Tele2 Arena, 2023-07-02 17:30

Djurgården - Varbergs BoIS
2 - 0

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Varbergs BoIS
Jesper Löfgrens imponerande form höll i sig även mot Varberg när han blev målskytt.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Varbergs BoIS

Djurgården gjorde det som krävdes och bärgade alla poäng i återstarten av Allsvenskan när Varberg kom på besök. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Svag värdemätare, men positiva tendenser
Till en början märktes det inte av någon ringrostighet efter sommaruppehållet – i alla fall inte hos Djurgårdsspelarna. Hemmalaget klev upp högt och såg påkopplat ut direkt. Innan matchklockan visade fyra minuter hade Lucas Bergvall missat en gyllene möjlighet och Jesper Löfgren nickat in bollen i nät. Mittbackens fina form från våren höll i sig även idag och frågan är om Jacob Une Larsson kan ta tillbaka sin startplats från tidigare säsonger. Ju längre matchen gick desto mer gick tempot ned och Varberg var aldrig riktigt nära att hota DIF:s trepoängare. I stället satte Oliver Berg spiken i kistan med sitt andra mål för säsongen – även det på straff. Det krävs tuffare värdemätare framöver för att bedöma hur Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lagmaskin står sig, däremot gick det att urskilja positiva tendenser ikväll.

Mullrar igång lagom till Europa
Den här tiden för lite mer än ett år sedan var Joel Asoro kanske i sitt livs form, åtminstone hittills i karriären. Djurgården gick in i Europakvalet där han var starkt bidragande till de stora framgångarna. I vintras pratades det länge om en flytt till Frankrike, men då satte Bosse Andersson stopp på grund av ett för dåligt erbjudande. Sedan dess har Asoro inte gått att känna igen. Han gjorde förvisso mål i två raka matcher, men därefter dök en skada upp samtidigt som förtroendet från tränarna inte fanns där. Nu börjar han dock sakteligen mullra igång. Och på samma sätt som i fjol väntar ett nytt Europaäventyr med start i juli. Det återstår att se om anfallaren är kvar i Djurgården då, men formkurvan pekar uppåt – något som tas emot med öppna armar i Djurgårdsled.

Har utfasningen inletts?
Magnus Eriksson har varit en given del av DIF:s startelva sedan han gjorde comeback i den blårandiga tröjan för knappt tre år sedan. 2021 startade han samtliga matcher och vann hela Allsvenskans assistliga. Platsen i Kim och "Tolles" elva var gjuten även förra året, men i år har det varit mycket upp och ned. Bänkad i tre av de fem senaste matcherna kombinerat med att han ofta byts ut tidigt skvallrar om att kaptenen eventuellt är på väg att fasas ut ur startelvan. Alternativen är många centralt i planen och blir fler när Oliver Berg med största sannolikhet flyttar ned i samband med att en anfallare värvas in. Eriksson kommer att få en viktig roll i kommande Europaspel, men det är tydligt att 33-åringen passerat sina allra mest skimrande glansdagar. 

Supportrarna mobiliserar när svensk fotboll ska försvaras
Fredrik Reinfeldt gjorde ett minst sagt kontroversiellt uttalande förra veckan i en intervju med SVT. Svenska Fotbollförbundets nya ordförande beskrev de 19 av 32 elitklubbarnas tydliga ställningstagande mot VAR som "några få supportrar". Det var mer än bara ett märkligt uttalande i VAR-frågan, utan även ett kraftigt övertramp på det som svensk fotboll handlar om – supportrarna, medlemmarna, föreningsdemokratin och 51-procentregeln. Klubbarna och supportrarna har efter uppehållet börjat ta avstånd från Reinfeldts utspel. IFK Norrköpings och IFK Göteborgs respektive styrelser gick ut tidigare i veckan och i den aktuella omgången har AIK:s och Djurgårdens kortsidor hissat banderoller med passningar mot den före detta statsministern – alla bra initiativ i hopp om att rädda svensk fotboll och bevara den som den är. Förhoppningsvis följer fler klubbar och supportrar efter. Under dagens match sjöng Blårändernas klack dessutom om Reinfeldts avgång. 

Förstärkningar på ingång
De två senaste transferfönstrena har varit stillsamma för Djurgårdens del när det kommer till försäljningar. Endast Isak Hien och Hjalmar Ekdal har lämnat. Det ser ut att bli ändring på det i sommar. Victor Edvardsen är borta, och Elias Andersson och Wilmer Odefalk sägs vara nära Lech Poznan respektive BP. Som om inte det vore nog riskerar man att tappa Hampus Finndell och Joel Asoro innan fönstret stänger. Därför behövs det förstärkningar – och gärna omgående. Bosse Andersson verkar ha hittat ett par av dessa. Från pressläktaren gick det att se Felix Vá och Musa Gurbanli, som båda har ryktats till Djurgården, följa matchen från läktarplats.

 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-07-02 21:14:00
Author

Fler artiklar om Djurgården