Djurgården - Sirius
5 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IK Sirius
Emmanuel Banda firar sitt mål med lagkamraterna.

Djurgården studsade tillbaka efter plumpen i protokollet mot Halmstad genom att köra över Sirius. Resultatet skrevs till 5-1.

Högt tempo i första halvlek, lugnare i andra
Med publikens stöd i ryggen gick hemmalaget ut i ett högt tempo direkt efter avspark. Presspelet fungerade bra och man vann tillbaka bollen långt in på Sirius planhalva. Djurgården fick utdelning genom tre mål inom loppet av sex minuter. Med fem minuter kvar av den första halvleken sköt Chilufya in 4-0 i öppet mål. En halvlek som bjöd på fartfylld och högkvalitativt fotboll. Den andra halvleken nådde inte samma intensitet av förklarliga skäl. Djurgården backade hem ett steg och valde att spela av matchen utan problem. Med segern mot Sirius har laget från huvudstaden två poäng upp till Malmö med en match mindre spelad.

Magnus Eriksson en gigant på mitten
“Mange” Eriksson håller på att blomma ut till hela seriens bästa spelare denna säsong. Detta efter ännu en dominant insats mot Sirius. I mitten av den första halvleken prickade han Jacob Une Larssons panna på frispark. Han följde upp den framspelningen med att, lite turligt, skjuta in matchens tredje mål efter en målvaktstavla. Men det skulle komma mer från Djurgårdskaptenen. För med kvarten kvar av matchen spelade Eriksson fram Banda och hemmalagets femte mål var ett faktum. I och med kvällens mål och två framspelningar, står nu Eriksson på flest assist i hela serien (sju) och flest mål+assist (nio).

Chilufya tystade sina kritiker
Yttermittfältaren flöt fram under svenska cupen och svarade för sex mål. Han fick dessutom en smakstart i Allsvenskan med mål i premiären och inget kunde stoppa den snabbe zambiern. Sedan den premiärmatchen har det endast blivit ytterligare ett mål och en assist. Det här har medfört att en del kritiska röster höjts. Före matchen diskuterades det att han har gjort för lite mål och missat för många klara målchanser. I matchen mot Sirius fick Chilufya åter chansen från start på högerkanten. Och som han tog den. I den 26:e minuten sprintade han förbi Sirius ytterback och hittade Finndell centralt som enkelt kunde göra 2-0. Innan halvtid hann Chilufya även missa en jättechans och själv göra sitt tredje mål för i år. Två poäng som kan väcka nytt liv i Chilufyas säsong.

Nu vet Jacob Widell Zetterström hur det känns att släppa in mål i Allsvenskan
342 minuter. Så länge höll Widell Zetterström nollan innan han fick kapitulera. Före dagens match hade han fått hålla tätt mot Göteborg (0-0), Örebro (3-0) och Halmstad (0-0). En imponerande start på hans Allsvenska karriär. Det såg länge ut som att han dessutom skulle få fortsätta sin svit även efter dagens match. Men i den 72:a minuten fick han plocka ut bollen ur nätet efter Sirius tröstmål. Ett mål som var otagbart för Widell Zetterström. Härnäst väntar match mot Kalmar och det återstår att se om Djurgårdens målvakt inleder en ny svit utan insläppta mål.

Banda fortsätter att ta sina chanser, men får svårt att ta en plats i startelvan
Emmanuel Banda har agerat inhoppare i sju av de inledande elva matcherna av årets Allsvenskan. Han har, än så länge, noll starter. Kanske blir det ändring på det efter flertalet imponerande insatser från bänken. Hemma mot Örebro hoppade han in och fastställde slutresultatet till 3-0. I kväll ersatte han Schüller med tjugo minuter kvar och blev återigen målskytt med en precist placerad nick. Faktum är att på 93 spelade minuter har Banda gjort två mål. Men det kommer bli svårt att ta en startplats före mittfältstrion Finndell, Schüller och Eriksson. Banda bör dock ses som förste ersättare om någon av dem skulle skada sig. Han har på sina inhopp tydligt gått om Elias Andersson i rangordningen.