Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Vitória SC
Djurgården kom ut med en energi och frenesi som saknats på Stockholmsarenan.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Vitória SC

Med nytt ledarskap och ny energi bjöd Djurgården den portugisiska ligafemman Vitoória FC till rejäl kamp i en match som för blårandig del dessvärre slutade i förlust. Forum 1891 har summerat matchen i fem spaningar.

Nytt ledarskap - ny energi?
Att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf fått lämna Djurgården har nog ingen som följt svensk nyhetsbevakning sista dagarna missat. Orden kring avskedet, på vilket vis det gjordes och vad tränarna betytt för föreningen genom åren har det redan ordats tillräckligt om. Även om det verkligen ska betonas att duon gjort väldigt mycket gott för föreningen under sina knappa sex år de varit verksamma. 

In i duons ställe har Roberth Björknesjö klivit uppbackad av Agon Mehmeti och Hugo Berggren. En tränarlösning som fått både ris och ros från media- och supporterhåll. Med bara ett träningspass med laget var det svårt att veta vad man skulle förvänta sig av Blåränderna denna kalla oktoberkväll. Att sätta en helt ny spelidé och spelsätt är såklart omöjligt på så kort tid.

Men att Djurgården skulle kliva ut med god energi och ett jävlaranamma efter tränarbytet, ja det var snarare ett krav än en förväntan. Kravet uppfyllde de med råge. Det var längesen man såg ett Djurgården kliva ut på Stockholmsarenan med den energi och fart som laget klev ut med idag. Spelmässigt var det kanske inte hundraprocentigt i alla situationer, men frenesin man visade upp bådar gott för framtiden! 

Positionsskiftet mellan Tokmac och Gulliksen 
I nästan alla Djurgårdens matcher 2024 då duon Tokmac-Gulliksen varit på planen samtidigt har Tobias Gulliksen utgått från en kant medan Tokmac Nguen axlat rollen som tia. I måndags (!) var det dock ombytta roller för första gången på länge och det fortsatte i samma spår ikväll. Resultatet? Positivt enligt undertecknad. Gulliksen har uttalat sig många gånger i media om att han föredrar att spela i den offensiva mittfältsrollen, något han påpekade i en intervju med Forum 1891 redan när han anlände till Stockholm. Tokmac Nguen å andra sidan har i media sagt att han kan spela på alla offensiva positioner, något han också visade idag från sin ytterplats. Med dagens prestationer i ryggen känns det givet att fortsätta på inslagen väg framöver. 

Portugiserna duktiga 
Trots Viktor Gyökeres succé i den portugisiska ligan de senaste säsongerna är Liga Portugal en liga som följs av få i Sverige. Ett lag som Vitoria går därför under radarn för många, vilket inte är märkligt på något vis. Däremot gör det att förväntningarna på kvaliteten var oviss inför mötet. I poddavsnitt med DIFpodden har Pelle Olsson, numera scout av Djurgårdens motstånd i Conference League, mer eller mindre höjt gästerna till skyarna. De har bland annat beskrivits som “väldigt spelskickliga” och “det kanske bästa laget Djurgården kommer möta i höstens Europaspel”. Inledningsvis levde portugiserna inte riktigt upp till förväntningarna, egentligen saknade hela den första halvleken farliga målchanser åt båda håll. Men att den individuella kvaliteten fanns där rådde det inga tvivel om. 

I den andra halvleken växlade däremot båda lagen upp ett snäpp och gästerna från Sydeuropa började göra sig förväntningarna rättvisa. Förutom att vara starka i omställningarna, vilket de visade redan i den första halvleken, visade man sig även vara starka i boxen. Ett mästerligt avslut av “Manu” Silva i bortre krysset och ett avslut från nära håll från inhoppande Nuno Santos räckte då hemmalaget inte mäktade med mer än ett mål denna Europakväll. Man blev också påmind av hur den sydeuropeiska fotbollen präglas av grinigt spel, maskande och filmningar. En fotboll vi gladeligen är en bit ifrån här i Sverige - även om en viss Europa-grinighet såklart är välkommet, inte minst i matcher som dessa. 

Färre men värre
Det har stormat mycket kring Djurgården senaste tiden. Med tanke på resultaten som radats upp under höstsäsongen har hypen kring kvällens Europamatch inte levt upp till det som kanske förväntades på förhand. Det här är på förhand en av säsongens större matcher och när publiksiffran presenterades till dryga 12 000 var det säkert många som höjde på ögonbrynen. Men med tanke på hur mycket som skett i Djurgårdsled sista veckorna är det förståeligt att biljettförsäljningen gått lite trögare. 

Men nog för att antalet människor på plats inte var några rekordsiffror, ikväll levererade Djurgårdsfamiljen en av sina bättre läktarinsatser på länge. Det är inte bara spelarna som går igång på Europamatcher, så gör även publiken. Höga ljudtoppar, ett jäkla gung och burop mot motståndarna som man endast får uppleva i dessa matcher. Det var uppenbarligen inte bara spelarna som behövde en nystart, så även supportrarna. Idag levde man än en gång upp till det välkända  epitetet “färre men värre”. 

Framtiden
Efter derbyt skrev undertecknad om tankarna inför framtiden. Mycket kändes ovisst, vilket det även gör än idag med ny tränare och ny föreningsanda. Även om negativiteten runt föreningen och laget på inget vis känns bortblåst, så är känslan att den numera är kraftigt nedtonad. Gemene djurgårdare har tagit till sig Roberth Björknesjö som ny huvudtränare, spelarna känns gladare än på länge och spelet ikväll såg många gånger väldigt spännande ut. Det om något bådar gott för framtiden. Nu gäller det för spelarna, den sportsliga organisationen och föreningen i stort att ro den här säsongen i hamn. I Allsvenskan är målet såklart att återta en Europaplats och i Conference League finns det ännu väldigt mycket att spela om, dagens resultat till trots. Kim Bergstrands ord från halvtidspausen i Norrköping 2019 passar väldigt väl för hur Djurgården ska tackla säsongsavslutningen: TILLSAMMANS. 

* * *

Har du din egna spaning från 1-2-förlusten? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-10-24 22:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården