Tele2 Arena, 2023-02-20 18:30

Djurgården - Landskrona
6 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Landskrona BoIS
Gustav Wikheim och Victor Edvardsen, två av dagens stora segerorganisatörer.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Landskrona BoIS

Svenska Cupen drog igång för Djurgårdens del under måndagskvällen när Landskrona BoIS gästade Tele2 Arena. Det blev en komfortabel seger i blårandig favör när Gustav Wikheim, Elias Andersson, Joel Asoro, Oliver Berg, Besard Sabovic och Lucas Bergvall skrev in sig i målprotokollet. Forum 1891 har kommit med fem spaningar från tillställningen.

Bäst när det gäller
Djurgården har blandat och gett under försäsongen. Komfortabla vinster mot AFC Eskilstuna och Las Palmas men även plattmatcher mot BP och IFK Värnamo. Därför ställdes det en hel del frågetecken inför dagens tävlingspremiär. Hur starka skulle Djurgården vara? Blåränderna kunde dock tysta kritikerna med ett snabbt mål redan i den tolfte minuten. Kvarten senare slog Elias Andersson till med ett välplacerat vänsterskott, 2-0. Målen rullade sedan på och slutsiffrorna skrevs till 6-1. De frågetecken som fanns för Djurgårdens form har nu efter matchen omvandlats till utropstecken. Man går nu in med gott självförtroende i helgens bortamatch mot Örebro med flertalet bra individuella prestationer i ryggen och en laginsats som bådar gott för framtiden! 

Ett svagt Landskrona
Även om hemmalagets prestation går att hylla på flera plan så är det svårt att blunda för bortalagets prestation. De rödklädda från Skåne kom inte alls upp i nivå och bjöd inte på något vidare motstånd för hemmalaget. Möjligen var publiktrycket något som hade sin påverkan. Hemmapubliken bjöd på en god inramning och ett fint premiärtifo. Men nog har Landskrona några nivåer till i sig än den nivå de kom upp i idag? För gruppens skull hoppas jag det, dagens insats var ingen att hänga i granen! 

Har Oliver Berg hittat sin roll nu? 
I december i fjol stod sportchef Bosse Andersson för en supervärvning då han plockade in Kalmars poängkung Oliver Berg för en, enligt rykten, ganska hög summa pengar. Norrmannen som öst in poäng nere i Småland har beskrivits som en klockren värvning. En smart presspelare som vet vad han ska göra med bollen - en komplett spelare i Kim och "Tolles" Djurgården. Det enda frågetecknet har varit vilken roll på planen den offensiva spelaren skulle få.

Under träningsmatcherna har han använts mycket i nia-rollen, något som inte fallit väl ut. Det har dock redan sedan han värvades varit uttalat att han kan ta en av två offensiva roller på mittfältet - vilket han fick testa på idag, och som han gjorde det! Deltog konstant i speluppbyggndaden och funkade perfekt som länkspelare mellan försvar och anfall. Fick krydda insatsen med ett vackert 4-0-mål i början av den andra halvleken och mycket talar för att det är på mittfältet han har sin plats framöver. Även om det troligen minskar Hampus Finndells speltid så öppnar det upp anfallsplatsen till Victor Edvardsen som stod för en fin fjolårssäsong. Med formen han visat under försäsongen och i dagens match så är det också svårt att hålla honom utanför startelvan. I min mening är anfallstrion Wikheim-Edvardsen-Asoro den bästa vi kan mönstra och om Berg då ska få speltid är det således på mitten han får ta plats. 

Svårspelat underlag
En av de hetaste snackisarna under försäsongen har varit Tele2 Arenas nya konstgräsmatta. Den gamla mattan med plastkulor har bytts ut till en ny matta, den här gången med sand som utfyllnadsmaterial. Dessutom har mattan kortats med fem millimeter, från 40 millimeter till 35 millimeter. Nya mattan har väckt stort intresse i supporterled och frågan många ställt sig är hur arenans två hemmalag, Djurgården och Hammarby, ska hantera det nya underlaget.

Mattan fick mycket kritik av gästspelande AIK i lördags när de kryssade mot Västerås. Även Hammarby hade det stundtals kämpigt under gårdagen då de tog emot Brage, en match man dock i slutändan lyckades vinna komfortabelt. Hur skulle Djurgården tackla mattan? Man var märkbart påverkade av det nya underlaget under den senaste träningsmatchen mot IFK Värnamo. Bollen studsade annorlunda mot tidigare och stannade även upp i sanden vid ett flertal tillfällen. Dagens match var inget undantag. Det märks att spelarna är ovana med det nya konstgräset och det lär ta några matcher innan spelet sitter fullt ut. Dock lär det bara vara en vanesak, jag är ganska säker på att man om några matcher spelat in sig på det nya underlaget. 

Gustav Wikheim ljusår före fjolårets form
När Gustav Wikheim värvades till Djurgården inför fjolårssäsongen snackades han upp som en framtida stjärnspelare. Något han inte levde upp till under vårsäsongen. Otajmad i löpningarna och en bollbehandling som påminde om en spelare i svenska Division 4. Efter sommaruppehållet var det däremot en helt annan spelare som återvände och han fick bland annat bli matchhjälte i sommarderbyt mot Hammarby. Den goda formen höll i sig under resten av säsongen och norrbaggen var en av lagets absolut främsta spelare i såväl Allsvenskan som i Europaspelet. Han verkar ha bestämt sig för att fortsätta på inslagen väg även 2023! Ett stort utropstecken under den blårandiga försäsongen och i dagens cupmatch mot Landskrona hade han fullständig lekstuga. Det ska bli en fröjd att se vad 29-åringen kan hitta på under den allsvenska säsongen som kommer, min känsla är att Djurgårdssupportrarna ska vara glada så länge de får se honom på spela fotboll på Tele2. Han är på en hylla över Allsvenskan och kommer definitivt locka till sig intressen från utlandet. 

* * *

Vad har du för tankar kring dagens match? Har du din egen spaning? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-02-20 21:24:00
Author

Fler artiklar om Djurgården