Borås Arena, 2023-06-04 17:30

Elfsborg - Djurgården
1 - 1

Fem spaningar efter IF Elfsborg - Djurgårdens IF
Lucas Bergvall blev utbytt i halvtid under den oavgjorda matchen mot IF Elfsborg.

Fem spaningar efter IF Elfsborg - Djurgårdens IF

Djurgården gick ut och gjorde en bra match borta mot serieledande IF Elfsborg, men poängen behöver börja komma in i allt större utsträckning. Forum 1891 har samlat ihop fem spaningar från ett soligt Borås Arena.

Gulsvarta gatan avspelad 
Efter att ha blivit tippade som etta av mediakåren och köpt in en hel del prestigefulla nyförvärv hade Blåränderna det svårt att prestera när Allsvenskan väl kom till spel. I den svenska fotbollen är det inte helt ovanligt att lag spelar i färgerna gult och svart och det hör inte heller till ovanligheterna att Djurgården har svårt mot dessa lag. När Djurgården stod på tio inspelade poäng efter åtta omgångar rådde det således en viss oro kring hur laget skulle hantera den gulsvarta uppförsbacken som låg framför dem. Med facit i hand kan det konstateras att Blåränderna mycket väl inledde vändningen av säsongen på den gulsvarta gatan, med tio inspelade poäng av tolv möjliga. Ett likaresultat borta mot serieledarna är inte helt pjåkigt, men eftersom Djurgården gick in i säsongen med titelambitioner finns det mer att önska.

Allt är inte frid och fröjd
Inför bortamatchen mot Elfsborg hade Djurgården tre raka vinster, däribland en viktig seger mot de regerande mästarna Häcken, men framförallt en förlösande derbyseger mot krisande AIK. Veckan som har varit har kantats av en kopiös mängd blårandiga streams av KC & The Sunshine Bands gamla dänga ”Give It Up”, med tillhörande egenkomponerad sång. Det oavgjorda resultatet tog ned Djurgården på jorden igen. Fyra förluster och två oavgjorda matcher på bortaplan och sex poäng upp till serieledande Elfsborg som har en match mindre spelad. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har kvalificerat sig för europaspel i tre av de fyra säsongerna de delat på huvudtränaruppdraget för Djurgårdens IF, SM-guldet var redan inför matchen svårt att se hur tränarna skulle kunna ta till Stockholm, men nu ser det även ut som att det kommer bli svårt att ta laget ut i Europa ännu en säsong. Det råder ingen tvekan om att laget behöver bli bättre på att hantera matcher där man inte kan njuta av hemmafördelar i form av publikt stöd och ett familjärt underlag, gör man inte det blir det svårt att lyckas i längden.

Vem ska spela?
Djurgårdens ekonomiska framfart de senaste säsongerna har drivits av både spelarförsäljningar och kontinuerligt spel i Europa. Säsongen 2022 satte Djurgården i en helt annan ekonomisk situation, vilket Djurgården har utnyttjat genom sex spelarförvärv. Den breddade truppen är till för att Djurgården ska kunna hantera det tajta spelschemat som kommer råda när Europa Conference League drar igång, men det går inte att blunda för att det har rubbat en viss balans i spelartruppen. Truppen innehåller en mängd olika spelare som alla håller någorlunda jämn nivå, vilket har lett till att tränarparet vänt och vridit en hel del på startelvan. Ett resultat av detta är att spelare har fått svårt att hitta formen. I skrivande stund är det fortfarande Hampus Finndell som gjort flest mål, och då har mittfältaren flyttats ner ett snäpp i och med övergången till 4-2-3-1. Spelarna i Djurgården går ständigt om varandra i vem som ”borde” få starta. Lucas Bergvall verkar ha hittat sig in i startelvan på merit och Haris Radetinac har gjort det väldigt bra sedan han fick förtroendet igen och deras avbytare Joel Asoro och Victor Edvardsen kombinerade in kvitteringsmålet, vilket ger ännu mer huvudbry. Fotboll kräver kontinuitet, men det är svårt att få när det finns för många likvärdiga spelare. Flyttrykten kring både Asoro och Edvardsen har gått varmt i veckan, vilket kan göra gott, men samtidigt gjorde de varsina inhopp som tyder på att de kanske borde få spela mot Norrköping.

Mange långboll
Lagkaptenen har varit Djurgårdens bäste playmaker sedan han återvände till laget för tre år sedan, men nu verkar det som att någonting inte riktigt stämmer. Tuff- och fulheten i närkamper har han fortfarande, men hans passningar tenderar att ha lite för mycket kraft på sig, då de ofta under matchen flög alldeles för långt. Kalibreringen verkar inte ha satt sig och det finns en hel del kvar till nivån han höll 2021 då han vann assistligan. Förhoppningen är att epitetet ”Mange långboll” ska vara något motståndare fruktar, vilket det har gjort tidigare år. Eriksson blev ännu en gång den här säsongen utbytt i mitten av den andra halvleken, ännu ett tecken på att han inte har nått upp i nivå.

Mysteriet Oliver Berg
Det har nämnts förut, men tåls att nämnas igen fram till dess att norrmannen börjar leverera poäng. När Oliver Berg värvades för stora pengar var det för att bidra med poäng i det offensiva spelet. Han har fått spela en hel del som spetsanfallare och fick idag även kliva ner som offensiv mittfältare, men sammanlagt har han enbart bidragit med ett mål och två assist samtidigt som han varit en av de spelare som fått som allra mest speltid. Idag hade han chansen att avgöra matchen (nåja) i 77:e minuten, men lyckas inte få av ett konkurrenskraftigt avslut. Det finns fortfarande tid, men de nio målen och fem assisterna som Berg gjorde förra säsongen får gärna börja visa sig i djurgårdströjan. 
 

Gabriel Hof@gabbehof2023-06-04 20:08:00
Author

Fler artiklar om Djurgården