2022-11-03 18:45

Djurgården - Shamrock Rovers FC
1 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Shamrock Rovers
Glada miner efter "Mange" Erikssons 1-0-mål.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Shamrock Rovers

Djurgården tog under torsdagskvällen emot irländska Shamrock Rovers för årets sista Europamatch. Blåränderna vann med 1-0 efter mål av Magnus Eriksson. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Betydelselös match?
Inför matchen var det en hel del som menade på att dagens match var av låg dignitet, att den var nästintill betydelselös. Gruppsegern var redan säkrad och gruppens “sämsta” lag stod för motståndet. Men såväl spelarna som tränarna har varit tydliga i media med att matchen betydde mycket. Thomas Lagerlöf sade i en intervju till fotboll STHLM att man tänkte ställa bästa tänkbara lag på banan, ett löfte man också höll. När lagets startelva presenterades inför matchen var det tydligt att det var truppens elva bästa spelare som ställdes på banan. Det förvånade förvisso något när det stod klart att Victor Edvardsen “petades” till förmån för Kalle Holmberg. Men den sistnämndes form på sistone har gjort honom välförtjänt av en startplats.

Men varför hade matchen så pass stor betydelse då? Jo i och med segern cashar Djurgården in ytterligare cirka fem miljoner svenska kronor. Dessutom plockar man ytterligare 2,5 rankingpoäng som med de tidigare inspelade poängen (14,5) gör att man landar på 16,5 rankingpoäng, vilket med största sannolikhet räcker för att vara seedade i hela nästa säsongs Conference League-kvalspel. Det innebär att Djurgården lär gå en lättare väg till mötes i nästa sommars Europaspel vilket på så vis ökar chanserna till nya Europabragder! 

Ganska sömnig tillställning 
Även om laget och tränarna hade gått ut och varit tydliga om matchens betydelse så var det en ganska platt fotbollsmatch som de dryga 16 000 supportrarna på plats fick bevittna. Efter en ganska pigg inledning med mål i den 19:e minuten från kapten “Mange” Eriksson var stora delar av matchens fortsättning ingen höjdare. Djurgården skapade en del farliga chanser men kvalitéten i avsluten var många gånger för på tok för låg. Hade Djurgården varit tvungna att vinna dagens match är jag rätt säker på att man hade lyckats peta in ett par bollar till, men när inte pressen fanns där var också skärpan frånvarande. Sedan hade man inga större problem med Shamrocks offensiva spelare, även om det lyckades skrapa fram ett par farliga möjligheter. Så vinsten kändes på så vis aldrig i någon större fara, men visst hade man kunnat göra det lite mindre spännande!

Ge dem allt de vill ha! 
Det är dags att hylla kompositörerna bakom det här superbygget. De som leder laget på matcher och på träningarna ute på Kaknäs. Tränarparet Kim och “Tolle”. Sedan deras ankomst till klubben har det radats upp bra tabellplaceringar. Etta, fyra, trea och tvåa. Många gånger med trupper som inte nödvändigtvis hållit den klassen, utan som de snarare fått överprestera. I år lyckades man även med bedriften att ta sig till Europeiskt gruppspel, Djurgårdens första någonsin. I och med framgångarna har såklart även intresset för de bägge sucéetränarna ökat. Det sägs finnas utländska klubbar som rycker i dem och det finns även de som lyfter fram tränarparet som en tänkbar arvtagare av förbundskaptensposten, den dagen Janne Andersson kastar in handduken. Deras kontrakt går ut efter nästa säsong och det är många som vill se de sätta kråkan på pappret för en fortsättning i blårandigt. Och för egen del hoppas jag det sker ganska omgående. Att gå in i nästa säsong utan nytt kontrakt påskrivet känns inte optimalt. Ge dem allt de vill ha! Sättet de förändrat laget senaste åren är otroligt, hoppas de vill fortsätta på inslagen väg! 

