Djurgården - IFK Norrköping
1 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IFK Norrköping
Haris Radetinac firar sitt mål.

Djurgården tog emot Norrköping hemma på Tele2 Arena. Matchen såg länge ut att sluta mållös men ett sent avgörande gav hemmalaget alla tre poängen.

Helt rättvist
Djurgården tog tidigt tag i taktpinnen i den första halvleken. Laget flyttade fram i en hög press direkt och stressade Norrköpingsförsvaret. Det centrala mittfältet vann boll högt upp i banan och kunde sätta igång nya anfall. Detta gjorde att bortalaget aldrig fick vila med bollen. Efter de första tio minuterna hade Djurgården redan skapat fyra hörnor och Chilufya haft ett bra avslut mot mål. Alla satt bara och väntade på ledningsmålet men det skulle dröja. Norrköping spelade upp sig i den andra halvleken och Djurgårdens dominans avtog en aning. När de flesta trodde att matchen var på väg att sluta mållös kom Haris Radetinac in och ändrade på det. Magnus Erikssons avslut utanför straffområdet hittade fram till en fristående Radetinac som enkelt kunde göra mål. 1-0 stod sig hela matchen ut, ett rättvist resultat med tanke på alla chanser som Djurgården radade upp. 24-10 i avslut och 10-3 i hörnor säger en hel del.

Haris Radetinac ger aldrig upp
Alla känner vid det här laget redan till mittfältarens långa skadehistorik. Två korsbandsskador skojar man inte bort. De som eventuellt har tvivlat på att den 35-åriga kroppen skulle ha ytterligare en växel i sig får helt enkelt inse att Radetinac alltid kommer tillbaka. Han kom in i den 69:e minuten och gjorde ett succéinhopp. Precis innan sitt ledningsmål hade Radetinac en bra möjlighet i straffområdet, men avslutet gick på täckande försvarare. I matchminut 78 sköt han in matchens enda mål till publikens stora glädje. Norrköping ropade förgäves på offside men målet och tre poäng var ett faktum för Djurgården. Radetinac har haft svårt att ta en ordinarie plats i startelvan i år. Trots detta ger han aldrig upp och visade idag hur viktig han kan och kommer att bli för sitt lag denna säsong.

Magnus Eriksson satte inte en fot fel
Den hårt jobbande mittfältaren var återigen en av Djurgårdens bästa spelare i dagens match. Han bidrog med sin fina spelförståelse och rutin. Den nya rollen lite längre ner i planen verkar ha gjort susen för Eriksson. Nu blir han mer involverad i både försvarsspel och anfallsspel. I dag vann han boll och var alltid spelbar för sina lagkamrater. Med bättre effektivitet på sina medspelare hade han kunnat lämna planen med två assist. Istället får han nöja sig med framspelningen till Radetinac mål. Förra året hoppade Eriksson ofta mellan startplats och bänk och det syntes att han inte hade kommit in i Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs sätt att spel. Det är som bortblåst idag. Den här säsongen är han kanske den spelare som tränarna väljer först.

Osäkerhet efter Schüllers skada
Allt var inte frid och fröjd på Tele2 Arena den här kvällen. Precis innan det var dags för halvtidsvila kom Rasmus Schüller fel in i en duell på mittplan och vred sig konstigt. Han grinade illa och behövde läkarassistans för att kunna fullfölja halvleken. När lagen var tillbaka efter pausen sågs inte Schüller till och Elias Andersson ersatte honom. Det är ännu oklart hur allvarlig skadan är eller om den ens är allvarlig. Schüller har varit en av Djurgårdens bästa spelare de två inledande matcherna och det skulle vara ett stort avbräck om han blir borta. Han är det defensiva ankaret som Djurgården behöver sedan Karlström och Ulvestads försvinnande.

Äntligen publik på läktarna
För en vecka sedan gick Djurgården ut i sina kanaler och annonserade att åtta glada säsongskortsinnehavare skulle få gå på fotboll. Max åtta personer är reglerna på fotbollsevenemang. Det får även finnas publik på restauranger och lounger inne på arenan. Detta gjorde att det befann sig uppemot hundra åskådare i publiken. De få, som fick äran att vara på plats, gjorde stor skillnad för spelarna nere på planen. Känslorna var tillbaka och läktarsånger och utlösande måljubel hördes. Det räcker med att lyssna till vad matchvinnaren Radetinac hade att säga för att förstå vikten av publik.
- Det blir direkt en liten känsla. Det är 100 personer här kanske men det låter som 10 000. Det är fantastiskt, sade han efter matchen.