Örjans Vall, 2023-04-16 17:30

Halmstads BK - Djurgården
2 - 0

Fem spaningar efter Halmstads BK – Djurgårdens IF
Piotr Johansson och övriga Djurgårdsspelare fick det inte att stämma på Örjans Vall.

Fem spaningar efter Halmstads BK – Djurgårdens IF

Det är mycket som oroar i Djurgårdens spel och frågorna är många. Det blev inte bättre efter matchen mot Halmstad, som slutade i förlust. Här är Forum 1891:s fem spaningar från Örjans Vall.

Mardrömsstart efter svårt beslut
Tidigare i veckan kom den jobbiga nyheten att Jacob Widell Zetterström troligtvis missar hela vårsäsongen. I samband med det röda kortet mot Sirius skadade han tummen – en skada som kräver operation. Där och då slängdes André Picornell in i hetluften som allsvensk debutant – något som 19-åringen hanterade på ett bra sätt. Det var trots detta osäkert kring vem som skulle ta plats mellan stolparna mot Halmstad. Skulle talangen få chansen efter en bra insats? Eller skulle Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf falla tillbaka på rutinen i form av Tommi Vaiho? För protokollets skull bör det nämnas att det är ett stort tapp i kvalitet att gå från Widell Zetterström till övriga två, och det är av den anledningen den tuffaste skadan DIF hade kunnat få. Tränarnas val föll på Picornell och startdebuten blev inte vad han hade hoppats på. Talangen kom ut snett efter en fast situation, vilket sedan resulterade i ett baklängesmål. Annars gjorde han det han skulle, men det ska bli intressant att se vem Kim och “Tolle” väljer i kommande matcher. 

Något måste hända
Några månader kan göra mycket med ett fotbollslag. Allt var guld och gröna skogar i föreningen för inte så länge sedan – och nu har allt förändrats. Mot två nykomlingar och mot ett lag, som på förhand av många ansågs höra hemma på den undre halvan, har DIF endast fått med sig fyra poäng – vilket är alldeles för dåligt. Få spelare utmärker sig och det går inte att se någon tydlig progression i spelet. Snart väntar betydligt tuffare matcher och känslan är att något måste hända om detta inte ska bli en riktig mellansäsong. 

Inte knäckt koden
Offensiven har verkligen inte kommit igång för Djurgården den här säsongen. Kemisterna Bergstrand-Lagerlöf letar fortfarande efter rätt formel för sina anfallsexperiment. Ska Berg spela nia eller inte? Hur vill man använda Bergström? Vilka av Edvardsen, Radetinac, Asoro, Wikheim och Fallenius ska starta på kanterna? Frågorna är många och så här långt har ingen besvarats – mycket på grund av att ingen har tagit chansen. 

Långt till sommaren
Det är något som inte känns hundra i Blårändernas försvarslinje. I år har man hattat runt på olika mittbackskonstellationer i försök att hitta Marcus Danielsons partner. Jesper Löfgren och Carlos Moros Gracia har turats om att spela och fått sina chanser, utan att imponera. När Bosse Andersson släppte Hjalmar Ekdal till engelska Burnley hoppades många supportrar att en ny mittback från en högre hylla skulle plockas in. Så blev inte fallet och nu är det en lång väntan till sommaren – då det mesta talar för att Jacob Une Larsson vänder hem från sin sejour i Grekland. 

Belåtna tränare – besvikna spelare
Kim och “Tolle” har varit tydliga på försäsongen och i inledningen av Allsvenskan att den hårda konkurrensen bara är positiv – ett så kallat lyxproblem. Träningskulturen är a och o för duon där bra träningsveckor belönas med speltid på planen. En bred trupp ger dem möjligheten att välja spelare som är i form, samtidigt som de kan anpassa laget efter egenskaper som behövs i den specifika matchen. Känslan är dock att dagens trupp ändå är en, eller ett par spelare för stor på vissa positioner. Bosse Andersson hade nog räknat med att en av Joel Asoro eller Hampus Finndell, kanske till och med båda, skulle lämna i vinter, men så blev inte fallet. I år har många stora allsvenska namn fått sitta vid sidan. Mot Halmstads BK fick Victor Edvardsen, Gustav Wikheim, Haris Radetinac och Besard Sabovic, för att nämna några, inleda på bänken. Tidigare har även Joel Asoro blivit petad. Bortsett från en liten incident från nämnde Asoro har det inte varit något gnäll från spelarna, och förhoppningsvis stannar det där, men det kan mycket väl vara endast en tidsfråga innan besvikna spelare börjar göra sig hörda.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-04-16 20:28:00
Author

Fler artiklar om Djurgården