Fram med kritan nu Bosse!
Haris Radetinac. Den nyss fyllda 37-åringen har återigen stått för en stark säsong. Senaste matcherna har han även spelat en enorm roll då han avgjort mot såväl Molde som Norrköping. Kontraktet går ut i december och visst bör han ha spelat till sig ett nytt kontrakt? Den gamla klyschan om att han är som ett gammalt årgångsvin stämmer. Han blir bara bättre och bättre för varje år som går! Det är verkligen imponerande att han trots två raka korsbandsskador kommer tillbaka, starkare än någonsin. Utöver hans kvalitéer på planen så bidrar han även enormt utanför den. Det finns få personer som är så pass bra ambassadörer för föreningen som Haris är. Flera unga spelare har pratat sig varma om Haris och berättat om vilken viktig roll han spelar för unga spelare när de ska ta klivet upp i A-lagsverksamheten. Han finns där, han är bra och han gör nytta. Det är dags för Bosse att agera nu, fram med kritan! 

Sopa i Europa
I och med dagens match mot Shamrock så gick Djurgårdens Europaår i hamn. Och wow vilken jävla sensommar och höst det har varit! Djurgården har överträffat alla förväntningar genom att gå i princip obesegrade genom hela kvalet och gruppspelet. När Djurgården i mitten av juni fick motståndet för den andra kvalomgången lottat, och motståndet blev Kroatiska Rijeka, så var det många som såg Djurgårdens chanser som låga. Visserligen snackades det om att Rijeka möjligen var på lite dekis. Man hade tappat stora delar av stommen från föregående säsong och det faktum att Djurgården var mitt inne i sin säsong och hade tävlingstempoot i sig sades ge Blåränderna en fördel. Men att man skulle gå ut och vinna dubbelmötet med hela 4-1 var det nog ingen som trodde. Efter det väntade ett dubbelmöte mot Rumänska Sepsi, och även det motståndet “städades” av med 6-1 på två matcher. Blåränderna hade imponerat stort än så länge, men nu skulle det väl allt ta stopp? Det var nämligen den Cypriotiska storklubben Apoel som stod för motståndet i play off, klubben som så spelat såväl Champions League som Europa League-gruppspel senaste åren. Där tar nog Djurgårdens Europaäventyr slut va? Men nej, Djurgården ville annat! Efter att ha kört över Apoel på hemmaplan med 3-0  i möte nummer ett åkte man ner till Cypern för returmötet. Klarade man att hålla 3-0 ledningen från hemmaplan så skulle föreningen vara klara för ett historiskt första gruppspel. Och även om inledningen av returmötet var skakig, med 2-0 tidigt i baken, så lyckades man reda ut stormen tillslut och slutsiffrorna i dubbelmötet kunde skrivas till 5-3 i blårandig favör. 

Nu väntade ett historiskt första gruppspel. Pengarna rullade in på kontot och Bosse svävade på moln. Gruppen lottades och klubbarna Djurgården skulle ställas mot var Belgiska storlaget Gent, som radat upp Europeiska gruppspel genom åren. Det var Norska, då serieledarna, nu krönta mästarna, Molde. Och så var det “slagpåsen” Shamrock. Gruppen var förvisso inte omöjlig, fast oddsen var ändå inte på Djurgårdens sida. Men återigen skulle blåränderna från huvudstaden motbevisa skeptikerna. När gruppen nu summeras har Djurgården gått obesegrade genom den. Den enda plumpen i protokollet var det första mötet med Shamrock då Djurgården gjorde en platt 0-0 match. Utöver det har Djurgården imponerat, imponerat igen och imponerat ännu mer. Man har gjort det fantastiskt! Stora summor pengar har håvats in till Bosses bankkonto vilket tryggar hela föreningens ekonomi framöver. Dessutom väntar en spännande lottning i februari, där Djurgårdens motstånd i åttondelsfinal ska bestämmas. Årets försäsong blir sannerligen något utöver det vanliga, och fasen vad kul det ska bli! 

* * *

Hur går dina tankar kring dagens match? Har du din egna spaning? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton! 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12022-11-03 21:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården