Tele2 Arena, 2022-04-16 15:00

Djurgården - IFK Norrköping
2 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IFK Norrköping
Sean Haksabanovic vann över sina gamla lagkamrater i Norrköping.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IFK Norrköping

Djurgården studsade tillbaka efter förlusten mot Mjällby genom att besegra Norrköping hemma på Tele2 Arena. Slutresultatet skrevs till 2-1. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

En match med ett tydligt vägskäl 
Det var en jämn tillställning till en början där Djurgården ordnade fram matchens första möjlighet när Victor Edvardsen kom fri mot Oscar Jansson. Anfallaren fick dock för mycket fot under bollen och fick se sitt avslut svepa över ribban. Lite mer än tio minuter senare var det Sead Haksabanovics tur att missa ett superläge, när skottet gick rakt på Norrköpings målvakt. Hemmalaget förvaltade inte sina klara chanser vilket gav bortalaget en biljett in i matchen, en biljett Peking senare tog. Jean Carlos de Brito fick ensam måtta sitt inlägg som Jonathan Levi kunde styra in i mål. Norrköping fick därmed luft under vingarna och lyckades pressa Djurgården till tekniska misstag. 

Efter timmen spelad gjorde Hjalmar Ekdal, av repriser att döma, en regelrätt brytning, men Kaspar Sjöberg valde att peka på straffpunkten. Christoffer Nyman fintade bort Jacob Widell Zetterström, men brände straffen. Emmanuel Banda hoppade in och dunkade in 1-1 innan Joel Asoro fullbordade vändningen med sitt 2-1-mål. 

En olycka kommer sällan ensam 
Djurgården har varit relativt lyckosamma när det kommer till skador i början av säsongen. I de två inledande matcherna i Allsvenskan hade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf en fullt frisk trupp till sitt förfogande. Sead Haksabanovic och Pierre Bengtsson klev förvisso av premiären, men var ändå tillgängliga mot Mjällby. Men nu har skadorna nått djurgårdslägret. Båda vänsterbackarna, Pierre Bengtsson och Elliot Käck, tvingades kliva av träningen tidigare i veckan och kunde inte medverka i dagens match mot Norrköping. Tränarna var därför tvungna att hitta en annan lösning på den positionen. Valet föll på den orutinerade Leo Cornic, som stod för en godkänd insats. 

Joel Asoros plats att förlora
Mot Degerfors och Mjällby startade tränarduon med Haris Radetinac till höger i anfallet tillsammans med Edvardsen och Haksabanovic. 36-åringen imponerade inte i någon av de matcherna och förpassades till bänken mot Norrköping till förmån för Gustav Wikheim. Norrmannen hade en jobbig eftermiddag och ersattes tidigt av Joel Asoro. Den sistnämnda kom in med en ny energi som hade saknats hos de blårandiga i den första halvleken. Han var nere och försvarade djupt, vann boll och var ständigt ett hot i djupled. Den unge anfallaren kryddade sin fina insats med att skjuta tre poäng till Djurgården och det mesta talar för att han nu är förstavalet på högerkanten.  

Matchcoachning av hög klass 
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har fått en del kritik för sättet de coachar på under matcher. Sena byten och uteblivna taktiska förändringar är några saker som har lyfts i supporterled. Men mot Norrköping gjorde tränarna allt nästintill felfritt. De såg tidigt att Wikheim inte hade någon bra dag och agerade därför snabbt med att byta in Asoro. Elias Andersson och Banda kom in för att formera ett mer offensivt lag, vilket var starkt bidragande till att Blåränderna kunde vända matchen. Djurgårdens tränare vann tydligt tränarkampen mot Rikard Norling. 

En dålig dag på jobbet
Nej, Kaspar Sjöberg hade ingen rolig dag på jobbet. Han höll en låg och inkonsekvent nivå hela matchen igenom. Ibland blåste han för minsta lilla beröring, för att sedan släppa klara efterslängar. Sjöberg blåste straff trots att han var välplacerad, att Ekdals tackling var på boll och att tacklingen eventuellt även var utanför straffområdet. Kim Bergstrand höll inte tillbaka i sin kritik efter matchen i Discovery+ studio:
     
- Det är hemskt att säga men det är den sämsta domarinsatsen jag har upplevt i Allsvenskan. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-04-16 21:38:00
Author

Fler artiklar om Djurgården