Tele2 Arena, 2021-05-16 17:30

Hammarby - Djurgården
2 - 2

Fem spaningar efter Hammarby IF - Djurgårdens IF
En frustrerande eftermiddag för Djurgården.

Fem spaningar efter Hammarby IF - Djurgårdens IF

Det var dags för årets första allsvenska derby mellan Djurgården och Hammarby. Då tappade bortalaget sin ledning både en och två gånger. Lagen fick dela på poängen i en match som slutade 2-2.

Årets sämsta match
Djurgården har flugit fram i år och hade inför matchen endast förlorat en match. Spelet har dessutom imponerat med många mål och offensivt inriktad fotboll. Matchen mot Hammarby var en rejäl plump i protokollet. Det var långt mellan lagdelarna och man hade svårt att etablera något eget spel. Mittfältet och backlinjen försökte med längre bollar spela sig ur, men Bärkroth, Holmberg och Chilufya hade svårt att suga åt sig dem. Djurgårdens framgångsrika press sågs inte alls till i matchen. Det fanns ändå möjligheter till tre poäng genom farliga målchanser. Witry hade ett skott tätt utanför i en farlig yta, Holmberg rann igenom och borde gjort sitt andra för dagen och Radetinac testade Hammarbys målvakt sent i matchen. Men det här var inte Djurgårdens dag. Trots ledning, två gånger om, åker laget hem med en poäng. 

Äntligen Kalle Holmberg
Anfallaren har fått utstå en hel del kritik de senaste veckorna. Flera missade målchanser har gjort att frågan om Holmbergs vara eller icke vara i startelvan har väckts. Förutom detta har han haft en stark inledning på säsongen. Presspelet som Holmberg sätter igång är a och o i Djurgårdens spel. Varken Emir Kujovic eller Joel Asoro gör det här lika bra. Idag kom så det efterlängtade målet för 28-åringen. Han tog emot ett inspel från Chilufya och avslutade snyggt i bortre hörnet. Holmberg bryter därmed en sju matcher lång måltorka i alla tävlingsmatcher. Förhoppningsvis ger målet ytterligare självförtroende och samtidigt är det extra skönt att tysta nya kritiker. 

Nya skador oroar 
I förra matchen mot Östersund klev Une Larsson och Schüller av med skador och det var oklart om de skulle kunna delta i derbyt. Glädjande för alla djurgårdare var att båda fanns med från start. Men allt skulle inte visa sig vara frid och fröjd. Redan efter 25 minuter tog sig Vasyutin för höger lår efter en inspark. Målvakten, som varit en succé hittills, tvingades byta och in kom Vaiho. Som om inte det var nog fick Une Larsson problem i slutet av den första halvleken. Han haltade runt och verkade besvärad. När lagen kom ut efter pausvilan stod Löfgren redo för inhopp. Det återstår att se hur allvarliga skadorna är. Med tanke på vilka spelare som klev av finns det anledning för supportrar att känna en viss oro. 

Jobbig eftermiddag för Edward Chilufya
Förväntningarna var skyhöga på den snabbe yttern efter insatsen i den senaste matchen. Många hoppades på nya soloräder, likt den mot Östersund. Det blev dock inte den match som supportrar eller Chilufya själv hade önskat. Han såg vilsen ut och hamnade i ovana situationer. När långa passningar slogs var det oftast han som skulle ta ned dem. Med en tung försvarare i ryggen var detta lättare sagt än gjort för den omkring 170 centimeter långa zambiern. Chilufya försökte, med hjälp av sin snabbhet, komma runt på sin kant utan resultat. Han får förvisso assisten till Holmbergs mål men är i stort sett osynlig matchen igenom.

Hampus Finndell växer för varje match
Den unga mittfältaren har fått stort förtroende i år. Det var få som trodde att han skulle ta dessa kliv med Elias Andersson, Emmanuel Banda och Curtis Edwards som konkurrenter om samma plats. Ända sedan segern mot Norrköping har Finndell varit ordinarie bredvid Eriksson och Schüller. Det märktes tydligt mot Degerfors att Finndell saknades. I dagens match var han tillbaka från sjukdom och fick göra sitt andra mål för säsongen genom ett imponerande tekniskt nummer. Med fart och finess sköt han in 2-1 via stolpen på halvvolley. Om Finndell fortsätter spela som han gör nu kan Bosse Andersson ha en ny dyr försäljning på gång.  

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2021-05-16 20:41:07
Author

Fler artiklar om Djurgården