NP3 Arena, 2022-05-01 17:30

Sundsvall - AIK
0 - 2

Fem spaningar efter GIF Sundsvall - AIK : Tittar du Janne?
Spelarna i AIK firar ett av målen på NP3 Arena.

Fem spaningar efter GIF Sundsvall - AIK : Tittar du Janne?

AIK:s första trepoängare på bortaplan säkrades på NP3 Arena i Sundsvall. Segerregisör blev Jordan Larsson med ett mål och en assist. Nedan kommer mina fem spaningar från matchen.

Bortaspöket
Än går det inte att säga att “spöket” är borta. Det krävs mer än att bortaslå Sundsvall för att mena på att problemet är löst. Det går däremot att konstatera hur gårdagens prestation var ett steg framåt i förhållande till  hur det under de senaste säsongerna sett ut för AIK utanför huvudstaden. 

Under de inledande 10-15 minuterna av matchen såg det ut som så ofta förut. Visserligen har Bartosz tryckt på hur jobbigt det varit i de tidigare bortamatcherna där laget släppt in tidiga mål och kanske var det en försiktighetsåtgärd. Med den eventuella brasklappen så lämnade inledningen mycket att önska ändå. Efter dryga kvarten var det inte längre något snack om vilket lag som var det bättre och AIK kunde till slut vinna komfortabelt med 2-0, något AIK sällan gör på bortaplan. 

Den “gängpress” som Nabil tidigare pratat om liknade mer någon typ av “gångpress”. Lite så har det också varit under säsongen. Under försäsongen var den höga pressen tydlig, men i seriespelet har den lyst med sin frånvaro. Om den aggressiva pressen inte finns mot Sundsvall så är frågan när den kommer att ske.

Mendes från start
Backlinjen har börjat sätta sig likt den förra säsongen, men igår saknades både Lustig och Milosevic. I Lustigs frånvaro fick Mendes chansen på högerbacksplatsen. Den unge ytterbacken stod för en stabil insats. På hockeymaner var Mendes sånär att styra in ett skott i mål, men en fladdrande högerhand från målvakten i Sundsvall nekade honom målet.  Om det är något Mendes kan erbjuda som Lustig saknar så är det fart och kreativitet i offensiven. Just ur den aspekten tycker jag däremot man ska kunna kräva aningen mer från Mendes i en match som igår där AIK styr spelet och där Sundsvall var uddlösa. 

Insatsen som Mendes står för är helt klart godkänd, men i just den här typen av matcher vill jag se en än större frejdighet från honom i offensiv riktning. För i den bästa av världar ser jag hur laget skulle kunna anpassa sig efter motstånd i såväl sitt egna spel som i startelva. Förväntas en matchbild likt den igår så ser jag gärna att Mendes får spela från start, inte minst om det är ett tajt spelschema och Lustig då kan vilas. Med det sagt så har Lustig verkligen visat att det är hans plats ute till höger under den senaste tiden. 

Lukrativa ytor
Det största glädjeämnet att ta med sig från Sundsvall utöver de tre poängen var att Jordan Larsson hittade rätt. Anfallaren har fått en tydligare roll för var match som gått och är nu ofta i den yta som även Stefanelli är skicklig på att söka upp. När Stefanelli spelar som vänsterytter blir han ofta väldigt central, vilket fungerar då Otieno mer eller mindre kan hålla hela vänsterkanten själv. När både Stefanelli och Jordan befann sig i ytan mellan Sundsvalls mittfält och backlinje så kunde AIK skapa flertalet chanser med sitt kombinationsspel. 

När Jordan hamnar rättvänd mot motståndarnas försvarslinje kommer det att hända grejer, det fick vi tydligt se igår. Förutom det mål han gjorde på egen hand och den assist han slog till Nabil så stod han för instick under matchens gång som visar hans klass. Det är synd att Jordan med största sannolikhet enbart spelar i svartgult till sommaren då jag är övertygad om att han tillsammans med Nabil och Stefanelli hade hittat varandra på ett än bättre sätt och kombinera sig förbi försvarande lag. Det ska bli spännande att se om den här typen av ytor fortsätter att komma, även mot bättre motstånd. 

Tittar du Janne?
Den största skillnaden på AIK:s två senaste matcherna jämfört med dem dessförinnan är att Bilal spelat. Mittfältaren är så självklar i allt han gör och överglänser i mina ögon de flesta mittfältare som finns i andra topplag i serien. Följer man inte AIK på nära håll är det nog lätt att tro att Bilal endast har en fin passningsfot, men faktum är att han börjar bli mer och mer komplett hela tiden. Han kan vända bort motståndare, vinna dueller och täcka stora ytor också, även om passningsfoten är hans största styrka. 

När Bilal får bollen på mittfältet så är det så ofta som han hittar upp på Jordan, Stefanelli eller Nabil. Att ha den skickligheten med att slå ut motståndarens mittfält är guld värt och där är Bilal fundamental för AIK. 

Innan jag svävar iväg allt för mycket så är jag med på att Bilal inte ska spela i landslaget redan nu, men det behöver nog inte dröja så länge innan han finns med i truppen. Den unge mittfältaren bär kaptensbindel i det svenska U21-landslaget och visar sig vara en av de största nycklarna i ett guldjagande AIK. 

Stabbiga fötter i uppspel
Milosevic som inte helt opassande tog sin tredje varning i derbyt mot Djurgården var avstängd mot Sundsvall. När även Lustig saknades så fick Per Karlsson ställa upp bredvid Sotte. Kanske är det onödigt fokus enligt några då de gjorde det mesta rätt defensivt. Laget höll nollan och AIK vann, men i uppspelen var det skrämmande dåligt emellanåt. I matchens inledning spelade de mycket till varandra, men de saknade både mod och skicklighet att spela upp till mittfält eller anfall. Vid ett gäng tillfällen så hade båda möjligheten att hitta Bilal, Seb eller övriga men valde istället det säkra alternativet. Ska AIK skapa chanser mot ett lågt stående Sundsvall så behöver även mittbackarna kunna bidra med uppspel.

De gånger som AIK lyckades spela framåt i planen så hamnade ansvaret främst på Bilal, Seb och Otieno. De två förstnämnda droppar ner och ger möjligheter med sina fina högerfötter medan Otieno snarare kan transportera bollen framåt i banan. 

Jag tycker således att AIK inte ska spela med både Per Karlsson och Sotte samtidigt, då ser jag hellre att Lustig framöver flyttar in och Mendes spelar till höger. När det som igår inte finns någon annan möjlighet så är det såklart inte fullständig panik då både Pertan och Sotte är skickliga försvarare. 

Vad är era tankar kring matchen? Ska man kunna kräva mer mot Sundsvall? Hur bra var Mendes?

Filip Barkman2022-05-02 15:25:37
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen