Tele2 Arena, 2024-10-21 14:00

Hammarby - Djurgården

Fem spaningar efter Hammarby IF - Djurgårdens IF
Ett derby som går till historien.

Fem spaningar efter Hammarby IF - Djurgårdens IF

DIF fick se sig besegrat i Stockholmsderbyt – ett minst sagt märkligt derby. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Formationsskiftet föll inte väl ut 
Kim Bergstrand och “Tolle” Lagerlöf har gjort sig kända för att vara principfasta under sina år i Djurgården. I en väldigt stor majoritet av matcherna under tränarduons ledning har Blåränderna formerat en variant på en 4-3-3-formation. I år med viss förändring på det i form av två sittande mittfältare och en tia i en 4-2-3-1-formation. Klart är i alla fall att fyrbackslinjen genomgående varit ett element i tränarnas filosofi. Djurgården har förvisso testat att frångå framgångsreceptet vid enstaka tillfällen, bland annat borta mot Ferencvaros i Champions League-kvalet 2020. 

I år har man valt att frångå formationen vid några tillfällen med blandade resultat genom att spela en 3-4-3-formation. Formationen har haft sina fördelar då Djurgården vunnit mycket mer boll centralt i banan än man gjort tidigare under säsongen då man i majoriteten av matcherna varit mindre numerärt. Mot Hammarby föll inte formationsskiftet lika väl ut. Även om de båda Hammarby-målen till stor del kan tillskrivas individuellt väldigt skickliga aktioner av Nahir Besara så var det ett passivt Djurgården som äntrade Stockholmsarenan under söndagen. Likt många tidigare matcher av samma kaliber var det motståndarna som till synes var mer taggade på uppgiften. Hammarbyspelarna sprang mer, vågade mer och ville mer. 

När Djurgården efter knappa 60 minuter genomförde sina första byten för matchen valde man att rodda om och gå tillbaka till en 4-2-3-1-formation igen. Vilket på inget vis kändes märkligt i och med den matchbild som rådde. 

Lagets fixstjärnor bänkade
Utöver "experimenterat" med 3-4-3-formationen experimenterade tränarteamet även med laguttagningen. Högst noterbart var det när derbyelvorna släpptes och den blårandiga elvan saknade trion Tobias Gulliksen, Tokmac Nguen och Deniz Hümmet. Fotbolls Sthlm:s chefredaktör Oskar Månsson kom med intressant statistik i ett inlägg på plattformen X. Antalet mål i Allsvenskan som de elva spelarna i startelvan gjort under 2024 uppgår till tio stycken. Nämnda trio som inledde på bänken har tillsammans samlat ihop 21 mål. 

Det är smått häpnadsväckande när man läser statistiken. Hur man än vrider och vänder på det med tidigare prestationer i ryggen, form och annat landar undertecknad i att det är oförklarligt. Visst, att inte starta alla tre går att köpa, speciellt med tanke på valet av formation. Men att bänka alla tre är oförståeligt. Förutom att det sänder märkliga signaler utåt är det svårt att argumentera för även ur ett sportsligt perspektiv.  

Kim och ”Tolles” sista derby? 
Det är inte mycket som talar för att Kim och “Tolle” står vid sidlinjen när Djurgården sparkar igång säsongen 2025. Trycket utifrån har under de senaste veckorna varit väldigt hårt och ryktena i media säger att den sportsliga ledningen kikat över alternativen på tränarposten. Det har viskats om namn som Peter Wettergren, Jens Gustafsson och Andreas Engelmark - klart är i alla fall att tränarna inte stärkte sina aktier efter dagens match. 

Duon har gjort väldigt mycket gott för föreningen genom åren och stabiliserat laget i toppen igen. Men någon gång når man vägs ände och frågan är om inte den är nådd nu. Med det sagt ska Kim och “Tolle” ha ett stort och ödmjukt tack. Den sista tiden blev inte vad någon hade hoppats på - men det jobb de har lagt ner under sina år i Djurgården och resultaten de nått ska de för evigt bli ihågkomna för. 

Surrealistisk situation 
Självklart måste jag skriva några rader om det som utspelade sig under måndagen. Det var som att sätta sig i en tidsmaskin och resa tillbaka i fyra år. Ingen publik, avslagen match och känslan av en match som inte var på riktigt. Djurgården fick nästan ett dygn på sig att förbereda sig inför den sista kvarten. Men det var tydligt att truppen hade gett upp på förhand. DIF-supportrarna i soffan eller på jobbet fick inte se ett forcerande bortalag. I stället lämnade de blårandiga spelarna planen efter ännu en derbyförlust utan att göra mål - för fjärde gången denna säsong.

Vad kan man förvänta sig av säsongsavslutningen?
Ja, ursäkta språket, men vad fan kan man förvänta sig av säsongsavslutningen egentligen? Kommer det vara nya röster som leder Djurgården redan innan 2024 års säsong är slut? Lyckas föreningen kraftsamla för att knipa en Europaplats i Allsvenskan? Hur kommer de återstående Europamatcherna bli? Det är mycket som känns ovisst just nu. Men flera matcher återstår i såväl Allsvenskan som Conference League och det enda som känns givet är att det kommer att hända mycket. Vad som sker och hur det sker råder det dock fortsatt frågetecken kring. Det som de blårandiga supportrarna lär finna mest glädje i är äventyren i Europa. Flera roliga matcher väntar i Europaspelet och de återstående resorna till Island och England kommer med all säkerhet bli minnesvärda. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-10-21 15:13:00
Author

Fler artiklar om Djurgården