Olympia, Helsingborg, 2022-07-11 19:00

Helsingborg - Djurgården
0 - 2

Fem spaningar efter Helsingborgs IF – Djurgårdens IF
Gustav Wikheim visade att han besitter egenskaper som till viss del saknats tidigare i Djurgården.

Fem spaningar efter Helsingborgs IF – Djurgårdens IF

Efter att ha njutit av derbysegern under en veckas tid var det dags att komma tillbaka till vardagen och möta Helsingborg på Olympia. Här är Forum 1891:s spaningar efter matchen.

Rotation i truppen
Redan tidigt under måndagen slank det ut information om att det kanske skulle bli förändringar i startelvan. Den information som av misstag redovisades på Djurgårdens hemsida stämde och de båda derbyhjältarna Gustav Wikheim och Emmanuel Banda ersatte Haris Radetinac och Hampus Finndell i startelvan. Som matchen utvecklades där Djurgården efter sitt 1-0-mål och Helsingborgs utvisning helt kontrollerade matchen gavs även möjlighet att göra diverse byten för att dels vila spelare som har spelat mycket, dels lufta andra spelare som behöver matchspel. Att denna möjlighet gavs just nu kom väldigt lägligt för Djurgården som på grund av Europaspelet kommer att spela fyra matcher på tolv dagar.

Djurgården på gräs
Som alla vet har Djurgårdens resultat på bortaplan i allmänhet och på naturgräs i synnerhet den här säsongen varit under all kritik. Efter islossningen uppe i Sundsvall och den trygga segern i Helsingborg har bortastatistiken avsevärt förbättrats. I dagens match kan man dock förstå varför Djurgården tidigare under säsongen har haft sådana problem på naturgräs. Det var definitivt ett fall framåt i dagens match men det måste sägas att Helsingborg bjöd på flera av de farligheter som skapades samt att motståndarna under en stor del av matchen endast hade nio utespelare. Mot ett bättre försvarande lag i matcher på naturgräs så kommer Djurgården framöver få stora problem att skapa farliga chanser om inte bolltempot med mera speciellt i den sista tredjedelen förbättras.

Imponerande bredd
Det har funnits en del frågetecken för bredden i Djurgårdens trupp. Att man har haft en stark startelva under lång tid har varit odiskutabelt men när någon av dessa givna startspelare varit skadade har Djurgården ofta tappat i spelstyrka eller varit osäkra på hur man ska göra utan denna spelare. Som det känns nu så finns det flera spelare på åtminstone alla de offensiva positionerna som man kan slänga in vid skada eller för att förändra en matchbild. Att många spelare som tidigare varit utanför tuppen på grund av för dålig nivå eller sviktande form nu har tagit kliv känns väldigt skönt och passande för de utmaningar som Djurgården står inför under den närmaste tiden.

Underhållning
Det ska vara underhållande att se på fotboll och Djurgården bjöd på mycket underhållande spel idag. Magnus Eriksson lämnades i lösa tyglar av motståndarna och tackade genom att hela tiden vara spelbar och genom att leverera många precisa passningar och inlägg. I slutet av matchen gjorde "Mange" en skottfint som fick ner Granit Maqedonci så han trillade på rumpan vilket krönte hans prestation idag.

Gustav Wikheim
Från att tidigare under säsongen ha varit ifrågasatt av en del fans och experter så gav Gustav Wikheim svar på tal i derbyt senast. Detta renderade honom, som tidigare nämnts, en startplats i dagens elva. Det har även tidigare synts att han har en mycket bra teknik i spelet en mot en. I hans senaste två matcher har han även visat på flera andra egenskaper som till viss del har saknats i Djurgården tidigare. Han har en mycket bra speluppfattning och hittar ofta öppnande passningar i närheten av straffområdet. Han gör sig bra som uppspelspunkt och har ett naturligt sätt att gå rakt mot motståndarnas mål. Av två situationer under matchen, dels mot Loeper och dels mot Tsouka, fick man även känslan av att han har förmågan att få motståndarna ur balans. Denna egenskap kan visa sig vara väldigt värdefull speciellt när man spelar internationella matcher där svenska lag ofta är ”för snälla”. Det vimlar inte direkt av spelare med den egenskapen i Djurgården men nu får Eriksson och Edvardsen lite avlastning vad gäller den typen av spel.
 

Jesper Rundin2022-07-11 23:42:00
Author

Fler artiklar om Djurgården