag där spelet bokstavligt talat var på defensiv planhalva. I den andra halvleken ryckte de upp sig något utan att tampas om det på allvar. Det blir en snabbvisit i Allsvenskan även den här gången, BP. 

Seriepremiär
Till sist vill jag glädjas åt att det äntligen är igång igen. Allsvenskan är tillbaka, nya drömmar och minnen ska skapas. Att efter månader av säsongskortsförsäljning, matchhauss och tifofix äntligen få sparka igång den allsvenska säsongen är ruskigt kul! Spelarna fick springa ut till ett fantastisk vackert tifo och till en grym stämning. De svarade tillbaka genom att spela en väl genomförd premiärmatch och nu är känslan av mersmak enorm. Allsvenskan är tillbaka och livet är komplett igen. 

* * *

Vad har du för tankar om matchen? Har du din egen spaning? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton.

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-04-01 20:17:00
Author

Fler artiklar om Djurgården