Örjans Vall, 2021-11-01 19:00

Halmstads BK - AIK
1 - 0

Fem spaningar efter Halmstad - AIK: Bortaspelet sänker AIK
Mikael Lustig och Sotirios Papagiannopoulos deppar.

Fem spaningar efter Halmstad - AIK: Bortaspelet sänker AIK

AIK tappade ytterligare mark i toppstriden när man återigen förlorade på bortaplan. Insatsen var en besvikelse och nu känns det som att guldtåget har gått. Här är mina fem spaningar från matchen:

En ny bedrövlig insats på bortaplan
Det börjar bli tjatigt att konstatera men återigen står AIK för en svag insats på bortaplan och återigen är det mot ett betydligt sämre motstånd, på pappret. Idag vinner Halmstad fullt rättvist och hade man inte vetat om tabelläget inför matchen kunde man nästan tro att det var halläningarna som slogs uppe i toppen. Det är tyvärr bortaspelet som ser ut att kosta AIK i den allsvenska guldstriden, senast laget vann borta var i derbyt mot Djurgården.

Att det kan skifta så mycket i inställning och spelstil borta kontra hemmaplan är för mig helt obegripligt. Vad säger Bartosz till spelarna innan matchen? Och varför visar inte spelarna samma inställning som de gör hemma på Friends? AIK är trots allt mitt inne i en guldstrid och då får det inte se ut så här om man vill vinna guld. 

Den mentala biten är något som Bartosz måste jobba med och att få spelartruppen att komma in med rätt inställning till varje match. Just nu känns det som allt för många spelare springer runt på planen och tror att allt ska lösa sig självt. AIK måste visa mer kämpaglöd i dessa typer av matcher och den här säsongen har det blivit alltför många ickeprestationer för att det ska räcka till guld.

Janosevics insats i målet
Det var nog många med mig som fick en klump i magen när de såg att Kristoffer Nordfeldt inte fanns med i matchtruppen. Det innebar att Budimir Janosevic fick vakta målet för första gången sedan den 16 augusti hemma mot Sirius. Trots att serben släppte ett mål förbi sig så var det inte “Budas” fel att AIK förlorade. Janosevic stod för ett par högklassiga räddningar när Halmstad anföll och tvingades till svettig parad redan efter 20 sekunders spel. Segermarginalen för Halmstad hade varit betydligt större om inte serben räddat AIK. Med det sagt hoppas jag att skadan på Nordfeldt inte är alltför allvarlig och att han snart är tillbaka. “Buda” är bevisligen en okej andremålvakt men han har bevisat att han inte håller för att vara förstavalet i ett allsvenskt topplag .

Bartoszs matchcoachning
När Stefanelli skadade sig i slutet av den första halvleken tyckte jag att det var ett perfekt läge att byta in Erik Ring som gjort ett förhållandevis piggt inhopp senast mot Malmö. Bartosz tänkte annorlunda och valde att byta in en iskall Filip Rogic istället, något jag anser var felaktigt. AIKtränaren lyckades inte alls med bytena den här matchen, då Grzelak väntade alldeles för länge med att göra förändringar. Att Bartosz valde att behålla Henok Goitom och Nabil Bahoui på planen hela matchen, är för mig en gåta. Det var uppenbart att anfallsspelet inte fungerade och istället för att ta ut en ytter ( Zach Elbouzedi) för Bojan Radulovic borde Bartosz bytt ut någon av dessa herrar. Att dessutom vänta med att ta in Erik Ring med sju minuter kvar var ytterligare ett felbeslut enligt mig. Att inte kunna påverka matchbilden mer efter den usla första halvleken är också det ett underbetyg. Det fanns tydliga brister i AIKs matchplan och det måste Bartosz kunna åtgärda. 

Självklart är det inte bara han som ska hängas efter den här förlusten, men man måste kunna ställa högre krav på coachinsatsen. Detta bevisar bara att Bartosz fortfarande har en del kvar att jobba på.

Sista säsongen för Henok?
Goitoms insats idag var liksom hela lagets underkänd. Det går ofta för långsamt och när han väl får bollen leder det inte till mycket konstruktivt. Kanske att åldern till slut börjar ta ut sin rätt för evighetsmaskinen Goitom? AIKkaptenens kontrakt går ut efter den här säsongen och i mina ögon vore det klokt att inte förlänga med Goitom. Jag uppskattar verkligen allt Henok har gjort för klubben och den dagen han väljer att tacka för sig så bör han bli ordentligt hyllad, men det är dags att gå vidare. Anfallaren har visserligen fyllt en nyttig funktion som inhoppare de senaste matcherna men tyvärr håller han inte för att vara en startspelare i AIK längre. Dagens match är ytterligare ett bevis som stärker min tes. Jag ser gärna att Goitom blir kvar i klubben efter att han lagt av och det diskuteras om en framtida tränarroll något jag tror skulle passa perfekt.

Dags att skola om Lustig till mittback?
Den här tanken är något jag reflekterat över tag. Lustigs insatser under hösten har lämnat en hel del att önska. Han hamnar ofta fel postionsspelet, det går ofta för långsamt, han bidrar för lite offensivt och inläggsspelet är för svagt. Idag var tyvärr inget undantag och jag tror att Lustigs dagar som ytterback är över. Dock har han potential att bli en bra mittback. Han har längden och är tillräckligt snabb för rollen. Med Milosevic och Sotte har AIK det redan bra ställt på den positionen, men vill vi behålla Lustig så måste vi skola om honom, då vi måste ha en ytterback som bidrar mer i offensiv riktning enligt mig. Kanske borde även Bartosz fundera över att byta formation från 442 till 352 eller 343, något jag tycker vi har material för att göra.

Vad är era tankar om matchen?, Har AIK fortfarande chans att vinna guld? Är detta Henoks sista säsong? och borde Bartosz ändra formation?
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-11-01 23:30:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen