2022-09-15 18:45

Djurgården - Molde
3 - 2

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Molde FK
Amadou Doumbouya och Emmanuel Banda tackade för tränarnas förtroende och bidrog till Djurgården första seger i ett europeiskt gruppspel.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Molde FK

Allt hände i en smått galen Europamatch mellan Djurgården och Molde. Hemmalaget drog det längsta strået – här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Visade prov på fingertoppskänsla…
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf bytte ut ett gäng spelare från matchen mot Hammarby – på samma sätt som man gjorde inför Shamrock Rovers. Victor Edvardsen var tillbaka i startelvan tillsammans med Aleksandr Vasyutin. Även Emmanuel Banda fick chansen. Det som stack ut var att Amadou Doumbouya återigen gavs förtroende inledningsvis. Efter en spelmässigt bra första halvlek – trots underläge – valde tränarna att hålla fast vid de elva spelare från start. Det gjorde man rätt i. Doumbouya höll sig framme och nickade in 1–1 framspelad av Banda. Den sistnämnda sköt sedan in 2–1 till Djurgården efter en läcker frisparksvariant. Kim och “Tolle” visade att man kan träffa rätt med lite fingertoppskänsla. 

…men bytena nära bli kostsamma
Om valen inför matchen och tålamodet i att hålla kvar vissa spelare var bra, så fanns det synpunkter på tränarparets byten i andra halvlek. Rasmus Schüller och Victor Edvardsen klev av efter 65 minuter – och efter det rasade spelet ihop likt ett korthus. Trots en man mer för Blåränderna såg det snarare ut som att Molde var övertaliga. Mittfältet såg ihåligt och rörigt ut. Elias Andersson och Jesper Löfgren fick inte samarbetet att fungera ute till vänster i backlinjen. Molde sköljde över Djurgården i kontring efter kontring. I stället för att lugna ned spelet och spela av matchen drogs man med i norrmännens böljande fotboll. Edvardsen, som ständigt pressade och agerade uppspelspunkt, fanns inte längre på planen. Schüller ersattes av Besard Sabovic som inte alls kom till sin rätt.

Orutinen lös igenom
Moldes spännande 19-åriga anfallare David Fofana har bombat in 9 mål på 16 matcher i den norska ligan. Det har inte gått obemärkt förbi då norrmännen hoppas på att få in bud omkring 100 miljoner kronor för att sälja talangen till större klubbar. Han var säkerheten själv när han placerade in 0–1 vid Vasyutins vänstra stolpe. I firandet efter sprang han fram mot hemmalagets klack för att hyscha supportrarna – något som den ungerska domaren inte gillade. Han hade inget annat val än att visa upp det gula kortet – det skulle visa sig att bli förödande för det norska laget. I andra halvlek kom ivorianen sent in i en duell med Haris Radetinac och det röda kortet var ett faktum. Efter matchen beskrev anfallaren domaren som “shit” – och på frågan om hyschandet svarade han att han “hade gjort det igen”. Anfallaren är förvisso talangfull, men har en del att slipa på innan han kan hävda sig på den stora scenen. 

Den osynliga giganten 
Den tidigare nämnda Rasmus Schüller har varit en av Djurgårdens bästa spelare sedan han anslöt inför fjolåret. Årets säsong har växlats med enastående prestationer, svajigare insatser och framför allt en del skadeproblem. Finländaren jobbar oftast i det tysta och får därmed inte alltid den uppmärksamhet han förtjänar. I stället kan han få kritik för att han inte syns tillräckligt mycket. Kvällens match gav facit, svart på vitt, över hur viktig mittfältaren är. Innan 31-åringen byttes ut såg spelet stabilt och bra ut. DIF vann tillbaka bollen och hade god kontroll på matchen. När Schüller inte längre fanns på planen såg allt annorlunda ut. Det var en hönsgård i mitten – vilket gjorde att Molde inte hade några problem med att spela sig igenom.

En blick säger mer än tusen ord
Den var förutbestämd. Den var inövad. Den var hämtad direkt från Kaknäs. Magnus Eriksson tittade på Emmanuel Banda och nickade med huvudet. Därefter satte kaptenen igång frisparken snabbt med en perfekt genomskärare till zambiern som enkelt kunde sätta bollen i nät. En gnutta fotbollsgodis från matchen bästa spelare – Magnus Eriksson. Han var så där jobbig för motståndarna som bara han kan vara. Bosse Andersson har varit speciellt skicklig på att värva in unga spelare från Afrika och förädlat vidare – eller spelare från lägre divisioner. Men värvningen av Eriksson måste vara en av sportchefens allra bästa. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-09-15 23:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården