Tele2 Arena, 2022-04-30 15:00

Djurgården - Sirius
4 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IK Sirius
Hemmasupportrarna fick se sitt lag göra fyra mål mot Sirius.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IK Sirius

Djurgården är tillbaka på vinnarspåret efter seger hemma mot Sirius. Segersiffrorna skrevs till 4-0. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Envisa Sirius
Sirius har en tydlig spelidé som bygger på kortpassningsspel med ett högt bollinnehav. Spelet hålls gärna på backen och det ställs stora krav på samtliga elva spelares förmåga att spela sig ur trånga situationer. Tränare Bäckström vill alltid att laget sätter igång spelet med en kort passning från målvakt. Detta för att få motståndaren att flytta upp sitt lag, och det leder sedermera till större ytor. Mot Djurgården var Sirius spelidé lagets tydliga akilleshäl. Hampus Finndell bröt en slarvig passning från Marcus Mathisen och kunde sedan skjuta in 1-0. I den andra halvleken var Victor Edvardsen snabbt framme när Mathisen återigen kladdade med bollen och 3-0 var ett faktum. 

Isak Hien tog chansen
I premiären mot Degerfors bildade Isak Hien mittbackspar tillsammans med Hjalmar Ekdal. Då såg han skakig och otajmad ut. Mot Sirius var det en helt annan Hien som dök upp. Han var resolut i duellerna och vågade ta fram boll högre upp i banan. Positionsspelet, som lämnade en hel del att önska mot Degerfors, såg betydligt bättre ut. Mittbacken har fortfarande lite svårt att värdera när han ska falla och när han ska stöta, ibland blir han för het upp i motståndarens rygg. Men med det sagt har Hien gjort sig förtjänt av en plats i startelvan mot Helsingborg på torsdag.   

Kan Djurgården behålla Hampus Finndell i sommar?
Varken Magnus Eriksson eller Rasmus Schüller har kommit upp i 2021-slag efter sex omgångar av Allsvenskan. Men Hampus Finndell har istället tagit sitt ansvar och spelar just nu sin bästa fotboll någonsin. Det är läckra riktningsförändringar, långa svepande passningar, bra duellspel och fler offensiva löpningar. Den unge mittfältaren bär nu Djurgårdens mittfältare framåt och har utan tvekan varit klubbens bästa spelare 2022. Den stora frågan är om Djurgården kan behålla Finndell eller om han säljs i sommar. 

Lyxproblem
Under fjolåret hade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf en spikad mittfältstrio i form av Finndell, Schüller och Eriksson. En trio som växte ut till en av seriens allra bästa. Samma trio fick förtroendet i inledningen av denna säsong, men har inte gått att känna igen bortsett från Finndell. Emmanuel Banda har dessutom knackat på dörren med sina fina inhopp, vilket gav startplats i derbyt. I eftermiddag fick Elias Anderssons chansen att visa upp sig i Schüllers skadefrånvaro. 26-åringen tackade och tog emot när han stod för en imponerande insats mot Sirius. När Schüller är tillbaka har tränarna svåra beslut att ta med fem skickliga innermittfältare till sitt förfogande.  

Sjätte gången gillt 
De senaste åren har försvarsspelet varit Djurgårdens kanske allra viktigaste komponent till att man har varit framgångsrika. 2019, 2020 och 2021 slutade Blåränderna högt upp på listan över de lag som höll flest nollor. I år har det dock sett mer skakigt ut. Elliot Käck och Pierre Bengtsson har dragits med skador, Piotr Johansson har inte kommit upp i nivån från Svenska cupen och tränarparet har inte hittat Hjalmar Ekdals parhäst i mittlåset. “Tredje gången gillt” lyder ordspråket, men i Djurgårdens fall handlade det om “sjätte gången gillt”. Det dröjde sex matcher i Allsvenskan denna säsong innan Jacob Widell Zetterström och Djurgården kunde hålla tätt bakåt. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-04-30 19:27:00
Author

Fler artiklar om Djurgården