Tele2 Arena, 2022-07-16 17:30

Djurgården - IFK Värnamo
5 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IFK Värnamo
Elias Andersson gjorde sin bästa match för i år, trots att han inte spelade på sin ordinarie position.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IFK Värnamo

Djurgården hade inga problem med att besegra nykomlingen IFK Värnamo. Många spelare imponerade när laget inkasserade femte raka segern. Segersiffrorna skrevs till 5-0. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Favorit i repris… eller inte?
4-0 mot Sirius, 4-0 mot Malmö FF och 4-0 mot Varberg. Djurgården har radat upp 4-0-segrar hemma på Tele2 Arena den här säsongen. Under kvällens match bröts dock den sviten, efter ett sent 5-0-mål från Victor Edvardsen. Innan dess hade hemmalaget rullat ut gästande Värnamo och bjudit på flertalet läckra mål. Evighetsmaskinen Haris Radetinac var tillbaka i målprotokollet, kapten Magnus Eriksson fick bli tvåmålsskytt och Emmanuel Banda fortsatte sin form. Djurgården är fortsatt obesegrade på hemmaplan där enda plumpen är 2-2 mot Helsingborg – en match som grämer alla djurgårdare. 

Kaptenen igång – nu blir Djurgården farliga 
Blårändernas nummer sju hade en jobbig inledning på säsongen där han blev utbytt tidigt i en del matcher och inte gick att känna igen från den föregående säsongen. Det skulle dröja en månad innan fjolårets poängkung hittade in i protokollet med en framspelning mot Helsingborg. Sedan dess har kaptenen sakta börjat trumma igång och undra om han inte var uppe på 2021-nivå mot Värnamo. Inför matchen belönades Eriksson för 100 allsvenska matcher i blårandigt med en jubileumströja. Han passade därför på att visa upp sig lite extra genom att göra två mål och vara matchens bästa spelare. Förra året gick det att se att om “Mange” var bra, så var Djurgården bra. Det går även att urskilja i dagens Djurgården.     
   
Bosse Andersson har inte behövt fatta ett enklare beslut 
Emmanuel Banda har aldrig riktigt varit helt ordinarie i Djurgården sedan han anslöt inför säsongen 2020. Men har har trots det ständigt varit en viktig spelare i Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs lagbygge. När andra mittfältare inte har varit tillgängliga har han kommit in och gjort bra insatser. Sedan har Banda en otrolig förmåga att alltid göra poäng – framför allt från bänken. Detta har fortsatt denna säsong med två mål och tre framspelningar på de senaste fyra matcherna. Mittfältaren har ett utgående kontrakt med Djurgården och sportchef Bosse Andersson behöver knappast tveka. Nu är frågan om Banda vill skriva på trots att speltiden inte alltid varit optimal. 

Kim och “Tolle” i ett nötskal
Kvällens match var ett skolboksexempel på hur tränarparet vill spela fotboll. De pratar mycket om att motståndaren ska malas ned metodiskt. Det handlar om bollinnehav, platsbyten, spelvändningar och en hög press. Wikheim, Edvardsen och Radetinac sprang kopiösa mängder och vann på så sätt boll högt upp i planen. Elias Andersson vände på spelet flertalet gånger med sitt fina tillslag och detsamma gällde Isak Hien. Hampus Finndell och Magnus Eriksson fångade upp andrabollar vilket gjorde att Värnamo aldrig fick tid att andas. Bergstrand och Lagerlöf visade hur Djurgården kan såra laget på andra sidan – något kommande motståndare kommer bli varse om. 

Imponerade igen – men vad tycker huvudpersonen själv?
Innan sommaruppehållet fick Elias Andersson, som i vanliga fall är mittfältare, vikariera som vänsterback i Pierre Neurath Bengtssons frånvaro. Han gjorde det bra och fick dessutom beröm av tränarna. Mot Värnamo vilades Bengtsson, vilket innebar att Andersson återigen var tillbaka ute till vänster. Insatsen var Anderssons bästa för i år och han fick krydda den med två assister. Om man tittar på skapade chanser (passningar som leder till skott) var 26-åringen överlägset bäst med sju stycken. Huvudpersonen har själv sagt att han gillar positionen ute till vänster då han får mer boll, men att han föredrar att spela centralt på mittfältet. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-07-16 21:34:00
Author

Fler artiklar om Djurgården