Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Sepsi OSK
Joel Asoros bländande insatser i dubbelmötet med Sepsi lär dra blickarna till sig.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Sepsi OSK

Djurgården tappade in en boll tidigt, men vände sedan på steken och körde över rumänska Sepsi med totalt 6–2 över 180 minuter. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter torsdagens möte på Tele2 Arena.

Vann mentala fighten
Precis som i hemmamötet med Rijeka stod DIF för en ganska så platt inledning av matchen, där gästerna kunde etablera sitt spel. Till skillnad från det kroatiska motståndet lyckades också Sepsi förvalta spelövertaget när en tveksamt dömd frispark letade sig in bakom Jacob Widell Zetterström via stolpen redan i den åttonde spelminuten. 3–2 sammanlagt i det läget och med den så kallade bortamålsregeln ur spel skulle det bara krävas ett mål till från gästerna för att ta dubbelmötet till förlängning. I stället knöt DIF näven i fickan och bara ett par minuter senare var repliken ett faktum, efter att Hampus Finndell stött in 1–1 från nära håll. När Joel Asoro dryga tio minuter senare tryckte in 2–1 var det som att luften gick ur motståndet. 5–2 totalt kändes för jobbigt på bortaplan och rumänerna fick aldrig chans att få verklig vittring på avancemang. I stället blev mötet på Tele2 trots den otrevliga inledningen ensidigt till förmån för hemmalaget – som än en gång visade att man kan vända på steken, även när det gäller som allra mest!

Stundande köprace i blårandigt?
”Buy low, sell high”, brukar vara ett bra tips i börsvärlden. En viss Bosse Andersson gillar att följa samma devis, även om han förstås även gått på ett par minor under åren som sportchef. I dagens DIF sitter Bosse på ett verkligt ess i form av Isak Hien, som uppvaktas nära av bland annat Torino och som ser ut att kunna lämna vilken dag som helst. Men faktum är att det finns många namn i DIF som lär kunna vara intressanta för klubbar i betydligt större ligor än Allsvenskan – åtminstone ett i varje lagdel. Jacob Widell Zetterström stack kanske inte ut just idag, men Hampus Finndell och Joel Asoro utmärkte sig desto mer. Båda har redan erfarenheter från kontinenten på meritlistan och har samtidigt utmärkt sig positivt under hela DIF:s Europaäventyr 2022. Finndell har på fyra matcher stått för två mål och även varit viktig i kampen på mittfältet. Lägg till det tre mål och två assist hittills i seriespelet. Asoro har, i sin tur, stått för smått makalösa 4+1 när Rijeka och Sepsi städats av – samt fina 5+3 i seriespelet, trots att han mest varit inhoppare. En inte allt för vågad gissning är att Bosse Andersson kan ha en del intressenter på sina guldkalvar framöver.

Manfall centralt oroar
Inför det viktiga mötet med Sepsi på Tele2 Arena valde firma Bergstrand–Lagerlöf att chansa på mittfältet. Rasmus Schüllers säsong har kantats av skadefrånvaro, men finländaren är otroligt viktig för balansen på mittfältet. Kanske hoppades man på att hans lår skulle hålla för en halvlek av chansdödande? Redan efter knappa halvtimmen var det dock färdigspelat, när Schüller blev sittande i gräset. Något tidigare hade även mittfältskollegan och målskytten Hampus Finndell fått en smäll och börjat halta. Han skakade av sig det hela tillfälligt, men när lagen kom ut till andra halvlek stod det klart att även Finndell fått avbryta matchen. Det återstår nu att se vilken status det är på de viktiga mittfältarna – och vilka lösningar tränarna tvingas till om de inte finns tillgängliga. Först väntar Kalmar hemma redan på söndag – och det första mötet med APOEL är en knapp vecka bort. Ska man utgå från dagens match är tränarnas förstaval att sätta in Emmanuel Banda – och deras andraval att använda sig av Elias Andersson. Ett tredje tänkbart val kan vara att flytta upp Hjalmar Ekdal på mittfältet – och inom kort finns även nyförvärvet Besard Sabovic att tillgå. Det finns dock en anledning till att både Schüller och Finndell under en längre tid gällt som solklara starters för tränarna – och de lär främst hoppas på underverk från det medicinska teamet.

Ingen sopa i Europa
Boken Djurgården Fotbolls samlade framgångar i Europa skulle gå ganska snabbt att skriva. Faktum är att det har varit en riktig ökenvandring för supportrarna och man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta något att vara stolt över när det kommer till ämnet DIF och Europa. Fram till 2022 alltså. Då gick DIF in som underdog men gjorde processen kort med både kroatiska Rijeka och rumänska Sepsi – lag av en dignitet som historiskt vållat stora besvär för Blåränderna de gånger man Europakvalat. Kroaterna städades av med sammanlagt 4–1 medan rumänerna föll med förkrossande 6–2. Riktiga tennissiffror, ska sägas – samtidigt som andra allsvenska lag föll eller kämpade sig till kryss eller uddamålsvinster. Hur ska resultaten värderas? Det är svårt att säga nu, men det riktiga testet väntar i Champions League-meriterade APOEL från Cypern som nu är det enda som står mellan DIF och ett gruppspel i UEFA Conference League. Oavsett hur det går i det stundande dubbelmötet står en sak nu klar: årets upplaga av DIF är inget lag man skojar bort bara för att man kommer från en liga med högre ranking än Allsvenskan.

Känsligt playoffläge – då trycker Bosse på knappen?
Ingen kan ha undgått Djurgårdens senaste framgångssaga Isak Hien. Den omskolade anfallaren har växt något sensationellt i sin mittbacksroll och varit fullkomligt omutlig både i allsvenskan och i DIF:s Europaresa så här långt. Från ljumna bud från Slavia Prag och AEK Aten har temperaturen de senaste dygnen höjts avsevärt, då konkreta uppgifter placerar Hien i italienska Torino, som ersättare för Juventusflyktade stjärnbacken Bremer. Den prislapp som diskuteras har samtidigt skruvats upp från 10–15 miljoner kronor till närmare 40 miljoner. Det är en nivå som DIF sällan är uppe i och ett bud i den klassen lär bli svårt för klubben att nobba – med mindre än 18 månader kvar på Hiens kontrakt. Samtidigt står DIF inför ett direkt avgörande dubbelmöte där man vid avancemang till gruppspelet är garanterad minst 2,9 miljoner euro i rena prispengar. Att sälja Hien nu skulle otvivelaktigt skada chanserna till avancemang. Det är dessutom inte otänkbart att spelarens marknadsvärde skulle kunna öka ytterligare i ett eventuellt gruppspel – och landslagsdebuten måste samtidigt vara nära. Frågan är om Bosse Andersson ändå väljer att ”trycka på knappen”. En sak är säker: det kliar i fingrarna i alla fall.
 

Isak Bellman2022-08-11 22:48:00
Author

Fler artiklar om Djurgården