Tele2 Arena, 2021-07-05 19:00

Djurgården - Örebro
3 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Örebro SK
Spelarna fick fira med supportrarna efter 3-0 mot Örebro.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Örebro SK

Djurgården bjöd på fint spel och tre nya poäng inför hemmapubliken i mötet med Örebro. Slutresultatet skrevs till 3-0 vilket betyder att Stockholmsklubben klättrar upp i serieledning.

Fart och fläkt från minut ett
Det gick att se på hemmalaget att de var riktigt taggade och sugna på match. Direkt när domaren blåste igång den första halvleken satte man in en hög press. Längs fram fanns snabbhet i form av yttermittfältarna Joel Asoro och Edwards Chilufya. Mellan dem löpte Kalle Holmberg. Dessa tre var starkt bidragande till att Djurgården enkelt kunde vinna boll långt in på Örebros planhalva. Innermittfältarna och backlinjen följde med och Örebro fick aldrig vila med bollen under de inledande 20 minuterna. Trots detta fortsatte bortalaget förgäves spela upp via korta utsparkar. Djurgården fick utdelning redan efter 15 minuter när Chilufya kom ensam med Allain i bortamålet. Han gjordes ner och straffspark tilldelades hemmalaget. Fram klev Witry som säkerheten själv och 1-0 var ett faktum. Det blev första halvlekens enda mål. I den andra halvleken prickade Magnus Eriksson in ett distansskott och Emmanuel Banda satte spiken i kistan i matchens slutskede. 

Joel Asoro skapade oreda på sin kant
Asoro anslöt till Djurgården inför säsongen och ansågs av många vara en potentiell supervärvning. Den första tiden i Stockholm har dock varit tuff. Minimalt med speltid i England, Nederländerna och Italien har medfört att utvecklingen avstannat. Detta har gjort att han behövt tid för att anpassa sig till den Allsvenska fotbollen. Därför har han inte fått den speltid i Djurgården som han och många andra hade hoppats på. Men i kvällens match fick han chansen från start för första gången, efter fem tidigare inhopp. Det som förvånade en del supportrar var att han startade ute på en kant och inte centralt. Efter första halvlek var det nog ingen som tyckte det beslut var fel, snarare tvärtom. Från sin kant fick han tid och ytor till att använda sin snabbhet och teknik. Asoro lyckades ta sig förbi flertalet gånger och var ständigt ett hot. Anfallaren ansvarade dessutom för alla hörnor och var nära assist via den vägen. 

Den gode Bosse kanske inte var så tokig
Det var efter Djurgårdens överkörning av Malmö FF (3-1) tidigare i år som Bosse Andersson hyllade Hjalmar Ekdal. Malmös stjärnförsvarare Anel Ahmedhodzic hade ryktats till stora klubbar för höga summor. Då sa Bosse Andersson: 
  - Det snackas om en hög prislapp på Anel Ahmedhodzic. I så fall ska jag ha det dubbla för Hjalmar Ekdal. 
  De flesta såg det mer som ett skämt, men nu har kanske Bosse fått vatten på sin kvarn. Hjalmar Ekdal fortsatte imponera mot Örebro. Han vann i stort sett alla dueller och agerade lugnt med bollen. Under hela matchen var även bra på att transportera boll framåt över stora ytor. Det enda som saknas för Ekdal den här säsongen är ett mål annars har han varit nästintill felfri. 

Är Jacob Widell Zetterströms plats att förlora nu
Aleksandr Vasyutin började säsongen som Djurgårdens etta mellan stolparna. Han gjorde det bra och en del supportrar trodde att han skulle bli lagets nya stora målvakt. I omgång sju skadade han sig vilket öppnade upp för Jacob Widell Zetterström. Han har startat de två senaste matcherna och hållit nollan i båda. I dessa matcher har Widell Zetterström agerat lugnt och med pondus. I debuten mot Göteborg räddade han en poäng genom sin räddning i slutet. Mot Örebro fick han mest visa upp sitt spel i luften med många nedplock och utboxningar från hörnor och inlägg. Han har gjort det så pass bra att han nu ses som Djurgårdens etta i Vasyutins frånvaro. 

Publiken äntligen tillbaka
Över 7 000 säsongskortsinnehavare var tillbaka på Tele2 Arena efter ett och ett halvt år. Det märktes på alla hur mycket man hade längtat efter Djurgården. Det sjöngs tidigt växelsånger mellan sektionerna och under inmarschlåten var det en känsla av gåshud. Publikens närvaro  blev otroligt viktig matchen igenom. Djurgården gick fram i våg efter våg med publikens stöd i ryggen. Matchens lirare måste nästan tilldelas alla sjungande djurgårdare. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2021-07-05 22:44:47
Author

Fler artiklar om Djurgården