Tele2 Arena, 2022-11-06 15:00

Djurgården - Mjällby
0 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Mjällby AIF
Lagkapten Magnus Eriksson försökte i 96 minuter att göra mål på Mjällby, men fick gå mållös från matchen.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Mjällby AIF

Det blev ingen klang- och jubelföreställning när Djurgården oväntat förlorade hemma mot Mjällby i sista omgången. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Bogey-team?
Det var en mäktig kuliss som tog emot de två lagen den här eftermiddagen. Djurgårdssupportrarna – omkring 25 000 – hade planerat ett flagg- och konfettitifo som toppades med lite bengaler. Men det märktes att det var en betydelselös match rent poängmässigt. Spelarna kändes mer bekväma, tog mer tid på sig och gick inte in hundra procent i alla dueller. Djurgården tog ändå tag i taktpinnen – och därför kom det som en chock när Amir Al Ammari bombade in 0–1 långt utanför straffområdet. Trots mängder med chanser lyckades inte Blåränderna få hål på bortalaget. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har plusstatistik på de flesta lag och tränare i Allsvenskan, men Mjällby är ett undantag. På de sju senaste matcherna har tränarduon förlorat fyra, vunnit två och spelat oavgjort en – ett facit som måste förbättras om laget ska vara med i kampen om SM-guldet nästa år. 

Välbehövlig vila
Det har varit ett intensivt 2022 för Djurgården. Guldrace långt in på säsongen och tolv matcher i Europaspelet. Undra om inte detta börjat ta ut sin rätt på en del spelare – och en anfallare specifikt. Victor Edvardsens debutsäsong i blårandigt kan i många stunder beskrivas som en succé. Nio mål och nio assister är imponerande siffror – något som bara ett fåtal spelare i Allsvenskan kan överträffa. Men viktigast av allt är målen mot Rijeka, Sepsi, APOEL samt Molde. Trots detta är det ändå en liten bitter smak i munnen när man ska sammanfatta 26-åringens första tid i Djurgården. När laget behövde honom som mest svarade han för 3 mål på 13 matcher i slutspurten av Allsvenskan – där samtliga mål gjordes mot Göteborg. Vinteruppehållet kommer därför lägligt för Edvardsen. 

Lägg namnet på minnet
Djurgården har fått en del kritik de senaste åren för hur få egna, unga talanger man har i A-truppen. Antagonisterna från Solna och Södermalm har lyckats flytta upp unga spelare – och gett dem chansen. Men nu kan DIF ha en ny förmåga på väg upp. Isak Alemayehu (16 år) fanns bland annat med på bänken mot både AIK och Hammarby tidigare under säsongen – men det skulle dröja till dagens match innan han fick känna på allsvenskt spel. Han ersatte Hampus Finndell till vänster på det centrala mittfältet efter timmen spelad. Det tog endast några minuter innan han hade presenterat sig på allvar – då med en snabb tempoväxling som ledde fram till en farlig frispark. Lite senare bjöd han även på en läcker tunnel – som fick hemmasupportrarna att jubla. Isak Alemayehu – lägg det namnet på minnet. 

Sportsliga framgångar – nya rekord
En andraplats och ett Europaspel som ingen ens hade kunnat drömma om på förhand. Djurgården har inte bara tagit enorma kliv på planen i år – man har även gjort framsteg utanför. Närmare bestämt när det kommer till publiksiffror. Efter en längre period av mindre bra resultat var 2019 års SM-guld ett positivt trendbrott. Därefter kom coronapandemin – och supportrar på allsvenska arenor förbjöds. Årets säsong var därmed den första riktiga med publik sedan 2019. Många oroade sig inför över hur pandemin skulle påverka tillströmningen av publik till Allsvenskan. Skulle vi se en återgång? Svaret visade sig vara tvärtom – årets allsvenska har varit en riktig publikfest. 2018 och 2019 snittade Djurgården 12 306 respektive 15 958 på hemmamatcherna – i år har det skett en markant ökning. Idag tog sig 25 426 till Tele2 Arena för att tacka av spelarna för en imponerande säsong. Den siffran skjuter Blårändernas snitt upp till 19 587 hemma i Allsvenskan i år. Lägg därtill sex matcher i Europa Conference League med mycket publik och Djurgården gör sitt bästa år i absoluta tal någonsin. 

Hinner han fira jul?
Lite mer än 80 miljoner kronor är inspelade efter framgångarna i Conference League. Sedan förväntas många spelare lämna klubben innan 2023 kickar igång. Det har redan bekräftats att Kalle Holmberg och Aleksandr Vasyutin lämnar efter säsongen – och Emmanuel Banda ser också ut att vara förlorad. Sportchef Bosse Andersson bekräftade i Discoverys sändning efter matchen att man kommer att förstärka i varje lagdel, eventuellt inte målvakt. Han tryckte på att den goda ekonomin gör att det finns utrymme för att satsa och spetsa till truppen ytterligare. Med andra ord får “Super-Bosse” ge upp tanken på någon lång ledighet över jul och nyår.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-11-06 19:09:00
Author

Fler artiklar om Djurgården