Tele2 Arena, 2021-08-23 19:00

Djurgården - Mjällby
0 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Mjällby AIF
Joel Asoro deppar efter oavgjort hemma mot Mjällby.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Mjällby AIF

Det blev kryss i returmötet mellan Djurgården och Mjällby. Båda lagen arbetade fram kvalitativa målchanser, men matchen slutade mållös. Här är fem spaningar efter matchen från Forum 1891 som fanns på plats.

Skakigt från start 
Många i publiken hann inte med att hitta sina platser innan oroligheterna började i Djurgårdens backlinje. Klockan hade precis passerat två minuter då Mjällby jobbade fram matchens första målchans, som också var en av matchens allra farligaste. Hjalmar Ekdal spelade en svår sidledspassning till mittbackskollegan Jacob Une Larsson. Den sistnämnda trodde att situationen var under kontroll men Mjällbys Amin Sarr lyckades springa ikapp och sno åt sig bollen. Detta gav honom ett friläge och om det inte vore för en glidtacklande Ekdal på mållinjen, så hade 0-1 varit ett faktum. Men den väckarklockan var inte tillräcklig för att väcka hemmalaget. Djurgården såg fortsatt osäkra ut och man hade svårt med Mjällbyanfallarnas snabbhet.

Matchen präglades av individuella misstag
Förutom stora svårigheter med Mjällbys anfallare hade Djurgården även problem med bortalagets höga presspel. Jacob Widell Zetterström spelade ofta igång kort och då flyttade Mjällby upp sitt lag och pressade högt. När mittbackarna saknade spelalternativ valde de i många fall att slå långt. Mjällbys wingback i 3-5-2-uppställningen tryckte upp och stängde passningsvägen till Djurgårdens ytterbackar. Därför använde sig man av ett spel centralt, men det spelet präglades av enkla misstag. Felpass och bolltapp var snarare regel än undantag matchen igenom. Kapten Eriksson, som varit Djurgårdens klart lysande stjärna i år, hade även han stora problem. 

Avsaknaden av Rasmus Schüller var stor
Schüller har, sedan han anslöt inför säsongen, varit en av Djurgårdens viktigaste spelare och kanske den bästa efter Magnus Eriksson och Aslak Witry. Insatserna har belönats med femton starter och det var många som undrade hur laget skulle stå sig utan honom nu när han var avstängd. Det visade sig mycket riktigt vara svårt att ersätta honom. I hans ställe kom Curtis Edwards in i startelvan, en spelare som fått snålt med speltid denna säsong. Edwards gjorde en svag match och kunde inte bidra med det som Schüller tidigare har gjort. Han var dålig i passningsspelet, saknade styrka i duellerna och såg allmänt virrig ut. Lugnet som Schüller spridit med sin bolltrygghet och smarta passningar syntes inte till. Det var därför inte så konstigt att det var just Edwards som fick lämna planen i början av den andra halvleken.   

Jacob Widell Zetterström bäst i Djurgården
Målvakten har reparerat sig bra efter tavlan och den tveksamma insatsen i derbyt mot AIK. I bortamötet mot Mjällby höll han nollan utan att behöva göra någon räddning. I kvällens match fick han dock svettas mer. I den åttonde matchminuten tog sig Joel Nilsson in i straffområdet och tryckte av ett lågt, hårt avslut, som Widell Zetterström precis kunde tippa ut till hörna. Ett skott som hade letat sig in vid stolproten om det inte vore för målvaktens räddning. Widell Zetterström stod för nästa vassa räddning med tjugo minuter kvar av den andra halvleken. Han rusade ut och gjorde sig stor när Bergström helt plötsligt fick ett jätteläge. 23-åringens ingripanden var högst bidragande till att Djurgården höll nollan och att laget kunde få med sig en poäng.  

Formsvackan är inget att sticka under stolen med
Det är lätt att stirra blint på resultatraden och imponeras. Fem vinster, två oavgjorda och en förlust i Allsvenskan sedan återstarten är starka siffror på pappret. Men det går inte att blunda för att spelet allt oftare sett mindre bra ut. Bortsett från matcherna mot Örebro, Häcken och Sirius har spelet från våren inte gått att känna igen. Den snabba och direkta anfallsfotbollen har i många matcher istället bytts ut mot något långsamt, idélöst och statiskt. Dessutom går det att tyda en dalande formkurva på de offensiva spelarna, som i allt högre utsträckning har svårt att hitta målet. Trots serieledning behöver saker och ting förbättras om Djurgården ska vara med i guldstriden under senhösten.  

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2021-08-23 23:14:00
Author

Fler artiklar om Djurgården