Tele2 Arena, 2022-09-18 17:30

Djurgården - IFK Göteborg
3 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IFK Göteborg
Victor Edvardsen blev stor matchhjälte under kvällen med sina tre mål.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IFK Göteborg

Djurgården tog under söndagskvällen emot IFK Göteborg i en kylig höstmatch som slutade i blårandig seger. Forum 1891 har kommit med fem spaningar från matchen.

Skakig inledning… sedan bara ett lag på banan
Förutsättningarna inför dagens match var solklara. Seger och Djurgården skulle gå upp i serieledning. Djurgården som haft många matcher på kort tid ställde upp med i princip bästa lag, bortsett de avbräck man hade sedan tidigare med Hjalmar Ekdal och Gustav Wikheim. Hampus Finndell var tillbaka i mitten och Joel Asoro startade på en kant. Matchens inledning var ingen höjdare från hemmalaget. Man slarvade i passningar och bjöd på chanser som tvingade Jacob Widell Zetterström till ett par kvalificerade räddningar. Frågan många ställde sig var om det tighta spelschemat tillslut skulle ta ut sin rätt. Göteborg såg farligare, starkare och hungrigare ut. Skulle den långa sviten på obesegrade matcher tillslut få sitt slut? Men spelarna rannsakade sig själva och tog tag i matchen ordentligt. Efter Victor Edvardsens 1-0 mål var det i princip bara ett lag kvar på banan. Man käkade upp motståndet bit efter bit och stod efter 93 minuter som fullt rättvisa segrare.

Välkommen hem på allvar, Marcus Danielson!
När Isak Hien i slutet av augusti såldes till Serie A och Hellas Verona var det en hel del supportrar som ställde sig frågande kring hemvändaren Marcus Danielsons form. Han hade ett par riktigt kämpiga år bakom sig borta i Kina och det märktes på planen att han inte hade spelat regelbunden fotboll på ett bra tag. Det var dåliga passningar och en osäkerhet i försvarsspelet, som förvisso hängde ihop med lite matchande, men som var ovant att se just mittbacken göra. Han som var så dominant när han lämnade i februari 2020 var under de första matcherna efter återkomsten en skugga av sitt forna jag. Under de senaste matcherna har det dock blivit en förbättring, en rejäl sådan. Han har gått från klarhet till klarhet och dagens insats var inget undantag. Säker i passningsspelet, bra brytningar och ett monster i luften. Han hade, bortsett från några svajiga minuter av likt hela laget under den första halvleken, bra kontroll på den forne landslagsanfallaren Marcus Berg under hela matchen. 

Släkten är värst
Det må låta klyschigt men den här klyschan får idag återigen fog för sitt användande. Släkten är värst! Victor Edvardsen, med ett välkänt förflutet i bortalaget, var med sina tre mål i matchen stor segerorganisatör. Mål som inte bara kändes sköna för laget och matchen utan även, inte minst, kändes sköna för huvudpersonen själv. Senast 26-åringen hittade nätet var mot APOEL hemma den 23:e augusti. Han har sett bra ut i spelet i många matcher och bidragit med assister mot såväl Varberg som Sirius, men att just få göra de där viktiga målen kommer att ha stor betydelse för anfallarens avslutning på säsongen. 

Uppehåll väntar
Dagens match var den sista matchen på ett tag då ett landslagsuppehåll väntar. Frågan är om inte Djurgården är det laget i serien som mår absolut bäst av spelledigheten? Sedan den 29:e augusti har blåränderna spelat sju matcher. Det är alltså sju matcher på 21 dagar, i snitt en match var tredje dag. Laget är förvisso i ett otroligt bra flow med bra spel och segrar i såväl Allsvenskan som Europa. Men att få möjligheten till vila i några dagar tror jag att såväl tränarparet Kim och “Tolle” som spelarna i laget inte tackar nej till. Efter ett hårt schema är det med all säkerhet många slitna kroppar och trötta huvuden. Vilan ger laget förutsättningarna till att ro den här säsongen i hamn på ett bra sätt och till supportrarnas stora förhoppning gå vidare till slutspel i Conference League och lyfta Lennart Johanssons pokal i november. 

En stämning värd matchens dignitet
Avslutningsvis vill jag nämna stämningen. Dagens match bjöd på bra insatser från bägge lagens läktare. En mätkig bengalbränning från hemmaklacken och ett bra tifo av bortasupportrarna. Hemmapubliken var på tårna redan från matchens första minut och levererade en av sina bästa insatser för året. Gästerna från Göteborg svarade också upp bra och kom till Stockholm med en imponerande siffra på närmare 1500 personer. Siffror och en stämning som är väl värd matchens dignitet. Höstkyla, bra stämning och avgörande matcher för tabellen. Det är Allsvenskan för mig! 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12022-09-18 20:36:00
Author

Fler artiklar om Djurgården