Fem spaningar efter Hammarby IF – Djurgårdens IF
Det blev en tuff dag på Tele2 för alla Blåränder efter 4–3 mot Hammarby.

En händelserik eftermiddag på Tele2 Arena fick en ända med förskräckelse för blårandig del, när DIF föll med uddamålet mot antagonisterna Hammarby. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Glömde någon ställa väckarklockan?
Det var inte oväntat att Hammarby skulle ta initiativet när matchen drog i gång, men det var helt klart något som saknades för gästerna i den första halvleken. Det kändes avslaget och oinspirerat och det var Bajen som vann nästan varje andraboll. Trots att två startspelare i Fenger och Djukanovic tvingades bryta på grund av skada kunde hemmalaget behålla initiativet halvleken igenom – och även om man kanske inte stod för någon superkreativ fotboll skulle man få utdelning. I den 31:a minuten var Marcus Danielson inblandad i en konstig situation där han slog till bollen med handen i boxen efter att ha tagit bollen på låret. Besara gjorde inget misstag från elva meter – och på stopptid slog han en hörna där Adjei hann före Magnus Eriksson och volleysköt 2–0 förbi både Danielson och Vaiho i bortamålet. Resultatet var kanske i överkant, men visst förtjänade ett yrvaket och sömndrucket DIF att ligga i underläge i paus. I andra halvlek skulle man komma igen, men tvåmålsunderläget från första halvlek gick inte att radera ut helt och matchen slutade med förlust.

Tålamodet slut med prestigevärvningen?
När DIF värvade Victor Edvardsen från Degerfors för en högst överkomlig peng sågs det av många som lite av en kupp – för det handlade om en spelare med fin poängproduktion som redan hade erbjudanden från utlandet. Karriären i blårandigt har dock inte gått spikrakt och efter vinteruppehållet har anfallaren sett frustrerad, tung och oinspirerad ut – och ofta fått en styvmoderlig behandling av tränarna med en utgångsposition till höger. I den 49:e minuten stod han för en känslig framspelning när han friställde Oliver Berg i boxen precis före reduceringsmålet, men kanske var anfallarens öde i matchen då redan beseglat. Ett par minuter senare byttes nämligen både han och Gustav Wikheim ut i vad som får ses som ett underkänt betyg från tränarnas sida. Frågan är om det nu blir en ny vända på bänken som väntar för Edvardsen, som redan petats en gång i år och fortsätter att leta efter poängformen.

Sökes: Finsk sisu
De blårandiga framgångarna på senare år har haft en gemensam nämnare i det vägvinnande tremannamittfältet som oftast bestått av lagkaptenen Magnus Eriksson, kompletterad av löpvillige och frejdige Hampus Finndell och defensiva maestron Rasmus Schüller. Den landslagsmeriterade finlandsvensken Schüller har inte haft något emot att spela en mer undanskymd roll i förhållande till sina kollegor, men har i princip alltid gjort ett stort jobb i det tysta med att skära av passningsvägar och ge understöd till backlinjen. I ett derby där lagkapten Eriksson knappt fick 60 minuter saknades också defensiva ankaret Schüller svårt. 31-åringen klev av redan efter 37 minuters spel i förlusten mot Degerfors och har inte setts till sedan dess. Klubben har ännu inte kommunicerat något om hans fysiska status, men firma Bergstrand-Lagerlöf lär hoppas på en snar comeback och lite välbehövlig stadga centralt i planen.

Ljusglimtar i andra akten
Tränarna var inte nöjda med händelseutvecklingen efter första halvlek och man skickade några tydliga signaler med sina tidiga byten. Ingen av yttrarna Edvardsen och Wikheim fick godkända betyg. Magnus Eriksson, som tidigare säsonger knappt missat en minut, blev återigen utbytt ganska tidigt efter att ha hamnat fel i en rad situationer, bland annat vid 2–0. Ersättarna visade dock att det finns en påtaglig kokurrens i truppen där steget in i startelvan inte behöver vara långt. Oskar Fallenius såg kvick och frejdig ut i sitt inhopp – och Haris Radetinac, 37, hittade rent av nätmaskorna. Även Besard Sabovic hann utmärka sig när han i den 87:e minuten visade kyla under en dribblingsräd in i boxen och fixade fram en straff. Straffen förvaltades iskallt av Marcus Danielson, som i och för sig var högst inblandad i 0–1 men som i den andra halvleken stod för både ett mål och en assist och alltså spelade upp sig en hel del. Att sia om startelvan i nästa omgång kan bli en rejäl utmaning.

Tuff period väntar
När DIF hemmaslog Kalmar hette det att man köpte sig lite arbetsro. Tålamodet kan dock snabbt rinna mellan fingrarna och en derbyförlust gör aldrig något bättre. Nu väntar en möjlig andhämtningsmatch mot Mjällby på Tele2 om en vecka – men det är en viktigare match än man kanske kan tro för att komma på rätt köl. Tre dagar senare väntar det tredje mötet för i år med regerande mästarna Häcken, som DIF ännu inte varit nära i år. Fyra dagar efter det kommer AIK på besök i ett nytt derby. Då kommer supportrarna förvänta sig en annan laginsats än den som Blåränderna bjöd på under söndagen – och ett lag som är påkopplat redan från första minuten.