Tele2 Arena, 2022-02-21 19:10

Djurgården - Brage
1 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IK Brage
Djurgårdens IF - IK Brage var länge en låst och tillknäppt tillställning innan Victor Edvardsen avgjorde med sitt 1-0-mål.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IK Brage

Över 6 000 hemmafans trotsade regn, snö och storm för att se Djurgårdens premiär i Svenska cupen. De fick se Victor Edvardsen avgöra med matchens enda mål. Forum 1891 var på plats på Tele2 Arena. Här är fem spaningar från matchen.

En trevande insats
Djurgården har imponerat under försäsongen med fyra vinster av fyra möjliga där dessutom spelet sett bra ut. Det saknades i matchen mot Brage. De snabba kombinationerna och det höga presspelet var som bortblåsta. Istället var det utbytt mot ett mer långsamt och försiktigt spel. Laget hade svårt att skapa de riktigt farliga målchanserna och det slarvades i passningsspelet. Tränare Thomas Lagerlöf var rejält missnöjd med lagets insats efter matchen: 
      - Det var en jämn match. Vi hade flyt att vi fick tre poäng. Det kunde ha gått hur som helst. För dåligt av oss. 

Kalle Holmbergs inhopp förändrade matchen
Den andra halvleken hade en liknande händelseutveckling som den första, i alla fall till en början. Brage backade hem, Djurgården rullade runt utan att skapa några farligheter. Tio minuter in av halvleken byttes Albion Ademi in och började röra om på sin kant. Men det var när Kalle Holmberg äntrade planen som matchen väcktes till liv. Pierre Bengtsson slog ett inlägg från sin vänsterkant som hittade Holmberg, men avslutet gick rakt på målvakten. Bara minuten senare slog Bengtsson ett nytt inlägg. Holmberg passade vidare på ett tillslag till en löpande Victor Edvardsen som enkelt kunde vinkla in segermålet. Holmbergs inhopp blev en viktig injektion för hemmalaget och anfallaren visar att han kommer fortsatt ha en betydande roll i årets Djurgården. 

Gustav Wikheim behöver tid
Norrmannen anslöt till Djurgården, som en profilerad värvning, inför årets säsong. Med spel i bland annat Norge, Danmark och Belgien var nyfikenheten stor hos hemmasupportrarna. Han blixtrade till ett fåtal gånger, under framför allt första halvlek, men gjorde utöver det en blek match. De 56 minuterna präglades snarare av enkla bolltapp och tama avslut. Yttermittfältaren var trött och sågs ofta hänga med huvudet, och det kan ha sina anledningar. Till skillnad från andra nyförvärv såsom Victor Edvardsen, Pierre Bengtsson och Piotr Johansson kom Wikheim igång sent med den kollektiva träningen med Djurgården. Inför kvällens match hade han endast spelat en match för Blåränderna, även då utbytt tidigt. 

Edvardsen visade varför han värvades till Djurgården
Målskyttet var ett återkommande problem för Djurgården under fjolåret. Kalle Holmberg, Joel Asoro och Emir Kujovic underpresterade kraftigt och klubben skrek i många matcher efter en riktig killer i boxen. Bosse Andersson såg detta och agerade under vinterfönstret genom att plocka in Victor Edvardsen. Under den inledande tiden i Stockholm har anfallaren blandat och gett. Kvaliteterna har synts, men han har i en del matcher blivit lämnad isolerad. Det såg länge ut att bli en sådan match när Edvardsen inte skulle få det att stämma. Men så kom Holmberg in och Edvardsen flyttades ut till vänsterkanten. Där fick han mer tid med bollen och blev också involverad på ett annat sätt. Efter passning från Holmberg placerade han snyggt in 1-0. Han behövde en chans för att ge tre poäng till Djurgården, något som saknades förra säsongen. 

Dags att öva hörnor på träningen?
Hjalmar Ekdal var en gigant på hörnor för Djurgården under 2021. Magnus Eriksson stod oftast för förarbetet och hyllades stort. Till denna säsong har man bytt hörnläggare. På försäsongen har Piotr Johansson och Pierre Bengtsson fått förtroende. Mot Brage blev det den sistnämnda och Gustav Wikheim som fick chansen. Sexton (!) hörnor, ja du läste rätt, hade Djurgården under matchen. Inte en enda blev farlig vilket blir ett stort underbetyg till de ansvariga ute vid hörnflaggan. Härnäst väntar spel borta mot Brommapojkarna i den andra gruppspelsmatchen, men först väntar träning av hörnor ute på Kaknäs.  

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-02-21 22:37:00
Author

Fler artiklar om Djurgården