Tele2 Arena, 2024-10-06 14:00

Djurgården - Kalmar FF

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Kalmar FF
Keita Kosugi fick göra sitt första mål i Djurgårdströjan

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Kalmar FF

Trots en stark forcering mot slutet lyckades inte Djurgården sätta dit ledningsmålet, och tappar ännu en gång viktiga poäng i säsongens slutskede. Forum 1891 har fem spaningar från dagens kryssmatch.

Mycket kan hända på två år
Det är exakt på dagen två år sedan tusentals Blåränder tog över Korenmarkt för att sedan se Djurgården bortaslå KAA Gent i vad som blev ett fantastiskt Conference League-äventyr. Där och då var det en förening i harmoni och ett maskineri som minst sagt lirade – men det visar också hur mycket som kan hända på två år. Förutom att den absoluta majoriteten av spelarna från då har gått vidare till andra klubbadresser, så är det också en helt annan känsla som omfamnar föreningen för tillfället. År 2022 var det länge vittring på guld. Nu, två år senare, har guldet inte varit en realistisk möjlighet på flera månader och när kampen om Europa är tuffare än någonsin fortsätter man tappa dyrbara poäng i säsongens slutskede.

Ett uppehåll innan derbyt
Det är dags för ännu ett landslagsuppehåll, och det har tidigare varit något som så gott som alla i Djurgårdsleden spytt galla över. Under denna säsong har det nästan varit välkommet vid varje tillfälle, och efter ännu ett poängtapp på hemmaplan känns det nästintill som en livlina. Härnäst i Allsvenskan väntar en av säsongens tuffare utmaningar i form av Hammarby på bortaplan, i en match som kommer vara otroligt viktig när Europabiljetterna ska delas ut. Kommer man reda ut hela säsongens rostiga spel under uppehållet? Omöjligt. Kan man återhämta sig och skaffa den viktiga energin som behövs inför säsongens sista matcher? Förhoppningsvis.

”Mange” – en del av DIF 2025?
Inför säsongen var det många som ställde sig högst tveksamma kring ”Manges” framtid i Djurgården, och var med det sagt enligt flera källor nära att säljas till IFK Värnamo. Även om speltiden varit knapp för mannen med tresiffrigt antal spelade matcher i blårandigt så är känslan att aktierna stärkts rejält på senaste. Fick chansen från start mot LASK och gjorde det med bravur, och fick återkommande applåder när han värmde upp längst med långsidan under dagens match. Det som tidigare kändes som ett förlorat fall har numera väckts till liv, och undertecknad ser mer än gärna att Eriksson fortsätter i Djurgården även under 2025.  

Håll huvudet högt, Lena
Få människor, om någon, har gjort så mycket för både Djurgårdens IF och svensk fotboll som Lena Gustafson Wiberg. Under helgen publicerade Aftonbladet ett längre reportage som gav en inblick i SLO:ns intensiva arbetsvardagar – men också om livets tuffaste utmaningar långt utöver fotbollen. Inför matchstart höll Sofialäktaren upp en banderoll med texten ”Håll huvudet högt, Lena” – en vacker passning till en ovärderlig person inom Djurgårdsfamiljen.

Släkten är värst bäst
När en tidigare Djurgårdsspelare befinner sig i motståndarlaget så är känslan allt som oftast att denne också kommer måla eller göra sitt livs match, på typiskt ”Släkten är värst”-sätt. Jonathan Ring var tungan på vågen när Kalmar vann i somras, och det var nog flera som befarade det värsta när cup- och guldhjälten startade även idag. Hade flera lägen och slog förvisso hörnan som ledde till 0-1, men mest noterbart var touchen vid 1-1 som helt ställde Samuel Brolin. För en gång skull var det släkten som hjälpte oss, även om det inte ska behövas i en match som detta.

***
Håller du med skribenten om dagens spaningar? Kommentera gärna, men tänk på att hålla god ton!
 

Victor Christophevictor.christophe@jarnkaminerna.seTwitter: ViChristophe2024-10-06 16:17:00
Author

Fler artiklar om Djurgården